Distrugerea plăcilor de aterom calcificate, cu tehnologii de ultimă generație

Adrian s-a confruntat mult timp cu probleme severe ale circulației periferice. În ciuda tratamentelor urmate, boala arterială periferică de care suferea a continuat să se agraveze. La piciorul stâng, problemele au evoluat cu maximă gravitate, foarte rapid. După producerea unei obstrucții complete, Adrian s-a prezentat de urgență la un spital din apropierea domiciliului. Acolo, medicii au decis amputarea piciorului, pentru a evita riscul unei septicemii.

Această experiență l-a marcat și l-a determinat să meargă la consult la SANADOR, cu speranța că va putea salva măcar piciorul drept.

Boala arterială periferică la nivelul membrelor inferioare apare ca urmare a fluxului sanguin insuficient la nivelul țesuturilor. În contextul depunerii în peretele vascular arterial de colesterol și calciu, în cadrul procesului numit aterogeneză, se produce o îngustare treptată a diametrului vasului de sânge. Aceste modificări ale arterelor periferice sunt bilaterale, afectând ambele membre inferioare.

Când această îngustare atinge un punct critic, fluxul sanguin către țesuturile irigate de vasul respectiv scade, cu suferință secundară, care poate pune în pericol viabilitatea membrului. În scenariile pesimiste, boala poate evolua cu necroză, stadiu care ar putea impune necesitatea efectuării amputației.

  • Programează o consultație: 021.9699!

Distrugerea plăcilor de aterom calcificate

„La puțin timp după amputarea piciorului stâng, am fost cu Ambulanța SANADOR la consult la Dr. Elena Nechifor, medic primar chirurgie cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR. Echipajul ambulanței m-a dus până în cabinetul doamnei doctor, deoarece nu puteam să mă deplasez”, povestește Adrian. În urma consultației, s-a decis realizarea unei proceduri minim invazive endovasculare foarte moderne, de distrugere a plăcilor de aterom calcificate prin interiorul vasului de sânge, cu ajutorul unor catetere speciale.

Sistemul de aterectomie Jetstream este creat pentru a elimina obstrucțiile arteriale sau venoase cu diverse tipuri de trombi sau emboli: cu calciu, plăci de aterom mobilizate, trombi. Sistemul este dotat cu aspirație activă, astfel încât să fie minimizat riscul de embolizare distală. Sistemul de aterectomie este compus din consolă și catetere Jetstream, iar procedurile se desfășoară în Departamentul de Cardiologie Intervențională. Cateterele sunt concepute ca adevărate „burghie”, capabile să spargă și cele mai dure plăci de calciu.

Sistemul de aterectomie Jetstream este utilizat pentru a elimina obstrucțiile arteriale sau venoase cu diverse tipuri de trombi sau emboli

Principalele indicații sunt aterectomia vasculară periferică, pentru fragmentarea și îndepărtarea trombilor de la nivelul arterelor periferice ale membrului inferior sau ale membrului superior, dar nu pentru arterele coronare, carotide sau renale.

„Am reușit! Am spart betoane!”

Intervenția cu sistemul de aterectomie Jetstream a fost realizată la Spitalul Clinic SANADOR în Laboratorul de Cateterism, de echipa de cardiologie intervențională. Procedura a fost una deosebit de dificilă, având o durată de 3 ore și jumătate, dar s-a încheiat cu succes.

„Doamna doctor mi-a zis: «Am reușit! Am spart betoane!» și am înțeles tot”, povestește Adrian. Într-adevăr, deși au trecut doar câteva săptămâni de la operație, Adrian simte deja efectele pozitive ale intervenției - piciorul este complet cald, pentru prima oară după foarte mult timp.

„Am apreciat abnegația, profesionalismul medicilor, apropierea de pacient. Consider că ce au făcut cu mine este cel puțin material pentru o comunicare științifică, dacă nu chiar pentru un doctorat!”, crede Adrian.

Cardiologie intervențională performantă la Spitalul Clinic SANADOR

În Departamentul de Cardiologie Intervențională din Spitalul Clinic SANADOR, procedurile sunt realizate de medici cardiologi supraspecializați în cardiologia intervențională, cu multă experiență. Aceștia beneficiază de sprijinul unei întregi echipe medicale, din care nu lipsesc specialiștii în anestezie-terapie intensivă, chirurgie cardiovasculară, chirurgie vasculară, cardiologie sau imagistică medicală.

Spitalul Clinic SANADOR este dotat cu două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7, ultraperformante. Pentru siguranța deplină a pacienților, procedurile se desfășoară în atmosfera sterilă asigurată de sistemul modern de ventilație cu presiune pozitivă, care oferă avantaje multiple precum aspirația ionilor generați în timpul procedurilor și reducerea expunerii la radiații a medicului și a pacientului.

Solicită o programare!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR