Diareea este definită ca o serie de minimum 3 scaune apoase apărute în ultimele 24 de ore. Diareea este foarte frecvent întâlnită atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor. Deși cele mai multe cazuri de diaree se rezolvă fără tratament pe parcursul a câteva zile, este important de știut când să cauți ajutor de specialitate.

Dacă diareea persistă pentru mai mult de câteva zile, cel mai probabil este ca o boală de fond să fi provocat apariția scaunelor moi. Diareea cronică se poate manifesta în contextul altor afecțiuni precum sindromul de intestin iritabil, boala celiacă, polipoza colonică sau bolile inflamatorii intestinale. Diareea acută se poate manifesta frecvent în context infecțios. Diareea cronică grasă este un simptom cardinal al insuficienței pancreatice exocrine.

  • Ai mai multe șanse de vindecare a diareii dacă aceasta este diagnosticată corect. Vino la SANADOR pentru a fi evaluat de un medic cu experiență și pentru a efectua investigații complete, necesare stabilirii diagnosticului!

Cauze de apariție a diareii

În ceea ce privește factorii determinanți, diareea acută este diferită de cea cronică. În majoritatea cazurilor nu se cunoaște ce a cauzat apariția scaunelor apoase, diareea rezolvându-se de la sine în maximum 4 zile.

Diareea acută apare frecvent în infecții ale tractului digestiv, în timpul unor călătorii în străinătate sau ca o reacție adversă la medicamente.

Există 3 tipuri de infecții ce cauzează apariția de scaune apoase:

  • Infecțiile virale. Infecțiile cu norovirus, rotavirus, coronavirus, adenovirus, infecție cu citomegalovirus, virusuri hepatitice etc. pot provoca diaree acută.
  • Infecțiile bacteriene. Cel mai frecvent, bacteriile pătrund în tractul digestiv prin intermediul alimentelor contaminate. Dintre bacteriile implicate, Salmonella spp. (infecția cu salmonella), Shigella spp., Escherichia coli (infecție cu Escherichia coli) Vibrio cholerae (holera )și Campylobacter spp. sunt cele mai cunoscute cauze bacteriene de diaree. De asemenea, poate fi implicată bacteria Clostridium botulinum, care provoacă botulism.
  • Infecțiile parazitare - infecția cu Giardia lamblia (giardiaza), infecția cu tenie, cu Entamoeba histolytica, infecție cu Ascaris lumbricoides, cu Cryptosporidium enteritis -paraziți ce pot ajunge în tractul digestiv cu ajutorul alimentelor și a apei, cauzând diaree acută.

Diareea călătorului este descrisă în special la persoanele care călătoresc în țări în curs de dezvoltare. Diareea este de tip acut, fiind cauzată de ingestia de apă și alimente infectate cu bacterii și paraziți.

De asemenea, diareea acută poate să apară în caz de toxiinfecție alimentară.

Diareea cronică apare în infecțiile persistente ale tractului digestiv, în intoleranțele alimentare precum intoleranța la gluten sau intoleranța la lactoză, după tratamentul cronic cu anumite medicamente sau după intervenții chirurgicale precum rezecțiile parțiale de intestin subțire.

Boala celiacă, boala Hirschsprung, inflamația colonului, boala Crohn, sindromul de intestin iritabil, sindromul carcinoid, colita ulcerativă, colita ischemică, polipoza colonică, tumorile colorectale benigne și cancerul de colon sunt alte afecțiuni ale tractului digestiv ce pot cauza diaree cronică. Antibioticele, în special cele cu spectru larg, o alimentație precară, pe baza unui consum excesiv de zahăr, pot perturba flora intestinală, ducând la apariția diareii.

Simptomele bolii diareice

Persoanele care suferă de diaree acută sau cronică pot avea stare generală afectată, astenie, pot manifesta dureri abdominale asociate cu crampe, greață, vărsături recurente, flatulență, balonare, febră și, bineînțeles, pot avea senzație imperioasă de a merge la toaletă, putând ajunge până la 20 de scaune apoase pe zi.

Prezentarea la medic

Este indicat să vă prezentați de urgență la medicul specialist dacă numărul scaunelor moi este în creștere și dacă se întâmplă să observați sânge în materiile fecale. Durerea abdominală severă, apariția febrei (mai mare de 38,5°C) care nu cedează în 24 de ore și apariția semnelor de deshidratare necesită prezentare la medicul specialist.

Semnele de deshidratare apar atunci când corpul pierde prea multă apă prin intermediul scaunelor apoase. Deshidratarea se manifestă prin stare de oboseală accentuată, sete intensă, senzație de gură uscată, crampe musculare, stare de amețeală și confuzie. În stările severe de deshidratare, urina poate fi închisă la culoare și se poate să nu simțiți nevoia de a urina pentru mai mult de 5 ore.

Programează-te la SANADOR pentru a beneficia imediat de un consult de specialitate!

Diagnosticul cauzal al bolii diareice

O consultație la medicul gastroenterolog sau la medicul infecționist vă va ajuta să descoperiți ce anume duce la apariția diareii. Medicul va efectua o anamneză minuțioasă și un examen clinic riguros, după care va recomanda, după caz, câteva din următoarele teste diagnostice:

Tratamentul diareii

De obicei, diareea acută se remite de la sine în câteva zile fără un tratament specific. Dacă simptomele persistă, medicul vă poate recomanda un tratament specific cauzei ce a dus la apariția diareii.

La domiciliu, pentru ameliorarea semnelor și simptomelor, pacientul trebuie să bea multe lichide, să evite cafeaua și băuturile alcoolice, să mănânce alimente precum pâine prăjită, biscuiți, orez, carne de pui fiartă și să evite alimentele cu grăsimi, produsele lactate sau mâncarea condimentată.

Tratamentul diareii acute cu medicamente este util, putând fi utilizat la recomandarea medicului, atunci când nu aveți febră, iar scaunul nu este cu sânge. Antidiareicele, terapia cu antibiotice, antispasticele și probioticele ameliorează simptomele, scăzând frecvența numărului de scaune. Este important de menționat că tratamentul cu antispastice sau antidiareice (în special loperamidă) nu este indicat în diareea infecțioasă. Antibioticele nu sunt necesare în mod obișnuit, se administrează doar la recomandarea medicului. Probioticele pot restabili flora tractului intestinal, iar sărurile de rehidratare pot preveni deshidratarea.

Ai mai multe șanse de vindecare a diareii dacă aceasta este diagnosticată corect. Vino la SANADOR pentru a fi evaluat de un medic cu experiență și pentru a efectua investigații complete, necesare stabilirii diagnosticului.

Complicațiile bolii diareice

Principala complicație a diareii acute este deshidratarea. Aceasta poate fi severă la persoanele vârstnice, la copii, precum și la persoanele cu imunitate deficitară. Diareea de cauză infecțioasă netratată poate duce la apariția unei suferințe renale în asociere cu dezechilibre metabolice severe. De asemenea, episoadele frecvente de diaree cresc riscul apariției fisurilor anale și hemoroizilor.

Nu ezitați să apelați la medic dacă apar semnele deshidratării severe!

Prevenție

Prevenirea diareii infecțioase este foarte simplă dacă vă spălați pe mâini frecvent, cu săpun, timp de 20 de secunde, obligatoriu înaintea pregătirii alimentelor, după ce ați atins carne crudă, după folosirea toaletei, după ce ați schimbat scutecul copilului dumneavoastră sau după ce ați strănutat, tușit sau suflat nasul.

Folosiți dezinfectant de mâini ori de câte ori nu vă puteți spăla pe mâini cu apă și săpun. Nu consumați alimente expirate sau care au fost ținute la temperaturi necorespunzătoare. Spălați fructele si legumele înainte să le consumați. Consumați carnea și fructele de mare numai după ce au pregătite la temperatură ridicată pentru un timp îndelungat.

Scăderea riscului de apariție a diareii călătorului se realizează numai dacă aveți grijă la ceea ce mâncați și beți în timpul călătoriei. Evitați alimentele crude precum carnea și lactatele, inclusiv legumele și fructele, dacă nu puteți să le decojiți personal. Nu consumați apă de la robinet, nici măcar pentru a vă spăla pe dinți. Beți apă îmbuteliată, sucuri și băuturi carbogazoase numai din recipientele originale. Băuturile fierbinți, care au fost fierte în prealabil, ar trebui să fie sigure pentru consum. Rețineți faptul că băuturile alcoolice și cafeaua pot agrava diareea, provocând deshidratare.

SANADOR