Când este necesară extracția dinților incluși
Diagnosticul de incluzie dentară este pus pe baza consultației stomatologice, completat de investigații imagistice, cum ar fi radiografia dentară. Testele imagistice permit evaluarea severității afecțiunii și stabilirea celui mai potrivit plan de tratament.
De obicei, extracția dentară este necesară în cazul molarilor de minte incluși și a molarilor de minte semiincluși. Acești dinți nu sunt considerați indispensabili, astfel încât medicul stomatolog va recomanda îndepărtarea lor, atunci când provoacă simptome neplăcute sau complicații.
Uneori, atunci când măselele de minte incluse nu provoacă simptome, medicul poate opta pentru managementul expectativ (monitorizarea evoluției). În orice caz, tratamentul este recomandat pentru a preveni complicațiile, precum deteriorarea rădăcinilor dinților vecini.
În schimb, în ceea ce privește caninii incluși, sunt necesare tratamente care să le faciliteze erupția. Deoarece această categorie de dinți joacă un rol important pentru sănătatea orală, de obicei nu este recomandată extracția.
Medicul stomatolog poate lua în considerare următoarele metode pentru a corecta poziția dinților incluși:
- Extracția caninului de lapte înainte de a împlini vârsta de 11 ani, pentru a favoriza erupția caninului permanent și poziționarea corectă;
- Intervenție chirurgicală pentru expunerea caninului inclus, alături de tratament ortodontic (aparat dentar), pentru a aduce dintele în poziție normală – aceasta reprezintă abordarea terapeutică preferabilă;
- Autotransplantul dentar al caninului – tehnică chirurgicală care implică extracția caninului inclus și reimplantarea acestuia în poziție normală.
Extracția caninului inclus este rar recomandată, doar atunci când celelalte tehnici terapeutice nu sunt posibile. Câteva dintre situațiile în care această abordare terapeutică poate fi luată în considerare sunt:
- Prezența modificărilor patologice (chisturi, infecții);
- Rădăcina dintelui inclus este sever deteriorată;
- Dintele inclus este prins între rădăcinile incisivilor, iar tratamentul ortodontic poate produce deplasarea necorespunzătoare a acestor dinți.
După extracția caninului, este necesară înlocuirea sa cu un implant dentar. Acesta îmbunătățește aspectul danturii, prevenind pierderea țesutului osos și problemele de aliniere.
-
La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați.
Programează-te!