Cauze și factori de risc pentru diareea călătorului
Diareea călătorului este cauzată în principal de agenți patogeni, în special bacterii, virusuri, paraziți și se caracterizează prin episoade de scaune moi sau lichide, însoțite de crampe abdominale, balonare și uneori greață sau vărsături. Această afecțiune digestivă durează între 3 și 7 zile, și poate afecta semnificativ atât confortul, cât și planurile de călătorie ale persoanelor afectate.
Cea mai frecventă cauză este infecția cu Escherichia coli, fiind responsabilă de majoritatea cazurilor. Alte cauze care pot provoca diaree în timpul călătoriilor sunt infecții cu Salmonella, cu Shigella, Campylobacter jejuni și infecție cu vibrionul holeric.
Virusurile, cum ar fi norovirusul și rotavirusul, reprezintă o altă cauză frecventă de diaree în timpul călătoriilor, în special în cazurile de infecții virale transmise prin alimente sau apă contaminate. Paraziții precum Giardia (giardiaza), Cryptosporidium sau Cyclospora reprezintă cauze mai puțin frecvente, dar care pot determina diaree persistentă, de lungă durată, mai ales în regiunile cu igienă precară.
Factorii de risc pentru diareea călătorului sunt:
- Destinațiile de călătorie cu condiții sanitare precare și infrastructură inadecvată pentru gestionarea apei și alimentelor prezintă un risc crescut. Călătoriile în țări din America Latină, Africa, Asia de Sud și Orientul Mijlociu sunt asociate cu un risc crescut.
- Consumul de alimente crude, nepregătite adecvat, precum și apa nefiltrată sau netratată crește riscul de a contracta agenți patogeni.
- Fructele și legumele spălate cu apă contaminată sau carnea insuficient gătită sunt surse de infecție bacteriană.
- Persoanele cu sistem imunitar slăbit, inclusiv copii mici, vârstnicii sau persoanele cu afecțiuni cronice sunt mai susceptibile să dezvolte diareea călătorului.
- Administrarea de medicamente, precum antiacidele sau inhibitori ai pompei de protoni, poate reduce aciditatea stomacului, ceea ce facilitează supraviețuirea bacteriilor care altfel ar fi distruse de sucul gastric.
- Persoanele care călătoresc pe perioade mai lungi, în special în mediul rural, au un risc mai mare de expunere la agenți patogeni decât cei care vizitează orașe mari sau stau în locuri de cazare de lux.