Ce este diabetul gestațional?

Diabetul gestațional este o formă de diabet zaharat care se dezvoltă exclusiv în sarcină și care afectează aproximativ 14% dintre gravide. Această afecțiune se caracterizează prin creșterea nivelului de glucoză din sânge (hiperglicemie) și apare de obicei în a doua jumătate a sarcinii. La SANADOR, viitoarele mămici beneficiază de investigații medicale complete pentru diagnosticul și gestionarea diabetului în sarcină, pentru prevenirea complicațiilor și naștere în siguranță.

Watch on YouTube

Diabetul gestațional diferă de diabetul zaharat de tip 1 și de tip 2 prin faptul că dispare, în mod normal, după nașterea copilului, însă poate crește riscul mamei de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 pe parcursul vieții.

Mecanismul de apariție al unui diabet provocat de sarcină se datorează modificărilor hormonale din timpul sarcinii, care pot afecta capacitatea organismului de a produce sau utiliza insulina în mod eficient. Insulina este hormonul responsabil de transportul glucozei din sânge în celule, unde este utilizată pentru energie. Când acest proces este perturbat, nivelul glicemiei crește, ceea ce poate afecta atât mama, cât și fătul.

De ce apare diabetul în sarcină?

Diabetul în sarcină apare din cauza modificărilor hormonale semnificative care au loc în organismul femeii însărcinate. Placenta produce hormoni care contribuie la menținerea sarcinii, dar care pot interfera cu funcționarea insulinei, ducând la apariția rezistenței la insulină, în special în al doilea și al treilea trimestru de sarcină.

Ca răspuns, corpul mamei crește producția de insulină, dar uneori acest lucru nu este suficient pentru a menține glicemia în limite normale. Factorii care cresc riscul de apariție a diabetului gestațional includ:

Cum se manifestă diabetul gestațional?

O glicemie mare în sarcină poate fi asimptomatică sau poate prezenta simptome subtile, care sunt adesea confundate cu manifestările normale ale sarcinii. Acestea includ:

  • Urinare frecventă (poliurie),
  • Sete excesivă (polidipsie) însoțită de senzația de gură uscată (xerostomie),
  • Oboseală,
  • Greață,
  • Infecții urinare frecvente,
  • Tulburări de vedere (rar).

Cu toate acestea, în multe cazuri, diabetul gestațional este depistat doar în urma testelor de laborator, motiv pentru care testele de screening pentru diabetul gestațional sunt esențiale în monitorizarea sănătății gravidei și a fătului.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Complicațiile provocate de diabet în sarcină

Un diabet indus de sarcină poate afecta atât sănătatea mamei, cât și a fătului, dacă nu este gestionat corespunzător. Deși rare, cazurile de retinopatie diabetică pot apărea în diabetul gestațional, necesitând monitorizare oftalmologică.

Complicații care pot afecta fătul:

  • Greutate excesivă la naștere (macrosomie fetală) - Bebelușii mari, de peste 4 kg, prezintă un risc crescut de a rămâne blocați în canalul de naștere, de a suferi leziuni în timpul unei nașteri naturale sau de a necesita o naștere prin cezariană.
  • Dificultăți respiratorii - Bebelușii născuți prematur pot dezvolta detresă respiratorie neonatală.
  • Naștere prematură - Hiperglicemia poate crește riscul de travaliu înainte de termen.
  • Hipoglicemie neonatală - Unii nou-născuți prezintă glicemie scăzută imediat după naștere, ce poate duce la convulsii.
  • Obezitate și diabet zaharat de tip 2 - Copiii născuți de mame cu diabet în sarcină au un risc crescut de a dezvolta obezitate și de diabet zaharat de tip 2 mai târziu în viață.
  • Moarte intrauterină - Diabetul gestațional netratat poate duce la moartea fătului înainte sau la scurt timp după naștere.

Complicații ce pot afecta mama:

  • Hipertensiune arterială și preeclampsie, o afecțiune gravă, care pune în pericol atât viața mamei, cât și a copilului.
  • Naștere prin cezariană - Femeile cu diabet gestațional prezintă un risc crescut de a necesita o operație cezariană, din cauza dimensiunilor mari ale fătului.
  • Diabet ulterior - O femeie care a avut diabet gestațional este mai susceptibilă de a dezvolta această afecțiune în sarcinile viitoare și prezintă un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 pe măsură ce înaintează în vârstă.
  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Diagnosticarea diabetului gestațional

O valoare a glicemiei obținută din sângele venos, recoltat dimineața, după un post alimentar de cel puțin 8 ore, care depășește limitele considerate normale (92 mg/dl), ridică suspiciunea de diabet gestațional, în timp ce orice valoare a glicemiei a jeun mai mare de 120 mg/dl reprezintă un indiciu clar de diabet zaharat.

În cazul unei glicemii între 92 și 119 mg/dl, este recomandată efectuarea unui test de toleranță la glucoză (TTGO), metoda standard utilizată pentru diagnosticarea diabetului gestațional, între săptămânile 24 și 28 de sarcină. Pentru a asigura acuratețea rezultatelor, pacientele trebuie să fie în stare de repaus alimentar, fără a consuma alimente sau lichide în noaptea și dimineața testului.

O probă inițială de sânge este recoltată pentru a evalua glicemia a jeun, după care pacienta consumă o soluție ce conține 75 g de glucoză. Glicemia este monitorizată ulterior la intervale de o oră și două ore. Conform criteriilor stabilite de Asociația Americană de Diabet, diagnosticul de diabet gestațional este confirmat dacă cel puțin una dintre valorile glicemiei depășește pragurile de referință.

Valori pentru diabet gestațional:

  • La o ora după ingestia de 75 g glucoză > 180 mg/dl,
  • La doua ore după ingestia de 75 g glucoză > 153 mg/dl.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tratamentul pentru diabet în sarcină

Tratamentul diabetului în sarcină are ca scop menținerea glicemiei în limite normale, pentru a preveni complicațiile. Abordarea terapeutică include un regim în diabetul gestațional, ce presupune reducerea consumului de carbohidrați simpli, cum ar fi zaharurile rafinate și creșterea aportului de fibre și proteine.

Este esențial ca mesele să fie regulate și bine echilibrate, pentru a evita fluctuațiile bruște ale glicemiei. Femeile însărcinate ar trebui să colaboreze cu un medic nutriționist, pentru a-și ajusta alimentația în funcție de nevoile lor energetice și metabolice. Exercițiile fizice regulate ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge. Activitățile sigure, precum mersul pe jos, înotul sau yoga, pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină și pot reduce necesitatea tratamentului medicamentos.

În cazurile în care regimul și exercițiile fizice nu sunt suficiente pentru a menține glicemia sub control, poate fi necesar tratamentul cu insulină. Spre deosebire de alte forme de diabet, medicația orală nu este recomandată în diabetul gestațional, din cauza lipsei de studii ample privind siguranța acestora în timpul sarcinii.

Monitorizarea glicemiei zilnic este esențială pentru ajustarea tratamentului și pentru asigurarea unor rezultate optime atât pentru mamă, cât și pentru făt.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cum poate fi prevenit diabetul gestațional?

Deși nu există o metodă sigură de prevenire a diabetului gestațional, există măsuri care pot reduce riscul apariției acestuia:

  • Menținerea unei greutăți sănătoase înainte de sarcină – femeile care au o greutate corporală în limite normale înainte de a rămâne însărcinate au un risc mai mic de a dezvolta diabet de sarcină.
  • Adoptarea unei diete echilibrate – consumul de alimente bogate în fibre și reducerea zaharurilor procesate și a carbohidraților simpli poate ajuta la menținerea nivelului de glicemie.
  • Activitatea fizică regulată – exercițiile fizice moderate înainte și în timpul sarcinii pot reduce rezistența la insulină și pot ajuta la menținerea unui control mai bun al glicemiei.
  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Monitorizarea sarcinii în caz de diabet gestațional

Monitorizarea atentă a sarcinii în caz de diabet gestațional este esențială pentru a asigura sănătatea mamei și a fătului. Aceasta include consulturi frecvente pentru a monitoriza glicemia, tensiunea arterială și creșterea fetală, ecografii de sarcină suplimentare, pentru a verifica dimensiunea fătului și dezvoltarea acestuia și monitorizarea la domiciliu a glicemiei, înainte și după mese. După naștere, nivelul glicemiei revine de obicei la normal, dar este important ca mama să continue monitorizarea periodică a glicemiei, pentru a identifica eventualele semne de diabet zaharat de tip 2 în viitor.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnosticul și gestionarea diabetului gestațional la SANADOR

Pentru screeningul și diagnosticului diabetului de sarcină, viitoarele mămici beneficiază la SANADOR de analize de laborator performante, inclusiv de test de toleranță la glucoză. Recoltarea este realizată în orice clinică SANADOR, iar proba de sânge este analizată în Laboratoarele SANADOR, dotate cu echipamente moderne.

Watch on YouTube

Pentru gestionarea afecțiunii și administrarea tratamentului adecvat, pacientele au acces la consultații de obstetrică asigurate de medici experimentați. La SANADOR, orice sarcină cu risc, ca în cazul unei paciente cu diabet gestațional, este monitorizată mai amănunțit, pentru prevenirea complicațiilor. Indiferent de problemele de sănătate descoperite în timpul sarcinii, la Maternitatea SANADOR, parte a celui mai mare spital privat multidisciplinar din România, Spitalul Clinic SANADOR, nașterile au loc în cele mai bune condiții de confort și siguranță.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR