Ce este demielinizarea?

Demielinizarea sau boala demielinizantă este procesul prin care teaca de mielină, învelișul protector care înconjoară terminațiile nervoase, este afectată sau deteriorată. Mielina are un rol fundamental în viteza de transmitere a semnalelor nervoase și, atunci când este afectată, impulsurile nervoase încetinesc sau chiar se opresc, provocând probleme neurologice. Diverse afecțiuni pot afecta mielina, provocând demielinizarea.

Din punct de vedere structural, nervii sunt alcătuiți din neuroni, prin care se transmit informații. În interiorul neuronului însuși, informația este transmisă prin mișcarea unei sarcini electrice, adică printr-un impuls, de-a lungul celor trei componente principale ale celulei nervoase: dendritele, fibrele subțiri care se extind din celulă în mici ramificații pentru a primi informații din alți neuroni, corpul celular, care realizează cea mai mare parte a funcționării celulare de bază a neuronului și axonul, o fibră lungă și subțire care transportă impulsurile nervoase către alți neuroni.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Întrucât semnalele nervoase se deplasează adesea pe distanțe lungi în corp, este necesar un mecanism de releu rapid chiar în interiorul neuronilor, pentru a transmite fiecare semnal de la locul în care este recepționat la locul în care este transmis celulei învecinate. Astfel, două mecanisme au evoluat pentru a transmite semnalele nervoase. În primul rând, în neuroni, semnalele electrice transmise de-a lungul membranei celulare și, în al doilea rând, pentru comunicare între celule, semnalele electrice sunt convertite în semnale chimice transmise prin mici molecule mesager numite neurotransmițători.

Teaca de mielină învelește și protejează axonul așa cum izolația protejează firele electrice din cablul unui calculator, servind ca strat de protecție și facilitând transmiterea rapidă a mesajelor. Deteriorarea mielinei poate avea cauze multiple, iar tratamentul variază în funcție de tipul afecțiunii demielinizante.

Cauzele și factorii de risc pentru demielinizare

Demielinizarea poate avea numeroase cauze. Leziunile de demielinizare sunt cauzate în mare parte de inflamație, care poate fi declanșată de o infecție sau de un proces autoimun, în care sistemul imunitar atacă celulele sănătoase ale organismului. Riscul de a dezvolta boli demielinizante poate varia în funcție de genetica individului, de istoricul medical și de expunerea la substanțe nocive.

Boala demielinizantă afectează atât sistemul nervos central (creierul și măduva spinării), cât și nervii periferici din corp. În creier și în măduva spinării, această deteriorare poate avea consecințe semnificative asupra funcționării sistemului nervos, cu boli precum scleroza multiplă sau mielita transversă, care afectează axonii nervilor. În cazul nervilor periferici, cum ar fi nervii care controlează vederea și mișcarea, afecțiuni precum nevrita optică sau polineuropatiile demielinizante pot cauza probleme.

Alte cauze ale demielinizării includ deficiențele de vitamine B12 sau de cupru, substanțe care sunt esențiale pentru producția de mielină. Hipoxia poate cauza deteriorarea țesutului cerebral și nervos. Medicamentele și expunerea la toxine pot provoca daune temporare sau pe termen lung mielinei și funcției sale.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Semnele și simptomele

Semnele și simptomele bolii demielinizante corespund zonei afectate a sistemului nervos. De exemplu, neuropatia periferică, o formă de demielinizare, afectează mâinile și picioarele. Dacă demielinizarea afectează partea inferioară a coloanei vertebrale sau nervii spinali, aceasta poate provoca slăbiciune la nivelul picioarelor și poate influența controlul vezicii urinare și intestinelor. În cazul demielinizării cerebrale, pot să apară probleme de memorie sau scăderea acuității vizuale.

Manifestările clinice ale afecțiunilor demielinizante pot include dificultăți legate de vezica urinară (incontinență urinară) și de tranzitul intestinal, probleme la mestecat sau la înghițire, concentrare scăzută, lipsa coordonării, oboseală, deficite de memorie, pierderi sau scăderi ale vederii, modificări ale dispoziției sau comportamentului, furnicături sau amorțeli în diverse părți ale corpului și dificultăți de mers sau slăbiciune în brațe sau picioare.

Stabilirea diagnosticului de demielinizare

Diagnosticarea demielinizării implică evaluarea simptomelor pacientului în timpul unei examinări fizice și obținerea unui istoric medical. Dacă medicul suspicionează o boală demielinizantă, va recomanda un consult neurologic. Medicul neurolog va efectua un examen clinic și va utiliza o serie de teste pentru stabilirea diagnosticului. Poate fi necesar și un consult oftalmologic, pentru a verifica dacă există o inflamație și demielinizare a nervului optic.

Printre testele imagistice care pot fi indicate se numără examinarea prin rezonanță magnetică (RMN), care poate evidenția zonele de deteriorare sau leziunile care pot indica o boală demielinizantă. De asemenea, puncția lombară (spinală), tomografia în coerență optică (OCT), electromiografia (EMG), investigația PEV (potențiale evocate vizuale) și analizele de sânge pot ajuta la confirmarea diagnosticului.

Complicațiile bolii demielinizante

Complicațiile bolii demielinizante variază în funcție de tipul specific de boală demielizantă și de severitatea acesteia. Aceste complicații pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții pacienților. Durerea cronică este o complicație frecventă, care poate fi rezultatul leziunilor nervoase și al modificărilor în transmiterea semnalelor dureroase. Demielinizarea poate duce la probleme de memorie și concentrare.

Tulburările de vedere, cum ar fi nevrita optică, sunt frecvente în cazul demielinizării nervilor optici. De asemenea, pierderea de mielină în nervii responsabili de coordonarea mișcărilor poate provoca dificultăți de mers. Probleme legate de controlul vezicii urinare și al intestinelor pot să apară atunci când demielinizarea afectează coloana vertebrală inferioară. Unele boli demielinizante pot provoca tulburări emoționale, precum depresie sau anxietate.

Tratamentul pentru leziuni demielinizante

Tratamentul depinde de cauza care a determinat leziunile demielinizante și are ca scop controlul simptomelor și oprirea distrugerii mielinei. Nu există niciun tratament care să repare sau să refacă mielina distrusă, dar acest înveliș protector se poate reface de la sine dacă nu există leziuni nervoase avansate.

Pentru a preveni demielinizarea, medicul poate recomanda tratament imunosupresor, suplimente alimentare în cazul carențelor nutriționale, medicamente pentru ameliorarea simptomelor și terapii de reabilitare.

Unele tratamente vizează reducerea sau blocarea inflamației care poate afecta mielina. În cazul sclerozei multiple, medicul va prescrie medicamente care modifică evoluția bolii și steroizi, care acționează prin suprimarea sistemului imunitar, pentru a preveni inflamația.

În cazul în care un medicament sau o substanță toxică a provocat leziunile demielinizante, acesta trebuie oprit. Suplimentele alimentare pot ajuta la corectarea deficitelor nutriționale. Tratamentul medicamentos poate ajuta la gestionarea simptomelor, iar procedurile de recuperare medicală, precum terapia fizică și terapia echilibrului, pot facilita reabilitarea pacientului.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază la consultații de specialitate și de o abordare multidisciplinară a bolii demielinizante și a complicațiilor asociate. Astfel, ei au acces la o evaluare medicală completă, prin consult neurologic, oftalmologic sau urologic, în funcție de indicație și de necesitate.

Analizele și investigațiile imagistice disponibile la SANADOR, esențiale pentru stabilirea diagnosticului corect, sunt realizate cu echipamente performante, de ultimă generație.

Tratamentul pentru boala demielinizantă este stabilit întotdeauna personalizat, în funcție de severitatea semnelor și a simptomelor și alte afecțiuni de care suferă pacientul. Pentru o recuperare optimă și ameliorarea simptomelor, pacienții pot beneficia de un program personalizat de reabilitate medicală, recomandat de un specialist.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR