Ce este diareea funcțională

Diareea funcțională este o diaree cronică pentru care nu poate fi identificată o cauză clară. Este o tulburare gastrointestinală funcțională, ceea ce înseamnă că apare fără alte semne de boală, leziuni sau probleme structurale decelabile. Diareea cronică este o diaree persistentă care durează mai mult de patru săptămâni. Vino la SANADOR pentru investigații avansate și tratament modern!

Deși poate fi o problemă frecventă pentru unii oameni, în circumstanțe obișnuite, diareea funcțională nu este normală. În mod fiziologic, colonul primește alimentele digerate, de consistență lichidă, din intestinul subțire și le condensează treptat, absorbind apa și formând materiile fecale solide. În cazul diareii, procesul este afectat de diverși factori, materiile fecale eliminându-se în stare lichidă sau semisolidă. Diareea poate fi apoasă, grăsoasă sau inflamatorie, în funcție de cauză.

O gamă variată de factori o pot provoca, cum sunt diverse infecții, unele boli cronice intestinale, anumite alimente sau medicamente. Dacă nu se identifică o cauză specifică în urma unor investigații amănunțite și sunt îndeplinite anumite criterii, se poate lua în considerare un diagnostic de diaree funcțională. Cu toate că nu se poate identifica cu exactitate cauza, simptomele trebuie tratate pentru a preveni apariția unor complicații atât fizice, cât și sociale.

  • 021 9699 Programează-te acum!

Cauze și factori de risc

În momentul de față, nu există un consens legat de cauzele specifice ale diareii funcționale. O ipoteză se referă la modificări ale motilității gastrointestinale, ale circuitului de contracții și relaxări ale intestinului, care reglează mișcarea alimentelor prin intestin. Se consideră că persoanele cu diaree funcțională pot avea mișcări intestinale diferite în comparație cu persoanele fără diaree. În cazul unui pacient cu diaree cronică, trebuie căutați cu atenție, împreună cu medicul gastroenterolog, toți posibilii factori cauzatori. Aceștia cuprind alimentația, cu posibilitatea unui exces de zaharuri (sorbitol, manitol și/sau fructoză), un consum excesiv de cofeină sau alcool, intoleranța la lactoză sau la gluten, precum și diverse intervenții chirurgicale, unele medicamente (misoprostol, antiacide care conțin hidroxid de magneziu sau laxative) și călătoriile în zone cu potențial infecțios. Acest lucru poate dezvălui o cauză care poate fi remediată mai rapid, evitând investigații costisitoare.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Semne și simptome de diaree funcțională

În afara scaunelor moi, un pacient cu diaree funcțională mai poate prezenta de asemenea meteorism abdominal (balonare), tenesme rectale (nevoie urgentă de defecație) și senzația de defecație incompletă. În cazurile severe, care necesită prezentare urgentă la medic, mai pot fi prezente scaune cu sânge, durere abdominală importantă, febră, flatulență, amețeală la ridicarea în poziție verticală, oligurie (scăderea cantității de urină eliminată) sau pierdere în greutate neintenționată.

Complicații

Un pacient cu diaree funcțională poate avea în primul rând probleme în sfera psiho-socială, din cauza impactului simptomatologiei asupra vieții de zi cu zi. Pacienții necesită prezența unei toalete ușor accesibile, fapt care poate afecta încrederea de sine, calitatea generală a vieții, dar, în unele cazuri, inclusiv capacitatea de a ocupa un loc de muncă.

În al doilea rând, din punct de vedere fizic, diareea cronică expune pacientul riscului de deshidratare, situație cu numeroase complicații posibile. Din cauză că, o dată cu eliminarea apei, prin scaun se elimină și multe elemente nutritive, cum sunt mineralele, pot apărea complicații importante renale, cerebrale, cardiace și chiar pulmonare.

Diagnosticul de diaree funcțională

Diareea funcțională este diagnosticată printr-un proces de excludere. Asta înseamnă că acest diagnostic poate fi formulat numai după ce au fost excluse alte tulburări digestive sau probleme de sănătate care pot determina scaune diareice. Medicul gastroenterolog va începe procesul de diagnosticare prin efectuarea anamnezei. Aceasta presupune discuția cu pacientul despre simptomele prezente, despre istoricul medical, inclusiv despre medicamentele și suplimentele alimentare consumate, și despre obiceiurile alimentare. Pasul următor cuprinde efectuarea unui examen fizic complet, cu atenție sporită îndreptată pe tractul digestiv, cu inspecția, palparea și percuția abdomenului.

După această etapă se pot recomanda diverse investigații suplimentare, cum ar fi analize de sânge și analize ale scaunului, cu efectuarea unui examen coproparazitologic, coprocitogramă și a unei coproculturi. Dacă nici aceste analize nu identifică o cauză a diareii, pot fi recomandate proceduri de diagnostic precum colonoscopia și endoscopia digestivă superioară. Prin aceste investigații, cu ajutorul unui tub subțire, flexibil, cu o cameră în capăt, care este introdus prin anus, respectiv prin cavitatea bucală, se poate examina aspectul interior al tractului digestiv, al colonului, respectiv al esofagului, stomacului și a unei părți din intestinul subțire. Prin aceste metode se pot exclude alte cauze de diaree cronică, cum ar fi diverse infecții, inflamații ale colonului sau ale intestinului subțire. În funcție de fiecare caz în parte, se mai pot recomanda și investigații imagistice, de la ecografie abdominală, tomografie computerizată abdominală (CT) sau imagistică prin rezonanță magnetică (RMN).

Pentru certitudinea diagnosticului de diaree funcțională, se folosesc criteriile de diagnostic Roma 4, care constau în:

  • lipsa unei cauze identificabile (structurală sau chimică);
  • existența scaunelor moi sau apoase;
  • diaree în cel puțin 75% din scaune;
  • lipsa durerii abdominale;
  • minim șase luni de simptome prezente, dintre care cel puțin trei luni consecutive.
  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Tratamentul pentru diareea funcțională

Tratamentul pentru diareea funcțională, din cauza faptului că nu există o cauză cunoscută, urmărește de obicei ameliorarea simptomelor. Modificările dietetice sunt primul pas de tratament și includ eliminarea diferitelor substanțe despre care se știe că provoacă diaree. Pe lângă lactoză, fructoză, sorbitol și cofeină, unele persoane prezintă simptome din cauza consumului de carbohidrații complecși (paste, fasole), care pot fi reduse din alimentație pentru a vedea dacă există vreo îmbunătățire. Modificările dietetice nu funcționează la fel pentru toți pacienții, motiv pentru care, pentru fiecare individ în parte, trebuie urmărite atent reacțiile la diverse alimente.

Dacă stresul pare a fi un factor care contribuie la agravarea simptomelor, se pot recomanda diverse strategii de gestionare a stresului, terapii de relaxare și meditație sau chiar psihoterapie.

Pentru persoanele care nu evoluează favorabil la modificările dietei, se pot administra diferite medicamente antidiareice, precum loperamid sau diosmectita, antispastice, precum drotaverina, sau un antibiotic țintit precum rifaximina.

Diagnostic și tratament la SANADOR

Pentru că diareea funcțională este dificil de diagnosticat și, implicit, de tratat, este preferabil ca persoanele afectate să se adreseze unui spital multidisciplinar, dotat cu echipamente moderne, așa cum este Spitalul Clinic SANADOR. Medicii gastroenterologi experimentați ai SANADOR efectuează consultații complete și investigații amănunțite și colaborează cu medici de alte specialități, astfel încât pacienții să fie diagnosticați și tratați adecvat pentru diareea cronică.

Laboratorul de analize SANADOR are dotări moderne, pe care echipa foarte bine pregătită le folosește pentru a furniza rezultate precise, în cel mai scurt timp. Pentru endoscopie digestivă inferioară și superioară la standarde internaționale, SANADOR a creat Centrul de excelenţă în endoscopia digestivă diagnostică şi terapeutică SANADOR Floreasca, unde pacienții beneficiază de proceduri endoscopice realizate cu turnuri de endoscopie 3D 4K Olympus X1, care sunt dotate cu toate tipurile de sonde și tehnologie de vârf, care îmbunătățește vizibilitatea și sugerează posibile formațiuni anormale.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR