Septul nazal este un țesut osteocartilaginos care împarte nasul în două pasaje nazale. În termeni simpli, acesta reprezintă peretele dintre cele două nări. Din punct de vedere anatomic, majoritatea persoanelor prezintă un grad ușor de deviație de sept, o cavitate nazală perfect simetrică fiind rar întâlnită. Deviația de sept nazal sau așa-numitul nas strâmb apare atunci când această structură este deplasată semnificativ. Netratată, provoacă probleme de respirație sau alte complicații.

Ce este deviația de sept?

Deviația de sept reprezintă o deformație a septului nazal, care capătă forma literei „C” sau „S”. Dacă, în mod normal, această structură se localizează în centrul cavității nazale, în cazul unei deviații de sept, aceasta este deplasată spre stânga sau dreapta. Astfel, o nară devine mai mare decât cealaltă. În cazuri severe, afecțiunea produce obstrucție nazală într-una dintre cele două pasaje nazale, ceea ce reduce fluxul de aer și provoacă dificultăți de respirație.

Cauze și factori de risc

Principalele cauze ale deviației de sept nazal sunt:

  • Procesul normal de dezvoltare: Pe măsură ce nasul se dezvoltă în procesul de creștere, septul nazal se poate deplasa într-o parte.
  • Traumatismele: Afecțiunea poate apărea ca urmare a unei leziuni care dislocă septul nazal. Accidentele rutiere, căzăturile, loviturile, altercațiile fizice și sporturile de contact sunt factori asociați cu traumatismele la nivel nazal.
  • Cauze congenitale: În unele cazuri, deviația de sept este prezentă încă de la naștere. Aceasta poate apărea în timpul dezvoltării intrauterine.

De asemenea, pentru că procesul de îmbătrânire afectează structurile nazale, deviația de sept se poate agrava odată cu înaintarea în vârstă.

Semne și simptome ale deviației de sept

În cazul în care prezinți o deviație de sept, te poți confrunta următoarele simptome:

  • Congestie nazală (nas înfundat), care se agravează în caz de alergie sau infecții respiratorii (cum ar fi răceala comună);
  • Respirație dificilă pe cale nazală (poți sesiza că respiri mai greu printr-o nară, comparativ cu cealaltă);
  • Mucoasă nazală uscată, care crește riscul de sângerări frecvente la acest nivel;
  • Durere facială (în cazul unei deviații severe);
  • Sforăit;
  • Sinuzită cronică (inflamația sinusurilor);
  • Preferința de a dormi pe o anumită parte a corpului, pentru a facilita respirația;
  • Conștientizarea ciclului nazal – acest fenomen este caracterizat de obstrucția alternativă a fiecărui pasaj nazal (fiecare nară se înfundă ușor, pe rând). În mod normal, nu percepem acest fenomen. Conștientizarea lui este un semn de obstrucție nazală sau deviație de sept.

Poți sesiza prezența acestei afecțiuni cu ajutorul unei oglinzi. Dacă observi că o nară este mai mică decât cealaltă sau că nasul este deformat, este posibil să ai o deviație de sept nazal.

În cazul în care deviația de sept este minoră, este puțin probabil să producă simptome. În această situație, deformația poate fi descoperită întâmplător, în timpul unei consultații ORL (otorinolaringologie) de rutină sau care vizează diagnosticul altei afecțiuni din această sferă.

Posibile complicații

În timp ce o deviație de sept ușoară nu cauzează complicații, atunci când nasul este sever deformat, pot apărea următoarele:

  • Dificultăți de respirație – îngreunarea respirației pe termen lung;
  • Xerostomia – mucoasă uscată la nivel bucal, din cauza respirației continue pe gură;
  • Sinuzită cronică – inflamația persistentă a sinusurilor;
  • Sinuzită etmoidală,
  • Rinită cronică;
  • Epistaxis recurent – sângerări nazale regulate;
  • Hipertrofia cornetelor nazale;
  • Tulburări de somn – dificultățile de respirație pot scădea semnificativ calitatea somnului, cauzând oboseală pe timpul zilei.

Diagnosticarea deviației de sept

Adresează-te medicului dacă experimentezi:

  • Obstrucție nazală persistentă și dificultăți de respirație care îți afectează calitatea vieții;
  • Sângerări nazale dese;
  • Sinuzită recurentă (infecții frecvente ale sinusurilor).

Diagnosticul deviației de sept este stabilit de către medicul specialist în ORL sau în rinologie. În cadrul anamnezei, acesta îți va solicita informații cu privire la simptome și istoric medical.

Apoi, va efectua o rinoscopie, care reprezintă examinarea propriu-zisă a cavității nazale. Medicul va analiza septul, mucoasa și fosele nazale cu ajutorul unui speculum nazal – instrument cu mânere folosit pentru lărgirea cavității nasului, în scopul vizualizării optime. De asemenea, acesta va examina țesuturile profunde, folosind un instrument prevăzut cu o sursă de lumină puternică și o lentilă (rinoscop).  

Dacă este nevoie de proceduri mai amănunțite pentru investigarea cauzelor congestiei nazale, sinuzitei cronice sau epistaxisului, medicul poate recomanda efectuarea unei videoendoscopii de căi aeriene superioare. Aceasta presupune inserarea unui tub foarte subțire, prevăzut cu o cameră video și o sursă de lumină, în interiorul foselor nazale. Procedura permite obținerea unor imagini clare, în detaliu, ale țesuturilor.

Metode de tratament

În funcție de severitatea afecțiunii, medicul îți va recomanda cele mai potrivite metode de tratament. Acestea pot viza ameliorarea simptomatologiei sau corectarea chirurgicală a septului nazal.

Tratament simptomatic

Tratamentul inițial are scopul de a îmbunătăți respirația pe cale nazală și presupune administrarea de:

  • Decongestionante – medicamente care reduc inflamația mucoasei nazale, îmbunătățind astfel fluxul de aer prin ambele nări. Acestea sunt disponibile sub formă de comprimate orale sau spray nazal;
  • Spray nazal cu corticosteroizi – scade inflamația localizată a mucoasei nazale și facilitează drenajul secrețiilor de la acest nivel;
  • Antihistaminice – aceste substanțe farmaceutice acționează împotriva simptomelor cauzate de alergii, cum ar fi congestia sau secrețiile nazale (rinoreea).

Medicamentele tratează temporar doar simptomele, fără să corecteze, însă, deviația de sept. Urmează întotdeauna tratamentul farmaceutic exact așa cum ți-a prescris medicul, pentru a evita efectele adverse, cum ar fi congestia nazală cauzată de utilizarea excesivă a decongestionantelor.

Tratament chirurgical

Septoplastia reprezintă intervenția chirurgicală de corectare sau reconstrucție a deviației de sept nazal. Aceasta este recomandată în cazurile severe sau atunci când simptomele nu se ameliorează, în ciuda medicației.

Procedura durează aproximativ 90 de minute și poate fi realizată sub anestezie locală sau generală, în funcție de particularitățile pacientului. În timpul intervenției, medicul efectuează incizii la nivelul septului nazal, îndepărtează țesutul cartilaginos sau osos în exces și repoziționează septul nazal în zona centrală a nasului. De asemenea, poate monta atele din silicon, care au rolul de a susține această structură în poziție normală.

Inciziile sunt efectuate doar în interiorul nasului, fără a produce cicatrici vizibile. Septoplastia poate fi realizată prin tehnici clasice, prin chirurgie endoscopică (minim-invaziv) sau cu ajutorul laserului.

Alături de septoplastie, pacientul poate beneficia și de rinoplastie cosmetică, efectuată în scopul îmbunătățirii estetice a formei și mărimii nasului. Astfel, cele două intervenții pot fi comasate într-o singură procedură.

Prin urmare, deviația de sept reprezintă o deformație nazală care, netratată, poate afecta calitatea vieții. Dacă suspectezi prezența acestei afecțiuni, nu ezita să te adresezi medicului, pentru un diagnostic corect și un tratament potrivit.

Programează-te pentru o consultație de specialitate ORL la SANADOR și beneficiază de o evaluare medicală complexă, precum și de tratamente moderne. În cadrul departamentului ORL și Chirurgie Cervico-Facială, ai la dispoziție o gamă largă de proceduri de diagnostic, inclusiv videoendoscopie de căi aeriene superioare, dar și tratamente de ultimă generație, cum ar fi chirurgia endoscopică sau laser.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR