Denervarea renală pentru HTA rezistentă

Ce este denervarea renală pentru hipertensiune arterială rezistentă la tratament

Denervarea renală este o intervenție minim invazivă, care presupune ablația nervilor renali simpatici, pentru a trata hipertensiunea arterială care nu poate fi controlată prin tratament medicamentos. La SANADOR, pacienții cu hipertensiune arterială beneficiază de consultații de specialitate și de tratament performant.

Watch on YouTube

Hipertensiunea arterială rezistentă la tratament este definită ca tensiunea arterială care se menține deasupra valorilor ţintă, în ciuda modificărilor de stil de viață și a administrării a trei medicamente antihipertensive din clase diferite, inclusiv un diuretic. Prin procedura de denervare renală, un dispozitiv special folosește ablație prin radiofrecvență pentru transmite energie termică la nivelul nervilor renali, pentru a reduse tensiunea arterială. Terminațiile nervoase localizate în arterele renale au un rol important în controlul tensiunii arteriale, pentru că transmit informație de la rinichi spre sistemul nervos central.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Care sunt indicațiile procedurii de denervare renală

Pacienții pentru care medicul poate recomanda tratament printr-o intervenție de denervare renală fac parte din următoarele categorii:

  • Hipertensiune arterială rezistentă la doza maxim admisă de medicamente antihipertensive (trei antihipertensive, între care și un diuretic, dacă este tolerat);
  • Hipertensiune arterială rezistentă tratată cu doza maxim tolerată de antihipertensive și diagnosticate cu boală cardiovasculară aterosclerotică, cu afectare cardiacă progresivă sau insuficiență renală;
  • Hipertensiune arterială rezistentă și diagnostic de diabet zaharat de tip 2;
  • Hipertensiune arterială severă rezistentă la tratament, care se definește prin valori ale tensiunii sistolice de cel puțin 160 mmHg sau peste 150 mmHg în diabetul zaharat de tip 2;
  • Hipertensiune arterială și contraindicații la anumite medicamente hipertensive.

Avantajele procedurii de denervare renală pentru HTA refractară

Ablația arterelor renale sau denervarea renală este o metodămodernă și eficientă de tratament. Procedura reduce valorile tensiunii arteriale pe termen lung, scăzând riscul de accident vascular cerebral, boală cronică renală și infarct de miocard acut.

Denervația renală poate, de asemenea, să îmbunătățească funcționarea cardiacă, prin reducerea funcției diastolice cu peste 10 mmHg. În multe cazuri, intervenția determină, în decurs de până la 3 ani, și reducerea cantității de medicamente prescrise pentru hipertensiune arterială.  

Pregătirea pacientului pentru procedura de denervare renală

Înainte de intervenție, pacientul efectuează o serie de investigații de imagistică, precum tomografia computerizată sau angiografia prin rezonanță magnetică, pentru localizarea precisă a arterele renale, a structurile anatomice anormale sau a leziunile acestora.

De asemenea, medicul poate recomanda analize serologice pentru evaluarea funcției renale și teste de screening pentru glanda tiroidă sau o altă afecțiune endocrină.

Cum se realizează denervarea renală pentru HTA rezistentă la tratament

Denervarea renală este o procedură minim invazivă, endovasculară, prin care nervii simpatici situați de-a lungul arterelor renale sunt eliminați, prin ablație cu radiofrecvență. Aceste terminații nervoase pot transmite informații eronate spre sistemul nervos central, care, la rândul său, „comandă” rinichilor și cordului să crească tensiunea arterială.

Procedura este realizată sub control radiologic, cu anestezie locală. Medicul specializat în radiologie intervențională efectuează o incizie mică la nivel inghinal și introduce un cateter prin artera femurală. Acest cateter este deplasat până la nivelul arterelor renale, unde, cu ajutorul unui dispozitiv special, medicul eliberează energie prin radiofrecvență, în reprize de câteva minute, care încălzește terminațiile nervoase din peretele arterial și astfel întrerupe transmiterea informației eronate spre creier.

Fiecare dintre arterele renale primește câte 5-6 implusuri de radiofrecvență, pentru ca nervii țintă să fie distruși. În total, intervenția de denervare renală durează aproximativ o oră. După realizarea ablației la nivelul arterelor renale, cateterul este scos.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Recuperarea după denervarea renală

Recuperarea pacientului după o procedură de denervare renală implică monitorizarea acestuia timp de câteva ore. Pacientul trebuie să stea în poziția culcat, nemișcat, până când medicul se asigură că nu există sângerare sau alte complicații la locul intervenției. Externarea este posibilă, de cele mai multe ori, a două zi.

Riscuri și contraindicații pentru denervare renală

Denervarea arterelor renale este o procedură sigură, riscul de efecte adverse fiind minim. Complicațiile după ablația arterelor renale pot fi durerea locală ușoară, durerea de spate, senzația de amorțeală a spatelui, infecțiile urinare, hipotensiunea postoperatorie sau sângerarea inghinală. Acestea sunt efecte adverse temporare, care se ameliorează în decurs de o săptămână, până la maximum o lună. Un risc mai sever este disecția arterei renale, în cazuri extrem de rare, care poate fi tratată prin montarea unui stent.

Contraindicații pentru denervare renală au pacienții cu hipertensiune arterială secundară, precum cei diagnosticați cu hiperaldosteronism primar, sindrom Cushing, stenoza arterei renale sau cei cu boală cronică renală în stadiu avansat. De asemenea, contraindicații au persoanele cu boală renală polichistică, tumori renale, displazie fibromusculară, anevrism de arteră renală și cei care au efectuat transplant renal.

Recomandări după procedura de denervare renală

Medicul poate indica evitarea efortului fizic sau ridicarea unor obiecte grele timp de 3 zile după procedură. Ulterior, pacienții își pot relua activitățile zilnice. Totodată, medicul poate recomanda controale de cardiologie regulate timp de șase luni după intervenție, pentru monitorizarea tensiunii arteriale și a funcției renale și pentru a se asigura că recuperarea decurge în parametri optimi.

Imediat după intervenția de denervare renală, pacienții resimt o scădere a tensiunii arteriale, cu un ritm descendent spre normal în următoarele 12 luni. În timp, tratamentul medicamentos poate fi redus, în funcție de indicația stabilită de medic.

  • Alege SANADOR pentru servicii medicale personalizate. Programează-te la o consultație!

Denervarea renală pentru HTA rezistentă la Spitalul Clinic SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, procedurile intervenționale, precum denervarea renală, sunt realizate în cele mai bune condiții de siguranță, în Laboratorul de Cateterism, dotat cu două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7. Tratamentele sunt efectuate de medici foarte experimentați, care folosesc tehnologie de ultimă generație.

Pentru monitorizarea pe termen lung a rezultatelor tratamentului, la SANADOR pacienții au acces la consultații de cardiologie și la investigațiile recomandate de medic, pentru verificarea tensiunii arteriale și ajustarea tratamentului în funcție de indicație. Printre investigațiile de care beneficiază pacienții se numără și monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale, care poate fi completată cu alte proceduri pentru evaluarea sănătății cardiovasculare.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR