Ce este detresa respiratorie a nou-născutului
Detresa respiratorie a nou-născutului este o complicație des întâlnită la prematuri, mai ales la copiii născuți înainte de săptămâna 34 de sarcină, dar poate să apară și în cazul unor bebeluși născuți la termen. Afecțiunea poate apărea din cauza dezvoltării insuficiente a plămânilor și este o cauză importantă de morbiditate și mortalitate în rândul nou-născuților, fiind și motivul cel mai frecvent pentru care aceștia ajung în Secția de Terapie Intensivă.
Detresa respiratorie reprezintă o formă de insuficiență respiratorie amenințătoare de viață, care reduce aportul de oxigen în organism. În cazul bebelușilor, aceasta poate apărea din cauza unor afecțiuni pulmonare sau infecții prezente la naștere. Afecțiunea este cu atât mai severă cu cât gradul prematurității este mai mare.
-
Sarcina trebuie monitorizată cu regularitate, pentru a descoperi din timp eventuale complicații. Vino la SANADOR!
Deși denumirile sunt similare, această formă de insuficiență respiratorie la copii este diferită de sindromul de detresă respiratorie acută, care afectează bolnavii în stare critică. Tahipneea reprezintă unul dintre cele mai comune semne ale detresei respiratorii. Aceasta este definită de o frecvență respiratorie mai mare de 60 de respirații pe minut, în timp ce ritmul respirator normal la nou-născut este de 30-60 de respirații pe minut. Acest mecanism are rolul de a compensa hipercarbia (nivel ridicat de dioxid de carbon în organism), hipoxemia (saturație scăzută de oxigen în sânge) sau acidoza metabolică și respiratorie (dezechilibru acido-bazic).