Ce sunt dinții incluși?

Dinții incluși sunt dinți permanenți, complet formați, care au rămas blocați parțial sau total în gingie sau în osul maxilar, în loc să erupă în poziție corespunzătoare. La Clinica de Stomatologie SANADOR, pacienții beneficiază de servicii complete pentru diagnosticul și tratamentul dinților incluși.

Incluzia dentară afectează cel mai frecvent caninii superiori și molarii de minte, tratamentul fiind diferit în funcție de categoria de dinți implicată. Netratați, dinții incluși pot duce la o serie de complicații, care necesită intervenții stomatologice suplimentare, complexe.

De obicei, dinții incluși apar din cauza supraaglomerării dentare, asociate cu un spațiu insuficient pentru erupția dinților noi. Dinții pot rămâne blocați fie în oasele maxilare (intraosos), fie în țesutul moale/submucos (dincolo de oase, dar sub gingie).

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Tipuri de incluzie dentară

Principalele tipuri de incluzie dentară sunt:

  • Incluzie dentară parțială: Doar o parte din dinte a pătruns gingia, comunicând astfel cu elementele din cavitatea orală, cum ar fi saliva și bacteriile. Acest lucru crește riscul de infecție;
  • Incluzie dentară totală: Dintele este blocat complet în profunzimea osului maxilar. Acesta nu este vizibil la nivelul gingiei și nu comunică direct cu cavitatea orală.

De asemenea, în funcție de poziția dintelui inclus, acesta poate fi clasificat în următoarele tipuri:

  • Incluzie mezială: Este cel mai frecvent tip de incluzie dentară. Dintele se dezvoltă unghiular, înclinat spre partea din față a cavității orale;
  • Incluzie orizontală: Dintele se dezvoltă în poziție orizontală, în profunzimea gingiei, cauzând durere și deplasarea dinților vecini. Este cel mai dificil de tratat tip de incluzie dentară;
  • Incluzie verticală: Dintele este în poziție corectă, verticală, însă rămâne blocat, deoarece este poziționat prea aproape de un alt dinte. De obicei, acesta este cel mai puțin complicat tip de incluzie dentară;
  • Incluzie distală: Dintele se dezvoltă unghiular, înclinat spre partea din spate a maxilarului (spre gât), fiind opusul incluziei meziale. Este cel mai rar întâlnit tip de impactare dentară.

Categorii de dinți care pot fi incluși

Dinții cei mai predispuși la incluzie dentară sunt molarii de minte (al treilea set de molari), care erup la vârsta de 17-21 de ani. Pentru că aceștia sunt ultimii dinți care apar, iar dantura este complet dezvoltată la momentul erupției, spațiul este adesea insuficient pentru acești molari. De aceea, măselele de minte cresc adesea în poziții incorecte, rămân blocate în maxilar sau erup doar parțial, cauzând durere și deteriorarea dinților vecini. În acest caz, vorbim despre molari de minte incluși sau măsele de minte incluse.

A doua cea mai afectată categorie de dinți este reprezentată de caninii superiori. În mod normal, aceștia erup, în medie, la vârsta de 10-12 ani, cu o variabilitate de câțiva ani. Suspiciunea de canini incluși apare atunci când caninii permanenți nu apar până la vârsta de 14-15 ani, iar cei de lapte nu cad.

În general, măselele de minte incluse trebuie să fie îndepărtate chirurgical, printr-o procedură de chirurgie dento-alveolară. Pe de altă parte, caninii incluși necesită alte tipuri de tratamente pentru a-i face să erupă corect.

Cauzele incluziei dentare

Incluzia dentară este cauzată de cele mai multe ori de supraaglomerarea dinților. În acest context, dinții nu au suficient spațiu să erupă și să se poziționeze corect.

Riscul este mai ridicat în cazul persoanelor predispuse genetic și al celor care nu au beneficiat la timp de tratament ortodontic (aparat dentar).

Semne și simptome provocate de dinții incluși

Uneori, dinții incluși nu produc semne și simptome, fiind descoperiți întâmplător, în timpul consultației de stomatologie sau după efectuarea unei radiografii dentare. Alteori, incluzia dentară poate produce:

  • Inflamația gingiilor și sângerări gingivale;
  • Respirație urât mirositoare;
  • Dureri la nivelul maxilarului, durere dentară la dinții învecinați;
  • Dificultăți și dureri la deschiderea gurii și la masticație (dacă sunt afectați molarii de minte);
  • Gust neplăcut în gură.

Atunci când incluzia este parțială, dinții semiincluși pot fi observați cu ochiul liber. Pacientul va întâmpina dificultăți la îndepărtarea resturilor alimentare prin periaj dentar sau prin utilizarea aței dentare. De asemenea, pentru că dinții incluși pot afecta poziția celorlalți dinți, pot să apară modificări în aspectul danturii, cum ar fi probleme de aliniere.

În cazul copiilor, faptul că un dinte de lapte nu a căzut poate fi un semn de incluzie dentară. De aceea, consultațiile stomatologice pentru copii sunt esențiale, pentru a depista și trata la timp eventuale probleme dentare.

Posibile complicații ale dinților incluși

Dinții incluși total nu pot fi îngrijiți sub nicio formă, iar cei parțial incluși sunt dificil de curățat. Acest lucru favorizează multiplicarea bacteriilor. De asemenea, dinții impactați pot deteriora rădăcinile dinților vecini, provocând complicații:

  • Carii dentare;
  • Infecții dentare;
  • Gingivită;
  • Chisturi dentare, care pot afecta rădăcina dinților sau pot produce daune la nivelul țesutului osos;
  • Aglomerări dentare, asociate cu deplasarea dinților în poziții incorecte, ceea ce necesită tratament ortodontic;
  • Resorbția osoasă în jurul rădăcinii dentare – pierderea țesutului osos în care este fixată rădăcina dintelui;
  • Resorbția radiculară (pierderea rădăcinii dintelui).
  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Când este necesară extracția dinților incluși?

Diagnosticul de incluzie dentară este pus pe baza consultației stomatologice, completat de investigații imagistice, cum ar fi radiografia dentară. Testele imagistice permit evaluarea severității afecțiunii și stabilirea celui mai potrivit plan de tratament.

De obicei, extracția dentară este necesară în cazul molarilor de minte incluși și a molarilor de minte semiincluși. Acești dinți nu sunt considerați indispensabili, astfel încât medicul stomatolog va recomanda îndepărtarea lor, atunci când provoacă simptome neplăcute sau complicații.

Uneori, atunci când măselele de minte incluse nu provoacă simptome, medicul poate opta pentru managementul expectativ (monitorizarea evoluției). În orice caz, tratamentul este recomandat pentru a preveni complicațiile, precum deteriorarea rădăcinilor dinților vecini.

În schimb, în ceea ce privește caninii incluși, sunt necesare tratamente care să le faciliteze erupția. Deoarece această categorie de dinți joacă un rol important pentru sănătatea orală, de obicei nu este recomandată extracția.

Medicul stomatolog poate lua în considerare următoarele metode pentru a corecta poziția dinților incluși:

  • Extracția caninului de lapte înainte de a împlini vârsta de 11 ani, pentru a favoriza erupția caninului permanent și poziționarea corectă;
  • Intervenție chirurgicală pentru expunerea caninului inclus, alături de tratament ortodontic (aparat dentar), pentru a aduce dintele în poziție normală – aceasta reprezintă abordarea terapeutică preferabilă;
  • Autotransplantul dentar al caninului – tehnică chirurgicală care implică extracția caninului inclus și reimplantarea acestuia în poziție normală.

Extracția caninului inclus este rar recomandată, doar atunci când celelalte tehnici terapeutice nu sunt posibile. Câteva dintre situațiile în care această abordare terapeutică poate fi luată în considerare sunt:

  • Prezența modificărilor patologice (chisturi, infecții);
  • Rădăcina dintelui inclus este sever deteriorată;
  • Dintele inclus este prins între rădăcinile incisivilor, iar tratamentul ortodontic poate produce deplasarea necorespunzătoare a acestor dinți.

După extracția caninului, este necesară înlocuirea sa cu un implant dentar. Acesta îmbunătățește aspectul danturii, prevenind pierderea țesutului osos și problemele de aliniere.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnostic și tratament la Clinica de Stomatologie SANADOR

La Clinica de Stomatologie SANADOR, pacienții au acces la servicii complete pentru diagnosticul și tratamentul problemelor dentare. Dinții incluși sunt examinați cu ajutorul unor radiografii dentare digitale, performante, care permit identificarea rapidă și corectă a poziției acestora și gradul de afectare a dinților învecinați.

Dr. Răzvan Bărbulescu realizează un tratament stomatologic la Clinica de Stomatologie SANADOR.
La Clinica de Stomatologie SANADOR, extracțiile dentare necesare pentru dinții incluși sunt realizate de medici stomatologi specializați în chirurgie dento-alveolară.

În acest fel, în funcție de tipul de incluzie dentară și de severitatea simptomelor pacientului, medicul va recomanda planul de tratament potrivit, personalizat, care să asigure cele mai bune rezultate pe termen lung și prevenirea complicațiilor.

Atunci când este recomandată extracția dentară, intervenția este realizată în deplină siguranță, de un medic stomatolog specializat în chirurgie dento-alveolară. Tehnologia de ultimă generație disponibilă la Clinica de Stomatologie SANADOR permite o vindecare rapidă după extracție, cu disconfort minim.

În funcție de indicația stabilită, pacienții beneficiază și de alte proceduri stomatologice, precum implant dentar sau tratament ortodontic, pentru o aliniere corectă a danturii, cu rezultate estetice și funcționale deosebite.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR