Ce este dializa peritoneală

Dializa peritoneală este un tratament pentru insuficiență renală care permite filtrarea toxinelor din sânge prin intermediul membranei peritoneale, o foiță subțire, care învelește organele din abdomen. La SANADOR, pacienții au acces consultații de nefrologie, la analize performante și la proceduri moderne de tratament pentru afecțiuni renale, în funcție de caz.

În cazul pacienților cu insuficiență renală, rinichii nu mai funcționează și nu mai sunt capabili să epureze sângele, astfel încât toxinele se acumulează în organism. De asemenea, rinichii nu mai pot produce o cantitate adecvată de urină, iar lichidele și toxinele în exces sunt reținute în organism, determinând creșterea tensiunii arteriale.

Pentru efectuarea dializei peritoneale, este necesară inserarea unui cateter permanent în interiorul abdomenului.

Funcția rinichilor poate fi, însă, substituită prin dializă, care are rolul de a elimina din organism atât compușii toxici, cât sarea și apa în exces, permițând menținerea valorilor tensiunii arteriale în limite normale. Înainte ca dializa să fie disponibilă, insuficiența renală terminală ar fi evoluat prin decesul pacientului. În zilele noastre, însă, disponibilitatea tot mai mare a noilor tratamente de substituție a funcției renale prin dializă, precum și a transplantului renal a permis supraviețuirea pacienților cu insuficiență renală acută sau cu boală cronică de rinichi.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tipuri de dializă peritoneală

Există două tipuri de dializă peritoneală (DP), care diferă prin frecvența schimburilor și prin modalitatea de administrare a soluției de dializă. Cât durează dializa peritoneală diferă, în funcție de metoda de dializă aleasă:

  • Dializa peritoneală continuă ambulatorie (DPCA) sau dializa peritoneală la domiciliu presupune efectuarea a aproximativ 3-5 schimburi de soluție pe zi, care se pot efectua atât la domiciliu, la locul de muncă sau orice alt loc preferat, într-un mediu curat și uscat. În timpul în care soluția de dializă rămâne în cavitatea abdominală pentru filtrare, pacientul este liber să se deplaseze și să efectueze activitățile sale zilnice uzuale;
  • Dializa peritoneală automată (DPA) sau dializa peritoneală ciclică continuă (CCPD – continuous cyclic peritoneal dialysis) în acest tip de dializă, așa cum îi spune și numele, dializarea este automatizată, fiind efectuată pe parcursul nopții printr-un aparat special, numit cycler care efectuează de una singură schimburile soluției de dializă și calculează automat volumele de soluție necesară, precum și timpii de staționare. În cazul acestei metode, pacientul trebuie să rămână atașat la aparat pe tot parcursul nopții, timp în care se efectuează schimburile.

Care este diferența dintre dializa peritoneală și hemodializă

Cele două tipuri de dializă, hemodializa, respectiv dializa peritoneală, diferă prin mai multe aspecte. În cazul hemodializei, sângele este aspirat din organism cu ajutorul unei mașini care funcționează ca un rinichi artificial și este reintrodus în circulație printr-un tub conectat la acea mașină.

În cazul dializei peritoneale, învelișul intern al cavității abdominale, peritoneul, acționează ca un filtru natural de purificare a sângelui de substanțele toxice sau în exces. Reziduurile sunt îndepărtate cu ajutorul unei soluții speciale de purificare, numită dializat, care este introdus și evacuat în și din abdomen în cicluri repetate. Astfel, dializa peritoneală funcționează în interiorul organismului, pe când filtrarea sângelui în hemodializă se desfășoară în exteriorul organismului, prin intermediul unei aparaturi speciale.

Avantajele dializei peritoneale

Comparativ cu hemodializa, dializa peritoneală prezintă următoarele avantaje:

  • Permite mai multă independență și oferă mai mult timp pentru a efectua activitățile zilnice uzuale, datorită faptului că se poate efectua la domiciliu, la muncă sau orice alt loc curat ales. Acest lucru este deosebit de avantajos, întrucât permite pacienților cu boală cronică terminală să aibă o viață normală și activă, comparativ cu pacienții care efectuează hemodializă și care își petrec cea mai mare a timpului într-un centru de dializă;
  • Mai puține restricții alimentare comparativ cu hemodializa, datorită faptului că dializa peritoneală se petrece într-un mod cvasicontinuu, ceea ce face ca mai puțini electroliți (sodiu, potasiu) și apă să se acumuleze în organism;
  • Elimină necesitatea unui abord intravenos necesar la fiecare ședință de hemodializă.

Indicațiile dializei peritoneale

Dializa peritoneală poate reprezenta o variantă de tratament pentru pacienții ai căror rinichi nu mai funcționează suficient sau deloc (insuficiență renală), ca urmare a evoluției îndelungate a unor afecțiuni cu impact asupra rinichiului, precum:

  • Diabet zaharat;
  • Hipertensiune arterială;
  • Glomerulonefrite – afecțiuni ale glomerului, acea componentă a rinichiului responsabilă cu filtrarea substanțelor toxice și a apei din circulație;
  • Boli genetice, precum boala polichistică renală, afecțiune în care parenchimul (țesutul funcțional) renal este înlocuit cu numeroase formațiuni chistice;
  • Utilizarea unor medicamente pe termen cu lung cu toxicitate asupra rinichiului, precum antiinflamatoare nonsteroidiene (aspirină, ibuprofen etc.).

Pregătirea pentru dializă peritoneală

Pentru introducerea soluției de dializă este necesară crearea unei căi de acces în cavitatea peritoneală, prin introducerea unui cateter, un tub flexibil din silicon, prin peretele abdominal, direct în interiorul cavității abdominale. Acest cateter va rămâne fixat permanent la nivelul peretelui abdominal, cu o mică porțiune a acestuia ieșită la piele, pentru a permite atât conectarea pungilor de perfuzie cu lichidul de dializă, precum și îndepărtarea acestuia.

Montarea cateterului la nivelul peretelui abdominal va fi efectuată de către medicul specializat în chirurgie generală sau de către nefrolog, sub anestezie generală sau locală. Chirurgul va efectua o mică incizie inferior și ușor lateral de ombilic (buric), prin care va introduce și va fixa cateterul în interiorul cavității peritoneale. Intervenția de montare a cateterului se desfășoară cu aproximativ 2-3 săptămâni înaintea primei ședințe de dializă, perioadă de timp necesară vindecării inciziei abdominale.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cum se realizează dializa peritoneală

În timpul procedurii, aproximativ 2 litri de soluție specială, numită dializat, care conține apă, săruri și alți aditivi este introdusă în cavitatea peritoneală printr-un tub special, numit cateter. În interiorul abdomenului, soluția de dializă absoarbe produșii toxici și apa în exces din circulație până ce concentrațiile compușilor din sânge și din lichidul de dializă ajung la un punct de echilibru. Acest transfer de apă și substanțele reziduale se produce prin membrana peritoneală, printr-un proces numit ultrafiltrare și este posibil datorită concentrației ridicate de glucoză din lichidul de dializă, care are un efect de atragere a apei din circulație.

Odată ce punga de perfuzie se golește, aceasta se deconectează de la nivelul cateterului și se acoperă cu un dop, ceea ce îi permite pacientului să se deplaseze normal și să efectueze activitățile zilnice obișnuite cât timp soluția de dializă rămâne în interiorul abdomenului. Soluția trebuie lăsată în interiorul cavității abdominale pentru o perioadă de aproximativ câteva ore, numită perioadă de procesare sau de staționare.

După aproximativ 4-12 ore, soluția de dializă cu compușii toxici și apa extrase din circulație sunt îndepărtate din cavitatea abdominală într-o pungă goală iar procesul se reia, utilizând o nouă pungă cu soluție proaspătă de dializă. Acest proces de îndepărtare a soluției de dializă și înlocuirea cu una proaspătă poartă numele de schimb și trebuie efectuat de aproximativ 4-6 ori pe zi. Aceste schimburi sunt nedureroase și durează, în medie, între 30 și 40 de minute.

În cazul dializei peritoneale automate, schimburile se efectuează ciclic pe parcursul nopții, cu ajutorul unui aparat special, de dimensiunea unei valize, care permite automat infuzia și îndepărtarea lichidului de dializă de 3-5 ori pe noapte, pe o perioadă de până la 10 ore.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Riscuri și posibile complicații în dializa peritoneală

Cele mai frecvente riscuri și complicații caracteristice dializei peritoneale sunt reprezentate de:

  • Peritonită (infecția membranei peritoneale) – este o complicație frecventă a dializei peritoneale, ce se dezvoltă cel mai frecvent la nivelul locului de atașare a cateterului la nivelul peretelui abdominal;
  • Dezvoltarea unor hernii de peretele abdominal;
  • Creștere în greutate – din cauza conținutului ridicat de glucoză a soluției de dializă, care este absorbită zilnic în circulație. Aceste calorii în exces determină o creștere a glicemiei, mai ales în cazul pacienților diabetici, iar din acest motiv, poate fi recomandat un anumit regim alimentar pentru pacienți cu dializă peritoneală;
  • Scăderea eficienței tratamentului, odată cu trecerea timpului (după câțiva ani), moment în care poate fi necesară conversia la hemodializă.
  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Contraindicațiile dializei peritoneale

Dializa peritoneală poate fi contraindicată în următoarele situații:

  • Prezența unor cicatrici abdominale datorate unor intervenții chirurgicale anterioare;
  • Defecte parietale abdominale, precum hernii musculare (o zonă de slăbiciune musculare) – acestea pot fi agravate de expansionarea abdomenului datorată introducerii soluției de dializă;
  • Imposibilitatea pacientului de a se autoîngriji sau lipsa unui sprijin din partea unei alte persoane;
  • Afecțiuni ale organelor intraabdominale, precum boli inflamatorii intestinale.
  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Recomandări pentru persoanele cu dializă peritoneală

Pentru scăderea riscului de infecție, este indicată spălarea mâinilor cu apă și săpun de fiecare dată când este manipulat cateterul. De asemenea, zilnic trebuie realizată dezinfecția ariei de abdomen la nivelul căreia este introdus cateterul în cavitatea peritoneală. Cateterul trebuie ținut cât mai uscat, cu excepția perioadelor de duș. În plus, este indicată utilizarea unei măști chirurgicale care să acopere atât nasul, cât și gura, de fiecare dată când este introdusă sau evacuată soluția de dializă, care trebuie să rămână sterilă.

Dializa peritoneală la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de acces la servicii medicale performante, prin consultații asigurate de medici specializați în nefrologie și de investigații complete, pentru stabilirea diagnosticului și a tratamentului adecvat pentru insuficiență renală. Echipa medicală este formată din specialiști cu multă experiență, care asigură tratamente performante, sigure și eficiente, în funcție de caz.

Pacienții care au indicație pentru dializa peritoneală, beneficiază la Spitalul Clinic SANADOR de intervenția necesară pentru montarea cateterului, în cele mai bune condiții de siguranță. De asemenea, aceștia au acces la evaluări medicale periodice și la consiliere, pentru monitorizare pe termen lung și prevenirea complicațiilor.

Urgențele medicale care pot să apară în cazul insuficienței renale sunt gestionate cu promptitudine în Compartimentul de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, care funcționează nonstop.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR