Ce este displazia mamară?

Displazia mamară sau boala fibrochistică a sânului este cea mai frecventă afecțiune benignă a glandei mamare. Se manifestă prin apariția unor chisturi la sân, care sunt formațiuni pline cu lichid, rotunde, cu margini netede.

Chisturile mamare pot fi însoțite și de alte tipuri de leziuni, precum:

  • Fibroză – zone de cicatrizare;
  • Hiperplazie – proliferarea celulelor ductelor galactofore (canalele care transportă laptele matern) sau a lobulilor producători de lapte;
  • Adenoză – lobuli mamari măriți de volum.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

În general, displazia mamară nu crește riscul de a dezvolta cancer de sân. Riscul de malignitate este redus, fiind prezent doar în anumite circumstanțe, când este asociat cu unele particularități histopatologice (hiperplazie celulară atipică, prezentă la doar 5% dintre pacientele cu displazie mamară) și clinice (predispoziția genetică).

Cauzele și factorii de risc

Cauza exactă a displaziei mamare nu este cunoscută. Totuși, afecțiunea este pusă pe seama unui nivel crescut de hormoni sexuali feminini, în special a estrogenului.

Chisturile la sân apar mai frecvent în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 30 și 50 de ani. În general, simptomele se ameliorează după menopauză, însă terapia de substituție hormonală cu estrogen și progesteron le poate agrava.

Semnele și simptomele displaziei mamare

Boala fibrochistică a sânului poate produce următoarele manifestări clinice:

  • Formațiuni nodulare sesizabile la palpare, adesea mobile, care apar de obicei în apropierea axilei;
  • Zone dure, îngroșate, la nivelul sânului, care la presiune par să se amestece cu țesuturile mamare vecine;
  • Noduli la sân, care își modifică dimensiunea în cursul ciclului menstrual;
  • Durere, disconfort sau sensibilitate a sânului, resimțite în general în partea externă superioară;
  • Modificări structurale similare la ambii sâni – totuși, în unele cazuri, un sân poate fi mai afectat decât celălalt;
  • Scurgeri de la nivelul mamelonului, de culoare verde sau maro închis.

Simptomele se pot agrava în perioada ovulației (spre exemplu, nodulii pot crește în volum), până înainte de debutul menstruației. După aceea, tind să se amelioreze. De cele mai multe ori, nodulii sunt mobili – se mișcă la palpare. Cu toate acestea, în unele cazuri, atunci când chisturile la sân sunt asociate de fibroză, formațiunile sunt fixe.

  • Pentru investigații și tratamente moderne, alege SANADOR!
    Programează-te!

Stabilirea diagnosticului

Modificările de structură de la nivelul sânului pot fi depistate prin autoexaminarea sânilor lunar. Aceasta cuprinde o serie de tehnici de inspecție a țesuturilor de la acest nivel, cum ar fi prin palpare și mișcări ușoare. Fluctuațiile hormonale obișnuite din timpul ciclului menstrual pot produce temporar disconfort, sensibilitate și modificări structurale. De aceea, momentul ideal pentru a-ți examina sânii este după 3-5 zile de la debutul menstruației, atunci când aceștia nu mai sunt sensibili și nu mai prezintă noduli.

Orice modificare pe care o observi trebuie să te trimită la medicul ginecolog sau senolog, pentru investigații amănunțite. Autoexaminarea regulată a sânilor are o importanță deosebită, pentru că displazia mamară, precum și alte tipuri de leziuni ale sânului, pot fi asimptomatice.

După ce medicul specialist va afla detalii despre semnele și simptomele pacientei, va realiza o consultație senologică, adică un examen clinic al sânului, care presupune palparea țesutului mamar și a ganglionilor limfatici din vecinătate. Apoi, va recomanda anumite investigații, pentru stabilirea unui diagnostic precis:

  • Mamografia - este o investigație imagistică ce utilizează raze X pentru a depista leziuni la nivelul sânului. Aceasta presupune comprimarea sânului între două suprafețe dure, pentru a prelua imagini ale structurilor interne. Spre deosebire de cea clasică, mamografia digitală cu tomosinteză oferă un diagnostic mai precis, este mai rapidă, utilizează mai puține radiații și produce mai puțin disconfort.
  • Ecografia mamară – este indicată în special pacientelor mai tinere, cu vârste sub 40 de ani, care au țesutul mamar mai dens. Investigația presupune deplasarea unui dispozitiv cu ultrasunete pe sân, cu ajutorul unui gel special și permite diferențierea chisturilor de formațiunile solide.
  • Puncția mamară aspirativă cu ac fin și biopsia mamară - medicul poate recomanda recoltarea unei probe de fluid din interiorul chistului, cu ajutorul unui ac subțire, sub ghidaj ecografic. Această procedură minim invazivă poate elimina nodulul. Dacă lichidul conține urme de sânge și atunci când sunt observate formațiuni solide, specialistul poate recomanda efectuarea unei biopsii instrumentale. Aceasta implică prelevarea de celule de la nivelul nodulilor și analiza lor în Laboratorul de Anatomie Patologic, unde este realizat un examen histopatologic și un examen imunohistochimic. Proba de biopsie poate fi recoltată prin puncție aspirativă cu ac fin sau prin tehnici chirurgicale.
  • RMN mamar: imaginile cu structurile interne de la nivelul sânului sunt obținute cu ajutorul unui aparat ce utilizează câmpul magnetic.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tratamentul pentru displazie mamară

Dacă nu provoacă simptome sau dacă manifestările clinice sunt ușoare, displazia mamară nu necesită tratament. În schimb, atunci când manifestările clinice afectează calitatea vieții sau chisturile sunt voluminoase, acestea pot fi tratate cu succes prin puncție aspirativă cu ac fin. Extragerea fluidului în totalitate duce la formațiunii.

Rareori, poate fi indicată operația la sân, în cazurile în care chisturile nu dispar în urma puncției aspirative cu ac fin. De asemenea, medicul poate prescrie analgezice pentru controlul durerii și contraceptive orale, pentru a reduce nivelurile hormonilor sexuali.

Următoarele măsuri pot ajuta la ameliorarea simptomelor:

  • Folosirea unei bustiere de susținere, confortabilă;
  • Aplicarea de comprese calde sau reci;
  • Respectarea unei diete echilibrate – reducerea aportului de sare și grăsimi, care poate agrava manifestările clinice;
  • Reducerea dozei de hormoni administrați pentru gestionarea menopauzei, dacă este cazul.

Diagnosticul și tratamentul displaziei mamare la SANADOR

Academia de Senologie SANADOR, centru dedicat prevenției, diagnosticului și tratamentului multimodal al afecțiunilor mamare, asigură pacientelor acces la tehnologii de ultimă generație pentru screening, diagnostic de precizie și tratament multimodal integrat.

Astfel, pacientele beneficiază de investigații precum ecografia mamară cu sonoelastografie, mamografia cu tomosinteză și examenul RMN 3 Tesla. Dacă există indicație medicală, investigațiile pot fi completate cu o biopsie lezională sau ganglionară ghidată ecografic.

Imagistica medicală avansată disponibilă la SANADOR permite un diagnostic diferențial de precizie al formațiunilor sânului. Ecografiile mamare sunt completate de sonoelastografie mamară, iar mamografia digitală cu tomosinteză este realizată cu un echipament ultraperformant, Selenia Dimensions 3D Hologic, care permite o reconstrucție tridimensională a sânului. Mamografia și ecografia mamară pot fi urmate de un examen RMN de sân, realizat cu aparatul Siemens Magnetom Vida 3T, disponibil în Clinica SANADOR Floreasca.

La Spitalul Clinic SANADOR se pot realiza în deplină siguranță biopsii mamare, puncții aspirative cu ac fin și chirurgia sânului pentru excizia formațiunilor mamare suspecte, dacă există indicație medicală în acest sens.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR