Ce este degetul în resort?

Degetul în resort (sau degetul înțepenit) este blocajul articular al unui deget, la efectuarea mișcării de flexie-extensie, blocaj care poate fi însoțit de durere și de redoare articulară. Afecțiunea mai este numită și tenosinovita stenozantă, o denumire improprie din punct de vedere fiziopatologic, pentru că inflamația se produce la nivelul tecii tendonului.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Inflamație determină îngustarea spațiului din interiorul tecii care înconjoară tendonul degetului afectat, iar diferența de dimensiune dintre teacă și tendon produce dificultăți în alunecarea structurilor, cu abraziune și inflamație secundară. În cazuri severe, degetul poate rămâne blocat mai mult timp într-o poziție îndoită, iar în lipsa tratamentului potrivit, tendonul afectat poate fi distrus permanent.

Afecțiunea se întâlnește frecvent la nivelul degetului trei (medius) și patru (inelar), cu afectarea predominant a scripetelui A1 (de la baza degetelor). Poate apărea și la nivelul policelui (degetul mare), purtând denumirea de deget în trăgaci sau de police în resort.

Cauze și factori de risc

Degetul încleștat apare mai des la femei (de până la șase ori mai des) decât la bărbați. De cele mai multe ori, afecțiunea se manifestă în jurul vârstei de 50-60 de ani, deși sunt cazuri întâlnite și la persoane tinere.

Cauzele apariție degetului în resort sunt plurifactoriale. Afecțiunea poate fi idiopatică (de cauză necunoscută) sau asociată altor boli, precum:

Factorii de risc sunt:

  • Orice activitate care presupune fixarea prelungită a degetelor în flexie poate predispune la apariția degetelor încleștate.
  • Perioadele prelungite de scris, căratul greutăților (inclusiv geantă/plasă), cățăratul (escaladarea) pe stânci, cântatul la un instrument și chiar grădinăritul (prin utilizarea unor foarfeci grele)  pot cauza blocajul articular.

Cum se manifestă degetul în resort?

La început, pacientul poate resimți disconfort/jenă locală, la baza degetului. La început, durerea este asociată cu activitatea (cum ar fi mișcarea de apucare), iar în timp, la nivelul tecii crește cantitatea de lichid, apar presiunea și imposibilitatea  utilizării mâinii.

Degetul în resort provoacă și alte semne și simptome:

  • Edem - inflamația poate duce la apariția unei formațiuni nodulare în structura tendonului, numită ganglion chist.
  • Limitarea mobilității - rigiditatea articulară se apreciează în raport cu gradul îndoirii degetului la nivelul palmei. Mai precis, distanța dintre vârful degetului față de palmă, când pacientul este rugat să efectueze o mișcare de flexie completă. În general, rigiditatea apare după o perioadă îndelungată de evoluție (neglijată) a degetului în resort, poate fi acompaniată de durere și de imposibilitatea  îndreptării degetului. În acest caz, placa volară se scurtează și apare limitarea mobilității.
  • Simptome mecanice - mișcările pot provoca pocnet sau senzația  unui blocaj. Inițial, aceste manifestări pot apărea la mișcarea de îndoire a degetului, dar în timp se asociază și extensiei, iar durerea va crește în intensitate (ca urmare a fricțiunii dintre tendon și scripete).
  • Uneori, baza degetului poate prezenta tumefacție/îngroșare, însoțită de durere care poate iradia la nivelul palmei sau distal, la nivelul degetului.

Din punct de vedere al clasificării tenosinovitei stenozante, leziunile au diferite stadii:

  • Grad I – normal,
  • Grad II – palparea unui nodul dureros,
  • Grad III – apariția mișcării în resort,
  • Grad IV – articulația interfalangiană proximală se blochează în flexie și se deblochează cu extensia activă, 
  • Grad V – articulația interfalangiană proximală se blochează în flexie și este deblocată cu o extensia  pasivă,
  • Grad VI – articulația interfalangiană proximală este blocată în mișcarea de flexie.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Investigații pentru stabilirea diagnosticului    

Diagnosticul degetului în resort este în general clinic, semnele și simptomele pacientului fiind înalt sugestive pentru încadrarea acuzelor. Anamneza este importantă pentru aprecierea factorilor de risc. O traumă recentă sau mișcările repetitive pot contribui la apariția degetului încleștat.

Examenul clinic poate decela un zgomot sau blocajul propriu-zis al degetului, prezența unui nodul dureros la baza degetului, precum și durere iradiată la nivel palmar sau digital. Medicul va aprecia mobilitatea articulară, tonusul muscular și integritatea țesuturilor adiacente.

Nu sunt necesare investigații radiologice în absența traumatismului. Ecografia articulară este însă utilă pentru aprecierea grosimii tecii (corelată cu severitatea afecțiunii) și permite efectuarea evaluării comparative, cu tendoanele adiacente, în timp real.

Tratamentul pentru deget în resort

Tratamentul conservator, non-chirurgical

Fiind o afecțiune apărută pe fondul suprasolicitării, primele recomandări pentru degetul în resort vizează un tratament conservator. Pacientul trebuie să înțeleagă importanța repausului și să renunțe la activitățile repetitive, care duc la suprasolicitarea articulară.

Ortezele sunt dispozitive medicale cu rol în limitarea mișcărilor pentru o perioadă de timp, având scopul de a preveni agravarea leziunii. Ortezele sunt recomandate de medicul ortoped, fiind alese variantele cele mai confortabile pentru pacient și în general sunt utilizate timp de 6-10 săptămâni.

Se pot utiliza orteze pentru articulația interfalangiană distală, cu rezolvarea simptomatologiei în jumătate din cazuri. Ortezele de la nivelul articulației metacarpofalangiene (baza degetului) cu flexia degetului la cincisprezece grade asigura o rată mare a succesului. Ortezarea nocturnă a degetului în resort, timp de 6-9 săptămâni, crește complianța pacientului la acest tip de tratament conservator și previne blocarea dureroasă din timpul nopții.

De asemenea, sunt recomandate diverse tipuri de exerciții, realizate inițial sub atenția specialistului kinetoterapeut, ulterior putând fie efectuate și la domiciliu.

Alte măsuri de tratament conservator pot include:

  • Căldura locală - crește fluxul sanguin local și gradul de extensie al tendonului, prin deformarea plastică.
  • Tracțiunea terapeutică lentă și pasivă a degetului încleștat - sporește mobilitatea articulară și a țesuturilor.
  • Stimularea electrică, ultrasunetele și terapia cu unde de șoc (ESWT) pot fi benefice în cazul degetului în resort. Cu avizul medicului specialist,  ESWT ar putea fi luat în considerare la pacienții care nu doresc infiltrația locală cu corticosteroid sau care au alergii la anestezic.

În cazul degetului/policelui în resort, cortizonul injectabil este eficient în controlul inflamației și al durerii. Procedura reduce presiunea de la nivelul scripetelui și permite alunecarea facilă a tendonului în teacă. Aceste infecții pot fi administrate în orice stadiu al simptomelor sau al duratei, iar rata succesului este mai mare în cazul administrării precoce.

Tratamentul chirurgical

Dacă tratamentul conservator nu aduce îmbunătățire (în raport cu durerea și mobilitatea articulară), tratamentul chirurgical al degetului în resort trebuie luat în considerare, iar intervenția se poate realiza minim invaziv sau deschis. Există diferite tehnici de execuție a operației precum și mai multe opțiuni anestezice, chirurgul ortoped/plastician va elabora un plan specific fiecărui pacient în parte.

Operația deschisă 

Oferă expunere mai mare și poate fi mai sigură în privința leziunilor neurovasculare iatrogene. Rata generală de complicație poate fi ușor mai mare versus eliberarea percutană, dar operația este sigură, cu rate mari de succes, de aceea este considerată procedura standard de aur. Combinată cu procedurile de recuperare medicală, contribuie la îmbunătățirea semnificativă a funcției mâinii/degetului înțepenit.

Intervenția endoscopică

Medicul realizează două incizii și, prin introducerea unui endoscop, eliberează tendonului de la nivelul scripetelui. Intervenția durează puțin, permite vizualizarea completă a câmpului operator, cu leziuni minime la nivelul țesutului moale, nu lasă cicatrici, iar recuperarea postoperatorie este rapidă.

Eliberarea percutană

Intervenția este efectuată sub reperul anatomic al zonei, pentru evitarea leziunilor tendinoase și a structurilor neurovasculare. Această procedură are timp de recuperare mai scurt decât intervenția chirurgicală deschisă, însă riscul de lezare a nervilor digitali este mai mare, în special la degetele I, II și V. Operația poate fi efectuată sub ghidaj ecografic.

După intervenția chirurgicală a degetului în resort, pacienții sunt sfătuiți să înceapă imediat mobilizarea articulară. În cele mai multe cazuri, apare o îmbunătățire semnificativă a funcției articulare și ameliorarea durerii. Prezența contracturii și a pierderea mobilității anterior intervenției chirurgicale pot contribui la o restabilire incompletă a amplitudinii mișcărilor.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații ortopedice realizate de medici dedicați, foarte bine pregătiți profesional și cu experiență îndelungată, care vor stabili rapid și corect diagnosticul, pe baza testelor și investigațiilor medicale specifice.

La Spitalul Clinic SANADOR, tratamentul chirurgical pentru degetul în resort se poate realiza prin intervenție clasică, deschis, sau minim invaziv.

Pentru tratamentul degetului în resort, pacienții au acces la un program personalizat de recuperare medicală, stabilit de un medic specialist, procedurile realizându-se sub atenta supraveghere a unui personal calificat.

Pentru cazurile în care este necesar tratament chirurgical, operațiile se desfășoară în cele mai bune condiții la Spitalul Clinic SANADOR, care dispune de unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din țară. În funcție de indicația medicală stabilită, intervenția chirurgicală se poate efectua clasic, deschis, sau minim invaziv, cu recuperare rapidă și risc redus de complicații.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR