Ce este disecția de aortă
Disecția de aortă este o ruptură în peretele aortic, o complicație care necesită tratament de urgență pentru a crește șansele de supraviețuire. Afecțiunea potențial fatală apare mai des la bărbații cu vârste peste 60 de ani și se dezvoltă atunci când apare o separare a straturilor din peretele aortei.
-
Spitalul Clinic SANADOR dispune de tehnologie medicală de top, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!
Aorta este cea mai mare arteră din organismul uman, pornește de la inimă, din ventriculul stâng, urcă prin mijlocul pieptului, formând aorta ascendentă, apoi se curbează în partea din spate a inimii, porțiune ce poartă denumirea de arc aortic. Coboară, apoi, prin fața coloanei vertebrale spre abdomen, formând aorta descendentă, alcătuită din segmentul toracic și abdominal. De la nivelul aortei se ramifică restul arterelor, vasele care asigură perfuzia de sânge cu oxigen și nutrienți în toate organele și țesuturile.
Peretele aortei este format din 3 straturi:
- Tunica intima – căptușește artera la interior;
- Tunica medie – stratul de mijloc, care este implicat în vasoconstricție și vasodilatație, ajustând diametrul vaselor de sânge în funcție de nevoile organismului;
- Tunica adventice – stratul care învelește artera la exterior.
Disecția aortică apare atunci când are loc o ruptură la nivelul stratului de la interior. Sângele pătrunde în crăpătură, în spațiul dintre tunica intima și cea medie. Cu alte cuvinte, produce separarea (sau disecarea) progresivă a stratului intern din peretele aortei de cel mijlociu. Acest lucru se asociază cu un risc ridicat de ruptură a tunicii de la exterior, care produce decesul rapid al pacientului, prin hemoragie internă.
Disecția de aortă poate fi de mai multe tipuri. Cea mai periculoasă formă a bolii și cea mai des întâlnită, este cea care produce leziuni în apropierea inimii (la nivelul aortei ascendente). Pe de altă parte, pot fi afectate și segmentele aortei descendente, având loc astfel o disecție de aortă toracică sau o disecție de aortă abdominală.