Ce este demielinizarea?
Demielinizarea sau boala demielinizantă este procesul prin care teaca de mielină, învelișul protector care înconjoară terminațiile nervoase, este afectată sau deteriorată. Mielina are un rol fundamental în viteza de transmitere a semnalelor nervoase și, atunci când este afectată, impulsurile nervoase încetinesc sau chiar se opresc, provocând probleme neurologice. Diverse afecțiuni pot afecta mielina, provocând demielinizarea.
Din punct de vedere structural, nervii sunt alcătuiți din neuroni, prin care se transmit informații. În interiorul neuronului însuși, informația este transmisă prin mișcarea unei sarcini electrice, adică printr-un impuls, de-a lungul celor trei componente principale ale celulei nervoase: dendritele, fibrele subțiri care se extind din celulă în mici ramificații pentru a primi informații din alți neuroni, corpul celular, care realizează cea mai mare parte a funcționării celulare de bază a neuronului și axonul, o fibră lungă și subțire care transportă impulsurile nervoase către alți neuroni.
-
La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!
Întrucât semnalele nervoase se deplasează adesea pe distanțe lungi în corp, este necesar un mecanism de releu rapid chiar în interiorul neuronilor, pentru a transmite fiecare semnal de la locul în care este recepționat la locul în care este transmis celulei învecinate. Astfel, două mecanisme au evoluat pentru a transmite semnalele nervoase. În primul rând, în neuroni, semnalele electrice transmise de-a lungul membranei celulare și, în al doilea rând, pentru comunicare între celule, semnalele electrice sunt convertite în semnale chimice transmise prin mici molecule mesager numite neurotransmițători.
Teaca de mielină învelește și protejează axonul așa cum izolația protejează firele electrice din cablul unui calculator, servind ca strat de protecție și facilitând transmiterea rapidă a mesajelor. Deteriorarea mielinei poate avea cauze multiple, iar tratamentul variază în funcție de tipul afecțiunii demielinizante.