Tratamentul diabetului zaharat
Tratamentul bolii presupune 3 elemente – regim alimentar, mișcare și medicație.
Dieta - teoretic, scăderea aportului glucidic ar trebui să scadă și nivelul glicemiei. Dieta nu este restrictivă - singurii oameni care mănâncă normal sunt cei sub 5% dintre pacienții cu diabet zaharat care respectă cantitativ și calitativ regimul alimentar. Dieta echilibrată are un rol esențial și pentru prevenția diabetului zaharat. Regimul alimentar este recomandat personalizat, pentru fiecare pacient în parte, de un medic specializat în Diabet, nutriție și boli metabolice.
Efortul fizic - presupune consum de glucoză, deci scăderea glicemiei. Dacă pacientul nu poate face efort, atunci trebuie limitat aportul alimentar la cât este necesar pentru efortul fizic depus.
Tratamentul medicamentos
In cazul diabetului zaharat tip 1, tratamentul medicamentos înseamnă înlocuirea insulinei endogene, absente, cu insulină exogenă, în mai multe prize, pentru asigurarea unor glicemii bazale și post prandiale, în limite normale.
În cazul diabetului zaharat tip 2, tratamentul are 3 principii:
- Scăderea insulinorezistenței, astfel încât insulina produsă să fie cat mai eficient folosită.
- Creșterea insulinosecreției prin stimularea celulelor beta (care însă se vor epuiza mai repede în timp).
- Suplimentarea insulinei endogene insuficiente cu insulină exogenă, în una sau mai multe prize, pentru menținerea glicemiei pre- și post prandiale în limite normale.
Există și tratamente mai noi, ce presupun fie încetinirea golirii gastrice, scăderea secreției de glucagon și creșterea pe altă cale a secreției de insulină cu analogi incretinici (hormoni intestinali), fie prelungirea vieții incretinelor proprii prin inhibarea dipeptidilpeptidazei-4, enzimă care neutralizează incretinele, fie prin creșterea ratei de eliminare renală a glucozei, cu scăderea consecutivă a glicemiei.
Evoluția bolii este progresivă, motiv pentru care, tot progresiv, se trece de la o etapă de tratament la alta, boala fiind gravă nu atât prin ea însăși, cât mai ales prin complicațiile ei. Monitorizarea glicemiei este deosebit de importantă.
-
Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!