Cauzele displaziei cervicale
Displazia cervicală este o modificare foarte frecventă care afectează mai ales femeile tinere, active sexual (cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani). Deși este o leziune premergătoare cancerului de col uterin, dacă este tratată corect și din timp, riscul de a dezvolta cancer scade semnificativ.
Principalul factor de risc în dezvoltarea displaziei de col uterin este infecția cu HPV (virusul papiloma uman), mai ales anumite tulpini denumite înalt oncogene, precum 16 (responsabilă de 50% dintre displazii), 18, 31 și 33. Virusul infectează celulele scuamoase ale epiteliul cervical în timpul contactului sexual cu un partener purtător (care este adesea asimptomatic) și duce la apariția unor celule tipice denumite koilocite. În plus, ADN-ul viral se integrează în ADN-ul celulelor gazdei și declanșează uneori transformarea malignă.
Cu toate acestea, majoritatea femeilor elimină virusul spontan în 24 de luni de la expunere și doar o mică parte dezvoltă în câțiva ani modificări intraepiteliale. La cele cu infecție persistentă, leziunile preneoplazice ale colului uterin pot regresa spontan sau pot progresa spre leziuni invazive, dar odată instalat cancerul de col uterin, acesta nu mai are capacitatea de regresie de la sine.
Alți factori de risc pentru apariția displaziei cervicale includ:
- fumatul (dublează riscul de displazie);
- obezitatea;
- imunosupresia (de exemplu, din cauza unei infecții cu HIV, în urma unui transplant sau a tratamentului cu medicamente imunosupresoare);
- partenerii sexuali multipli (cresc riscul de infecție cu HPV);
- modificările hormonale (inclusiv utilizarea de contraceptive orale cu estrogeni pe termen lung).
Watch on YouTube