Ce este sindromul de detresă respiratorie a adultului?
Detresa respiratorie a adultului este o afecțiune pulmonară severă, cu evoluție rapidă, care pune viața în pericol. Apare adesea o complicație a unor boli preexistente, cum sunt infecțiile respiratorii, sau în urma unor traumatisme. Detresa respiratorie acută are ca rezultat scăderea marcantă a nivelului de oxigen din organism, astfel încât necesită tratament de urgență, într-o secție de terapie intensivă.
Sindromul de detresă respiratorie acută (SDRA) este o afecțiune inflamatorie a plămânilor, caracterizată de acumularea de fluid în sacii alveolari (edem pulmonar acut), adică în structurile pulmonare la nivelul cărora are loc schimbul de gaze (oxigen și dioxid de carbon). Astfel, alveolele nu mai pot prelua suficient oxigen, iar cantitatea acestuia în sânge scade, condiție care poartă denumirea de hipoxemie. Aceasta afectează funcționarea tuturor organelor, producând complicații amenințătoare de viață.
-
Vino la SANADOR pentru îngrijiri medicale la standarde înalte de calitate!
Pentru că SDRA este adesea legată de alte afecțiuni, infecții sau leziuni severe, de cele mai multe ori pacienții care dezvoltă această complicație se află deja internați în spital. Prin urmare, ei se află sub monitorizare încă de la debutul sindromului.
În general, pacienții cu detresă respiratorie acută au un prognostic rezervat. Riscul de deces este cu atât mai mare cu cât boala este mai severă și vârsta mai înaintată. În trecut, afecțiunea se asocia cu o rată redusă de supraviețuire, însă datorită tratamentelor moderne, tot mai mulți pacienți reușesc în prezent să se vindece, unii rămân cu leziuni pulmonare pe termen lung, în timp ce alții se recuperează complet.