Ce este dezlipirea de placentă sau abruptio placentae?

Dezlipirea de placentă, abruptio placentae sau decolare de placentă este o complicație serioasă apărută în timpul sarcinii, care poate pune în pericol viața mamei și a fătului. Complicația, care apare atunci când placenta se separă de peretele uterin înainte de naștere, este rar întâlnită și necesită intervenție medicală de urgență. La Maternitatea SANADOR, pacientele diagnosticate cu abruptio placentae sau cu alte complicații apărute în sarcină beneficiază de monitorizare atentă și de administrarea tratamentului adecvat, astfel încât nașterea să aibă loc în siguranță.

Dezlipirea de placentă poate afecta sever creșterea și dezvoltarea fătului, poate provoca naștere prematură sau nașterea unui făt mort. Abruptio placentae apare atunci când placenta se separă de peretele uterin înainte de naștere, cauzând hemoragie severă și reducerea transportului de oxigen și substanțe nutritive către făt.

Separarea poate fi parțială sau totală, iar severitatea complicației diferă de la o pacientă la alta. Dezlipirea de placentă apare, de obicei, după săptămâna 20 de sarcină, mai frecvent în trimestrul 3.

  • Programează-te acum la SANADOR! Sună la 021.9699!

Cauze și factori de risc pentru decolarea de placentă

Cauza exactă a decolării de placentă nu este pe deplin cunoscută. Dezlipirea de placentă apare atunci când rețeaua de vase de sânge care atașează acest organ de uter este ruptă. Structurile vasculare de la acest nivel pot fi compromise de mai mulți factori:

  • Traumatismele abdominale – o lovitură în abdomenul mamei, un accident de mașină sau o căzătură;
  • Fumatul, consumul de alcool sau de droguri recreaționale în sarcină;
  • Hipertensiunea arterială cronică;
  • Diabetul gestațional;
  • Preeclampsia și eclampsia;
  • Ruptura prematură de membrane, care cauzează pierderea lichidului amniotic înainte de termen;
  • Vârsta maternă înaintată (peste 35 de ani);
  • Infecția lichidului amniotic și membranelor care înconjoară fătului (corioamniotita);
  • Istoricul de placenta abrubtio în sarcinile anterioare;
  • Sarcina multiplă (sarcină gemelară sau cu tripleți);
  • Trombofilia;
  • Cordonul ombilical scurt;
  • Ruptura prematură de membrane;
  • Fibromul uterin.

Semne și simptome de abruptio placentae

Varietatea și intensitatea manifestărilor diferă de la o persoană la alta. Simptomatologia poate include:

Unele paciente au manifestări clinice foarte ușoare sau sunt asimptomatice. De asemenea, hemoragia vaginală poate fi absentă, deoarece sângele se poate acumula în spațiul format între placentă și peretele uterin.

Deși în general simptomele apar spontan, în unele cazuri, dezlipirea de placentă se poate instala progresiv (abruptio placentae cronică). În această situație, pacienta se poate confrunta cu sângerări ușoare, intermitente, poate fi observată o cantitate redusă de lichid amniotic, iar fătul poate avea o creștere întârziată. În orice caz, este important de știut că manifestările dezlipirii de placentă sunt similare cu cele ale altor complicații în sarcină. De aceea, consultația medicală este crucială pentru un diagnostic corect.

Stabilirea diagnosticului de decolare de placentă

În cadrul anamnezei, medicul obstetrician va adresa pacientei întrebări cu privire la simptome, la intensitatea acestora și la istoricul medical. Examenul clinic poate include palparea abdomenului, pentru a evalua sensibilitatea și rigiditatea uterului, consultația ginecologică, pentru examinarea sângerărilor vaginale, precum și măsurarea tensiunii arteriale, care poate releva hipotensiune.

Medicul va monitoriza contracțiile, precum și mișcările fătului și ritmul său cardiac, utilizând un stetoscop fetal sau cardiotocografia (monitorizare electronică fetală continuă).

Sunt necesare o serie de investigații medicale, cum ar fi analize de sânge, de urină, ecografia abdominală sau ecografia transvaginală, pentru a vizualiza localizarea placentei și a evalua starea de sănătate a fătului. Deși examinarea ecografică nu ajută întotdeauna la depistarea dezlipirii de placentă, aceasta este utilă pentru excluderea altor complicații posibile, cum ar fi placenta praevia.

Complicațiile dezlipirii placentei

Dezlipirea placentei produce complicații amenințătoare de viață, atât pentru mamă, cât și pentru făt. Astfel, poate provoca:

  • Hemoragie severă și șoc hemoragic;
  • Decesul mamei;
  • Nașterea unui făt mort;
  • Naștere prematură;
  • Insuficiență de organ, ca urmare a fluxului de sânge redus;
  • Restricție de creștere intrauterină a fătului, din cauza aportului redus de nutrienți și oxigen;
  • Tulburări de coagulare a sângelui, în cazul mamei;
  • Risc de recurență a dezlipirii de placentă în sarcini viitoare;
  • Rareori, poate fi necesară histerectomia pentru tratamentul hemoragiei severe – îndepărtarea chirurgicală a uterului și a cervixului.
  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Tratamentul necesar pentru dezlipirea de placentă

Placenta nu poate fi reatașată de uter, însă decolarea de placentă poate fi gestionată prin mai multe metode. Tratamentul diferă în funcție de severitatea dezlipirii de placentă, de vârsta gestațională și modul în care complicația afectează fătul.

Dacă sarcina are mai puțin de 34 de săptămâni, dezlipirea placentei este de grad ușor, iar ritmul cardiac al fătului este normal, pacienta va fi monitorizată atent în spital până în săptămâna a 34-a de sarcină. Hemoragia vaginală poate impune transfuzia de sânge. De asemenea, medicul poate prescrie medicamente pentru dezvoltarea mai rapidă a plămânilor fătului, pregătindu-l pentru o posibilă naștere prematură.

Atunci când complicația apare mai aproape de termen, iar dezlipirea de placentă pare minimă, este posibilă nașterea naturală atent monitorizată. În cazurile severe, în care viața pacientei sau a copilului este în pericol, poate fi indicată o cezariană de urgență.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Monitorizarea unei sarcini cu abruptio placentae la Maternitatea SANADOR

La Maternitatea SANADOR, parte a celui mai mare spital privat multidisciplinar din țară – Spitalul Clinic SANADOR - echipa medicală de elită are experiență în gestionarea cu succes a complicațiilor care pot să apară în sarcină. Pacientele care aleg nașterea la SANADOR și care au o sarcină cu risc sunt permanent monitorizate și primesc tratamentul necesar, în funcție de indicația stabilită.

Spitalul Clinic SANADOR dispune de unul dintre cele mai avansate blocuri operatorii din țară și de Secție de Anestezie și Terapie Intensivă acreditată ca secție ATI de categoria I, cu nivel extins de competență, unde pacienții primesc asistență medicală avansată. Astfel, atunci când este necesară nașterea prin cezariană, intervenția se realizează în deplină siguranță, atât pentru nou-născut, cât și pentru viitoarea mămică.

La Maternitatea SANADOR, micuții care vin pe lume pe lume prematur, în urma unei dezlipiri de placentă sau a altor complicații, primesc cele mai bune îngrijiri posibile pe Secție de Anestezie și Terapie Intensivă Neonatală, echipată cu aparatură de ultimă generație. După stabilizare, nou-născuții sunt monitorizați atent pe Secția de Neonatologie, unde beneficiază de o evaluare medicală completă și de toate analizele și investigațiile necesare.

Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din țară care deține un Compartiment de Primiri Urgențe, unde se pot adresa pacientele cu urgențe obstetricale, pentru asistență medicală promptă și performantă.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR