Cum se montează un dispozitiv intracardiac?
Montarea unui dispozitiv intracardiac presupune următorii pași:
Pregătirea pentru procedură
Pregătirea înainte de implantarea unui dispozitiv cardiac implică efectuarea unui set de investigații medicale, care include analize de sânge, electrocardiogramă (EKG), holter EKG, ecografie cardiacă transtoracică sau RMN cardiac.
Pacientul trebuie să informeze medicul cu privire la toate medicamentele pe care și le administrează pentru diferite afecțiuni cronice. Specialistul va decide dacă este sau nu necesară întreruperea medicației. De asemenea, pacientul nu trebuie să consume alimente sau apă cu câteva ore înainte de procedură.
Înainte de a efectua incizia, medicul specializat în aritmologie intervențională va curăța zona pieptului cu un săpun special sau o soluție antiseptică. Apoi, va efectua o anestezie locală și îți va administra un sedativ pe cale intravenoasă, astfel încât pacientul va rămâne conștient, dar va fi relaxat pe toată durata procedurii. În unele cazuri, poate fi necesară o anestezie generală, decizia urmând să fie luată în urma unui consult preanestezic complet, realizat de un medic anestezist.
Intervenția chirurgicală
Procedura durează câteva ore și presupune efectuarea unei incizii de mici dimensiuni la nivelul pielii de pe piept, sub claviculă. Prin puncția unei vene din apropiere, medicul avansează sondele în inimă, sub ghidajul razelor X. Apoi, montează generatorul imediat sub tegument, iar la final închide incizia cu fire de sutură.
În timpul procedurii, specialistul poate monitoriza activitatea electrică a inimii cu ajutorul unor electrozi atașați de piept și de membrele inferioare.
Recuperarea după operație
În general, procedurile de implantare a dispozitivelor intracardiace necesită spitalizare de maxim o zi. Cu toate acestea, perioada de recuperare durează în jur de 4-6 săptămâni. Înainte de externare, medicul va regla dispozitivul, astfel încât să funcționeze conform nevoilor pacientului.
Zona în care a fost implantat dispozitivul poate să rămână umflată și sensibilă timp de câteva zile. Medicul va prescrie medicamente analgezice pentru controlul durerii în perioada de recuperare.
De obicei, pacientul poate reveni la activitățile obișnuite în câteva zile. Totuși, în primele săptămâni trebuie evitate activitățile fizice intense și ridicarea de greutăți. Până la vindecarea completă, aceste activități pot cauza deplasarea firelor și a generatorului, provocând astfel complicații.