Ce este diastaza abdominală?

Diastaza abdominală (diastasis recti, diastasis rectus abdominis) este un termen medical ce descrie procesul de separare a mușchilor drepți abdominali, întâlnit frecvent la femeile însărcinate și în perioada postpartum (după naștere). În timpul sarcinii, expansionarea uterului gravid pune în tensiune cei doi mușchi drepți abdominali, care se vor întinde și se vor separa, determinând apariția unui spațiu între aceștia. Programează-te la SANADOR pentru investigații avansate și tratament modern!

Diastasis recti apare cel mai adesea în a doua jumătate a sarcinii (de regulă în trimestrul al treilea), fiind considerat o adaptare normală a organismului la creșterea în dimensiuni a uterului gravid. În mod normal, separarea mușchilor abdominali se ameliorează fără nicio intervenție în primele 6-8 săptămâni postpartum, prin redobândirea treptată a tonusului muscular al drepților abdominali. Persistența diastazei abdominale la 6 luni postpartum poate afecta, în medie, până la 40% dintre femeile însărcinate. Exercițiile pentru întărirea musculaturii abdominale pot fi eficiente în majoritatea cazurilor pentru corecția diastazisului abdominal însă, în cazurile severe, intervenția chirurgicală poate fi necesară.

  • 021 9699 Apelează la SANADOR!

Tipuri de diastază abdominală

Diastaza abdominală poate fi de 3 tipuri:

  • Supraombilicală – defectul este vizibil doar în porțiunea superioară ombilicului (buricului);
  • Subombilicală – defectul este vizibil doar inferior de ombilic;
  • Completă – modificarea este vizibilă pe toată lungimea mușchilor drepți abdominali, atât superior, cât și inferior de ombilic.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

De ce apare diastaza abdominală?

Mușchii drepți abdominali (rectus abdominis) drept și stâng sunt doi mușchi verticali pereche ai peretelui abdominal anterior, ce se întind de la procesul xifoid al sternului până la osul pubian. Aceștia sunt despărțiți pe linia mediană de o structură conjunctivă elastică, numită linia albă. În timpul sarcinii, presiunea crescută intraabdominală determinată de expansionarea uterului, precum și efectul hormonilor de sarcină (relaxina și estrogenii) suprasolicită mușchii abdominali, care se vor întinde și se vor separa. Pe măsură ce mușchii drepți se despart, linia albă se întinde, se subțiază și devine tot mai lată, ceea ce poate crea o distanță de până la 2 centimetri între cei doi mușchi.

În mod normal, datorită gradului său crescut de elasticitate, linia albă se contractă și revine la dimensiunile sale inițiale în perioada de după naștere. În cazul în care linia albă este întinsă excesiv în timpul sarcinii, aceasta se subțiază și își pierde elasticitatea. În consecință, linia albă nu mai revine în poziția inițială, lăsând un spațiu gol (o adâncitură) între cei doi mușchi abdominali, modificare cunoscută drept diastază abdominală. Anumiți factori pot crește riscul dezvoltării diastazisului abdominal:

Diastaza abdominală nu afectează doar femeile, ci poate fi întâlnită și la bărbați, persoane vârstnice sau la copiii prematuri. În cazul nou-născuților, modificarea este cauzată de dezvoltarea incompletă a mușchilor drepți abdominali, manifestată prin lipsa de fuziune a acestora pe linie mediană. În cazul persoanelor vârstnice, diastazisul poate apărea ca efect al slăbirii țesuturilor musculo-fasciale, proces ce apare în mod normal odată cu înaintarea în vârstă.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum se manifestă diastasis recti?

Diastasis recti poate fi inaparentă în timpul sarcinii, din cauza dimensiunilor crescute ale abdomenului matern, care pot masca defectul. Modificarea devine însă mai evidentă în timpul perioadei postpartum, manifestându-se cel mai adesea sub forma unei protruzii nedureroase la nivelul abdomenului anterior, deasupra sau sub ombilic (buric), vizibilă mai ales în timpul contracției mușchilor abdominali.

Alte posibile manifestări ale diastazisului abdominal în perioada postpartum pot fi reprezentate de:

  • Senzație de slăbiciune musculară, resimțită mai ales în zona drepților abdominali;
  • Durere lombară joasă sau pelvină;
  • Dificultăți la efectuarea unor activități ce necesită încordarea mușchilor abdominali, precum ridicarea obiectelor grele;
  • Dispareunie (durere în timpul actului sexual);
  • Postură defectuoasă;
  • Incontinență urinară de efort (scurgeri de urină declanșată de efortul minim, de tuse sau strănut);
  • Constipație.

Investigații recomandate pentru diastaza abdominală

Diastaza abdominală poate fi diagnosticată de către medicul ginecolog sau chirurg pe baza istoricului medical al pacientei, ce are ca scop identificarea acelor factori de risc predispozanți pentru această afecțiune, precum și pe baza examenului clinic al abdomenului. Pentru cuantificarea gradului de diastazis, medicul examinator poate folosi propriile degete, un dispozitiv numit șubler sau, pentru un grad ridicat de acuratețe, aparatul de ecografie. Posibilitatea insinuării a două degete între cei doi mușchi drepți abdominali sau o distanță mai mare de 2 centimetri între aceștia sunt caracteristice diastazisului abdominal.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Posibile complicații ale diastazisului abdominal

Cazurile severe sau netratate de diastazis abdominal se pot complica prin:

  • Durere lombară sau pelvină cronică;
  • Afectarea mobilității și a stabilității trunchiului, din cauza scăderii tonusului musculaturii abdominale;
  • Postură defectuoasă;
  • Incontinență urinară;
  • Disfuncții ale musculaturii planșeului pelvin;
  • Hernii abdominale, datorate subțierii structurilor musculo-fasciale ale peretelui abdominal anterior.

Tratamentul pentru diastaza abdominală

În cazul în care îndepărtarea mușchilor abdominalinu se corectează spontan în primele 8 săptămâni după naștere, medicul va recomanda, în cele mai multe dintre cazuri, varianta de tratament non-chirurgical, ce implică efectuarea unui program de kinetoterapie pentru diastază abdominală.  

O altă variantă de tratament la care apelează unele paciente este reprezentată de purtarea unui corset abdominal modelator. Aceasta nu vindecă diastazisul abdominal și nu ajută la întărirea musculaturii abdomenului anterior, însă poate îmbunătăți postura pacientei datorită efectului de susținere a peretelui abdominal anterior și a zonei lombare.

Pentru variantele severe de diastazis abdominal, ce afectează calitatea vieții pacientei prin efectul inestetic sau prin limitarea activităților fizice obișnuite, există opțiunea de tratament chirurgical. Intervenția implică apropierea celor doi mușchi drepți abdominali și sutura (coaserea) acestora pe linia mediană și se poate efectua prin abord minim invaziv, prin chirurgie laparoscopică. Aceasta se efectuează adesea în același timp cu procedura de abdominoplastie, o intervenție efectuată pe cale deschisă de către medicul chirurg plastician, care presupune incizii mai mari. Abdominoplastia are ca scop eliminarea excesului de piele, a țesutului adipos (gras) subcutanat și întărirea musculaturii abdominale, toate într-o singură procedură.

Recuperarea după diastază abdominală tratată chirurgical depinde, în mare parte, de tipul de intervenție suferită. În cazul tratamentului chirurgical prin abdominoplastie, perioada de recuperare poate dura între 4 și 8 săptămâni, timpul de recuperare după intervenția efectuată pe cale laparoscopică fiind mai scurt, în medie între 4 și 6 săptămâni.  

Exerciții pentru diastază abdominală

Cele mai bune exerciții pentru diastază abdominală sunt cele care antrenează și întăresc musculatura abdomenului anterior (mușchii drepți și transversi abdominali) și a planșeului pelvin. Acestea sunt de regulă exerciții ușoare, care trebuie însă efectuate întotdeauna sub îndrumarea atentă a unui fizioterapeut. Exercițiile care determină bombarea mușchilor peretelui abdominal, precum abdomenele tradiționale sau cele scurte, de tipul crunches trebuie evitate, întrucât pot determina accentuarea diastazisului abdominal.

  • Kinoterapeuții SANADOR realizează programe individualizate pentru tratamentul diastazei abdominale. Programează-te!

Poate fi prevenită diastasis recti?

Există anumite măsuri care pot preveni apariția diastazisului abdominal, precum:

  • Evitarea ridicării obiectelor grele în perioada postpartum;
  • Controlul greutății pe parcursul sarcinii – efectuarea de exercițiu fizic, împreună cu o dietă echilibrată permit menținerea unei greutăți corespunzătoare pe perioada sarcinii;
  • Efectuarea unui program de exerciții pentru întărirea musculaturii abdominale;
  • Dormitul pe o parte și ridicarea treptată din pat, folosind mâinile drept sprijin;
  • Adoptarea unei posturi corecte;
  • Efectuarea unor tehnici de inspir profund, pentru a permite expansionarea completă a cutiei toracice.

Tratament la SANADOR

La SANADOR, pacientele cu diastază abdominală beneficiază de consultații asigurate de medici experimentați. Pentru tratamentul prin kinetoterapie, SANADOR pun ela dispoziția pacienților Departamentul de Medicină Fizică și Reabilitare, unde terapeuți cu pregătire înaltă realizează programe individualizate și îndrumă pacientele.

Atunci când este necesară intervenția chirurgicală, aceasta este efectuată de chirurgi experimentați, minim invaziv, cu avantaje semnificative: incizii mici, spitalizare de scurtă durată, recuperare rapidă. Blocul operator al Spitalului Clinic SANADOR este bine dotat, iar echipa medicală asigură îngrijiri la cele mai înalte standarde.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR