Ce este disfonia?

Disfonia sau răgușeala este o modificare a timbrului vocal, care poate evolua până la pierderea vocii. Disfonia poate apărea din cauza folosirii excesive a vocii, precum în cazul cântăreților, inflamațiilor provocate de infecțiile virale, refluxului gastroesofagian sau spasmului corzilor vocale. În laringita acută, simptomele durează sub două săptămâni, însă, în cazul tumorilor corzilor vocale, răgușeala persistă peste o lună. Vino la SANADOR pentru investigații avansate și tratament modern!

  • 021 9699 Programează-te acum!

Tipuri de disfonie

Cauzele pentru o voce răgușită pot fi organice sau funcționale. Disfonia organică este cauzată de tumori sau inflamație a corzilor vocale. Disfonia funcțională apare în cazul utilizării în exces a vocii, fără modificări structurale locale evidente. Disfonia spasmodică apare din cauza unor probleme neurologice care determină un spasm al corzilor vocale. Disfonia spasmodică a aductorilor (mușchii ce apropie corzilor vocale) este cel mai frecvent tip de disfonie spasmodică.

Cauze și factori de risc pentru răgușeală

Dacă pacientul prezintă disfonie organică, la nivelul corzilor vocale pot exista tumori benigne sau maligne ce împiedică funcționarea normală a acestora. Nodulii sau polipii vocali, precum și cancerul laringeal pot fi identificate prin laringoscopie. Papiloamele recurente pot să apară în contextul infecției cu HPV (Human Papillomavirus) și pot fi prevenite prin vaccinarea anti-HPV.

Tusea lătrătoare și disfonia (vocea răgușită) sunt principalele simptome întâlnite în laringita acută. Acestea se pot asocia cu tuse seacă, durere în gât, senzația de gât uscat și dificultate la înghițire. Laringita acută se manifestă clasic prin debut brusc în timpul nopții, cu răgușeală la copii, tuse și efort respirator.

Cel mai frecvent, folosirea în exces a vocii conduce la disfonie funcțională. Cântăreții profesioniști sau profesorii au un risc mai mare să dezvolte disfonie.

Refluxul gastroesofagian reprezintă un factor de risc pentru voce răgușită. Acidul gastric urcă prin esofag până la nivelul cavității bucale. Acesta poate irita corzile vocale, cauzând disfonie, însoțită de dureri epigastrice și regurgitații. Factorii de risc pentru dezvoltarea răgușelii și a refluxului gastroesofagian sunt fumatul, consumul de alimente picante sau de cafeină.

Alte manifestări clinice care pot însoți vocea răgușită

Laringita acută se poate asocia cu simptome de răceală precum febră, stare generală modificată, durere în gât, obstrucție nazală sau rinoree. Aceasta se poate complica printr-un efort respirator marcat de tahipnee (frecvență respiratorie mare), balans toraco-abdominal (mișcari marcate ale abdomenului în timpul respirației) sau tiraj intercostal, suprasternal sau substernal (prin folosirea musculaturii accesorii) și scăderea saturației oxigenului în sânge.

În cazul în care refluxul gastroesofagian determină răgușeala, aceasta se poate însoți de durere epigastrică cu caracter de arsură în capul pieptului, sub stern, greață, regurgitații sau vărsături. De obicei, durerea abdominală este mai puternică la câteva ore după masă și tinde către ameliorare odată cu alimentația.

Analize și investigații medicale recomandate în caz de răgușeală persistentă

Medicul ORL va efectua un istoric amănunțit – când au debutat simptomele, dacă au impactat viața de zi cu zi ori s-au asociat cu alte manifestări clinice. Acesta va asculta vocea și va efectua un examen clinic al nasului, urechii și cavității bucale. Laringoscopia este cea mai importantă investigație pentru diagnosticul disfoniei. Prin această metodă se introduce un tub prin cavitatea bucală pentru a vizualiza corzile vocale. Investigațiile imagistice precum tomografia computerizată (CT) sau rezonanța magnetică (RMN) pot fi recomandate de către medicul ORL în anumite cazuri de disfonie vocală.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Posibile complicații ale disfoniei

Disfonia ce durează peste o lună poate fi cauzată de tumori ale corzilor vocale. Cancerul laringian apare mai frecvent la bărbați vârstnici, expuși la factori de risc din mediu precum azbestul. Cancerul se poate extinde către sistemul limfatic în ganglioni și apoi în restul organismului, determinând metastaze la distanță.

O altă complicație a disfoniei este cea de natură socială. Răgușeala poate împiedica realizarea activităților de zi cu zi, conducând la frustrare, anxietate sau chiar depresie.

Laringita acută se poate complica în cazuri severe cu efort respirator crescut. Cea mai de temut complicație a laringitei este obstrucția căii respiratorii superioare prin edem subglotic. Infecția se poate răspândi și la alte părți ale tractului respirator inferiror. De asemenea, există un risc de suprainfecție bacteriană ce va necesita tratament antibiotic.

Tratamentul pentru răgușeală

Indiferent de cauza disfoniei, se recomandă repaus vocal pe cât posibil sau total. Se vor evita țipatul sau vorbitul pe perioade lungi de timp. Este esențială renunțarea la fumat și utilizarea unui umidificator de cameră în spații în care aerul este uscat. În laringita acută, tratamentul poate include aerosoli cu ser fiziologic și medicație antiinflamatoare, precum ibuprofen. Dacă există riscul de obstrucție a căilor respiratorii, medicul va recomanda aerosoli cu adrenalină.

Pentru a ameliora răgușeala cauzată de refluxul gastroesofagian se recomandă evitarea alcoolului sau cafeinei și adoptarea unei diete stabilite de medicul gastroenterolog. În cazul disfoniei spasmodice nu există un tratament curativ, dar simptomele pot fi diminuate prin injecții cu toxină botulinică sau operații complexe ce vizează inervația corzilor vocale. Dacă alte metode de tratament nu dau rezultate, se poate opta pentru utilizarea unui dispozitiv ce amplifică sunetul vocii.

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR asigură consultații amănunțite pentru diagnosticarea disfoniei. Profilul multidisciplinar al Spitalului Clinic SANADOR facilitează accesul pacienților la medici experimentați de diferite specializări și investigații avansate, efectuate cu echipamente moderne. De exemplu, dacă este suspicionată boala de reflux gastroesofagian, pacienții se pot adresa Centrului de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca, unde sunt realizate endoscopii digestive, ecoendoscopii și manometrii cu echipamente de vârf, la standarde internaționale.

În cazurile în care sunt identificate tumori la nivelul aparatului fonator, medicii realizează analize amănunțite și biopsie, fragmentele de țesut prelevate fiind analizate în Laboratorul de Anatomie Patologică SANADOR, care, datorită echipei foarte bine pregătite și dotărilor performante, asigură rezultate precise, rapid.

În cazul în care pacienții sunt diagnosticați cu cancer, Centrul Oncologic SANADOR asigură servicii medicale integrate. Abordarea terapeutică este stabilită de o echipă multidisciplinară, iar procedurile sunt efectuate cu echipamente ultraperformante, produse de lideri în domeniu, ca acceleratoarele liniare pentru radioterapie TrueBeam și TrueBeam STX High Definition, care administrează doze de radiații cu acuratețe excepțională și impact minim asupra țesuturilor sănătoase.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR