Deshidratarea la copii și bebeluși
Bebelușii și copiii au un risc mai mare de deshidratare în comparație cu adulții, mai ales dacă sunt bolnavi. Aceștia se pot deshidrata rapid dacă au episoade repetate de vărsături, diaree, febră și alimentația sau hidratarea nu este corespunzătoare. Anumite afecțiuni, ca stenoza de pilor, stricturile esofagiene, pot cauza malnutriție și deshidratare. Având în vedere că bebelușii și copiii mici nu pot spune când le este sete, părinții trebuie să fie atenți și să observe semnele fizice ale deshidratării.
Semnele de deshidratare la bebeluși includ fontanela (locul moale din partea superioară a capului) adâncită, plâns fără lacrimi, iritabilitate, extremități reci, piele uscată, aspră sau încrețită și un număr mai mic de scutece umede. Semnele de deshidratare la copii includ buze și gură uscate, amețeli, greață, urină de culoare închisă, urinare cu frecvență redusă și somnolență excesivă.
În cazurile ușoare, tratamentul implică administrarea de fluide orale care conțin electroliți. Pentru sugari, laptele matern este cea mai bună opțiune. Pentru copiii mai mari, se poate consuma suc diluat cu apă sau cantități mici de supă.
În cazurile de deshidratare severă sau când copiii nu pot menține lichidele în stomac, tratamentul implică administrarea de fluide și electroliți intravenos sau printr-un tub nazogastric. Este important ca tratamentul să fie administrat în funcție de recomandările medicului.
Pacienții cu simptome severe de deshidratare se pot adresa Compartimentului de Primiri Urgențe SANADOR, singurul din sistemul medical privat, pentru a primi cele mai bune îngrijiri medicale. Ei vor avea acces la o evaluare medicală completă, asigurată de medici specializați în medicină de urgență, care vor realiza toate analizele și investigațiile necesare.
De asemenea, pacienții vor beneficia și de consulturi multidisciplinare, datorită celor 26 de linii de gardă disponibile nonstop la Spitalul Clinic SANADOR. Dacă va fi necesar, pacienții vor fi internați apoi pe secția de specialitate, în funcție de diagnosticul primit.