Ce este degenerescența maculară?

Degenerescența maculară este o afecțiune oculară care apare odată cu procesul de îmbătrânire, fiind caracterizată de deteriorarea permanentă a vederii centrale. Afecțiunea poate apărea fie la unul, fie la ambii ochi. La SANADOR, afecțiunile oculare sunt diagnosticate și tratate cu promptitudine și profesionalism, în urma consultațiilor de oftalmologie realizate de medici foarte experimentați.

Pacienții care prezintă degenerescență maculară nu mai pot vedea clar în centrul câmpului vizual, însă au vedere periferică normală. Afecțiunea este des întâlnită, fiind principala cauză de pierdere a vederii la persoanele de peste 50 de ani. Deși este o boală cronică, depistarea timpurie și inițierea tratamentului în timp util ajută la întârzierea progresiei acesteia.

Boala progresează mai lent în cazul unor pacienți și mai rapid în cazul altora. Deși nu cauzează pierderea completă a vederii, degenerescența maculară afectează semnificativ calitatea vieții, deoarece pacienții nu mai pot efectua cu ușurință activitățile de zi cu zi (cum ar fi cititul, condusul sau gătitul).

Tipuri de degenerescență maculară

Degenerescența maculară legată de vârstă poate fi de două tipuri:

  • Degenerescența maculară atrofică (uscată sau non-neovasculară) –apare atunci când se acumulează depozite de proteine numite drusen la nivelul maculei, care subțiază țesutul. Această formă progresează lent de-a lungul anilor. Aproximativ 80%-90% dintre pacienți prezintă forma uscată a bolii;
  • Degenerescența maculară umedă (exudativă sau neovasculară) – se dezvoltă din cauza formării unor noi vase de sânge sub retină. De la nivelul lor, apar scurgeri de fluid sau de sânge, care se acumulează în maculă, producând leziuni. Această formă se poate asocia cu o progresie rapidă, având ca rezultat pierderea completă a vederii centrale. Apare la 10%-20% dintre pacienți, evoluând întotdeauna de la forma atrofică preexistentă.

Cauze și factori de risc pentru degenerescența maculară

Nu se cunosc pe deplin cauzele degenerescenței maculare. Aceasta apare atunci când macula din spatele ochiului se deteriorează (se subțiază și pierde celule). Macula este zona retinei responsabilă pentru vederea clară în direcția din față, centrală.

Un cumul de factori legați de genetică, mediu și stil de viață pot fi răspunzători pentru evoluția bolii. Îmbătrânirea produce modificări la nivelul ochiului, astfel încât aceasta este cauza principală.

În ceea ce privește degenerescența maculară neovasculară, aceasta apare la persoanele care suferă deja de degenerescență maculară atrofică (uscată), fiind, de fapt, o forma avansată a acestei boli.

  • Vârsta înaintată – degenerescența maculară debutează, de regulă, începând cu vârsta de 50 de ani;
  • Fumatul;
  • Alimentația dezechilibrată, săracă în legume și fructe, dar bogată în grăsimi saturate (cele animale, din carne roșie, unt, brânzeturi grase);
  • Suprapondere și obezitate – excesul ponderal favorizează progresia bolii spre forme mai severe;
  • Hipertensiune arterială;
  • Istoricul medical familial – prezența altor cazuri de degenerescență maculară în familie;
  • Rasa caucaziană;
  • Hipercolesterolemie;
  • Boli cardiovasculare.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Semne și simptome de degenerescență maculară

Manifestările degenerescenței maculare senile apar progresiv, odată cu evoluția bolii. În stadiile incipiente, însă, afecțiunea este asimptomatică.

Printre manifestări se numără:

  • Vedere centrală diminuată sau încețoșată;
  • Liniile drepte par distorsionate sau îndoite;
  • Literele par încețoșate când persoana citește;
  • Dificultăți în recunoașterea persoanelor (detaliile fizionomiei sunt dificil de perceput);
  • Reducerea acuității vizuale la întuneric și creșterea nevoii de a utiliza mai multă lumină la citit sau lucru manual;
  • Dificultăți de adaptare la trecerea dintr-un mediu bine luminat la unul mai întunecat;
  • Modificarea percepției culorilor;
  • Puncte bine delimitate, goale, încețoșate sau negre în câmpul vizual central.

Acestea pot apărea la unul sau la ambii ochi. Dacă este afectat doar un singur ochi, simptomele pot fi neglijate cu ușurință, deoarece ochiul sănătos compensează vederea diminuată. Însă dacă pacientul acoperă ochiul sănătos, poate observa ușor modificările în câmpul vizual al celui afectat.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Complicațiile degenerescenței maculare

Degenerescența maculară legată de vârstă are un impact puternic asupra calității vieții, deoarece interferă cu toate activitățile de zi cu zi, cum ar fi cititul, gătitul, interacțiunile sociale, condusul, munca din gospodărie. Toate acestea pot favoriza izolarea socială, cu apariția unor tulburări precum anxietate și depresie.

Odată diagnosticată degenerescența maculară atrofică, aceasta poate progresa spre forma umedă, care se asociază cu un risc ridicat de pierdere completă a vederii centrale.

Unii pacienți care suferă de pierderea profundă a vederii dezvoltă sindromul Charles Bonnet, care îi face să experimenteze halucinații vizuale. 

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Diagnosticul de degenerescență maculară

Pentru a depista degenerescența maculară legată de vârstă, medicul poate utiliza următoarele teste și investigații:

  • Testul Amsler – medicul folosește o grilă cu linii drepte și cu un punct în mijloc, pentru a verifica dacă vederea este distorsionată;
  • Examinarea fundului de ochi – presupune aplicarea unor picături oculare care dilată pupila, urmată de examinarea ochiului cu un instrument special. Astfel, specialistul identifică prezența depozitelor de drusen;
  • Angiografie cu fluoresceină – medicul injectează o substanță colorantă într-o venă de la nivelul brațului, care evidențiază vasele de sânge din zona retinei. Cu ajutorul unei camere speciale, specialistul obține imagini detaliate de la nivelul ochiului;
  • Tomografie în coerență optică – este un test neinvaziv, care identifică modificările de la nivelul retinei. Un aparat preia imagini detaliate, în secțiune, în timp ce pacientul privește printr-o lentilă;
  • Angiografia asociată tomografiei în coerență optică – aceasta combină tomografia în coerență optică și reflexia luminii laser. Procedura ajută la captarea unor imagini 3D ale vaselor de sânge de la nivelul retinei.
  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Tratamentul pentru degenerescență maculară

Nu există tratament care să vindece degenerescența maculară, însă progresia bolii poate fi încetinită printr-o serie de terapii și scheme de suplimente nutriționale, iar simptomele pot fi ameliorate.

Pentru forma neovasculară a bolii, medicul poate prescrie medicamente care inhibă factorul de creștere endotelială vasculară (VEGF), pentru a preveni formarea de noi vase de sânge la nivelul retinei. Acestea se administrează injectabil, prin injecții intraoculare, sub anestezie locală, efectuate o dată la 4-6 săptămâni. Uneori, pacientul poate recupera parțial vederea, datorită distrugerii vaselor de sânge anormale și dispariției acumulărilor de lichid.

O altă procedură este fotocoagularea, care presupune distrugerea vaselor noi formate, cu ajutorul laserului. Terapia fotodinamică, un alt tip de tratament, constă în injectarea unui medicament sensibil la lumină pe cale venoasă, la nivelul brațului. Substanța este activată la nivelul ochiului cu laserul, ceea ce produce distrugerea vaselor de sânge anormale.

În cazul degenerescenței maculare uscate severe, dacă este prezentă la ambii ochi, specialistul poate recomanda implantarea unei lentile telescopice de mici dimensiuni la nivelul unui singur ochi. Lentila mărește câmpul vizual și îmbunătățește vederea la orice distanță, în timp ce ochiul neoperat percepe imaginile din periferie.

Cum poate fi prevenită degenerescența maculară?

Degenerescența maculară senilă nu poate fi întotdeauna prevenită, fiind legată de procesele inevitabile de îmbătrânire. În orice caz, pentru a reduce riscul de a dezvolta această afecțiune, este indicat eliminarea factorilor de risc și îmbunătățirea stilului de viață, astfel:

  • Renunțarea la fumat,
  • Consumul alimentelor bogate în carotenoizi și antioxidanți– fructe și legume intens colorate, cum ar fi legume cu frunze verde închis (kale, spanac, busuioc proaspăt), fructe portocalii (portocale, mango), kiwi, alimente galbene (porumb, gălbenuș de ou, ardei gras galben sau portocaliu, morcov, pepene galben);
  • Consumul alimentelor bogate în grăsimi sănătoase– cum ar fi pește, nuci, migdale, avocado, semințe, ulei de măsline extravirgin;
  • Reducerea aportului de grăsimi saturate;
  • Efectuarea de activități fizice ușoare sau moderate pentru minim 30 de minute zilnic;
  • Menținerea unei greutăți optime– un stil de viață activ și o dieta echilibrată ajută la controlul ponderal optim;
  • Respectarea tratamentului prescris de medic pentru hipertensiune arterială, dislipidemie sau alte afecțiunii;
  • Control periodic la medicul oftalmolog– pentru că în stadiile incipiente afecțiunea nu produce simptome, consultația anuală de oftalmologie este esențială pentru depistarea timpurie a bolii.

Îmbunătățirea stilului de viață este o măsură recomandată chiar și după ce afecțiunea s-a instalat deja, pentru a întârzia progresia afecțiunii.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații oftalmologice complete, oferite de medici cu experiență în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor oculare. Echipa medicală dispune de echipamente moderne, care permit realizarea unor investigații medicale avansate, cum ar fi testarea acuității vizuale, câmp vizual computerizat sau examinarea fundului de ochi. Acestea asigură stabilirea diagnosticul corect și a unui plan de tratament personalizat pentru fiecare pacient.

Printre afecțiunile diagnosticate și tratate cu succes la SANADOR se numără, alături de degenerescența maculară, afecțiuni precum conjunctivită, cataractă, glaucom, tumori de orbită și dezlipire de retină. Pentru menținerea sănătății oculare pe termen lung, la SANADOR pacienții au acces la consulturi și la investigații oftalmologice periodice.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR