Ce este deficitul de coenzimă Q10

Deficitul de coenzima Q10 este o afecțiune rară, caracterizată prin cantități insuficiente în organism a acestui compus cu rol cheie în funcționarea celulară și a unor organe interne. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații efectuate de medici experimentați și de analize de laborator performante.  

În mod normal, coenzima Q10, cunoscută sub numele de ubichinonă, este produsă în cantități optime în organism, dar este întâlnită și în unele alimente. Totuși, producția scade treptat odată cu înaintarea în vârstă, dar și sub acțiunea altor factori, cum ar fi unele boli. Cauzele deficitului de Q10 sunt frecvent mutațiile genetice, iar principala metodă de tratament este suplimentarea acestei substanțe pentru tot restul vieții.

Deficiența de coenzima Q10 este de regulă de cauză genetică, asociată cu producția endogenă insuficientă de coenzimă Q10, un compus esențial pentru sănătatea tuturor celulelor. Acest lucru are ca rezultat afectarea funcțiilor vitale, cum ar fi sistemul nervos, cardiovascular sau rinichii, iar complicațiile pot fi amenințătoare de viață. Tulburarea este foarte rar întâlnită, având o incidență de sub 1 la 100.000 de persoane.

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Importanța coenzimei Q10 pentru sănătate

Coenzima Q10, CoQ10 sau ubichinona este un compus cu structură lipidică care intră în structura tuturor celulelor, având proprietăți puternic antioxidante, dar și un rol cheie în metabolism.

Printre rolurile coenzimei Q10 pentru sănătate sunt:

  • Scade stresul oxidativ asociat cu îmbătrânirea prematură și anumite afecțiuni cronice, cum ar fi cele cardiovasculare;
  • Poate reduce riscul de afecțiuni neurodegenerative, cum ar fi demența;
  • Este implicată în numeroase funcții celulare, cum ar fi în respirația celulară și producția de energie la nivel celular;
  • Reglează producția de pirimidine, compuși de bază ai ADN-ului.

Deoarece acest compus joacă roluri esențiale în organism, lipsa de coenzimă Q10 poate avea complicații severe, cauzând disfuncția celulară.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Tipuri de deficit de coenzimă Q10

Deficitul de ubiquinonă poate fi de două tipuri:

  • Deficit primar de coenzimă Q10 – este cauzat de mutații genetice ale genelor implicate în biosinteza acestui compus și este prezent încă de la naștere;
  • Deficit secundar de coenzimă Q10 – scăderea nivelului de coenzimă Q10 este asociată cu factori precum bolile genetice sau administrarea de statine pentru tratamentul hipercolesterolemiei.
  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cauze ale carenței de coenzimă Q10

Un nivel scăzut de Q10 poate fi cauzat de:

  • Mutațiile genelor care codifică sinteza moleculei de ubichinonă, cum ar fi COQ2, COQ4, COQ6, COQ8A, COQ8B – acestea pot fi ereditare sau pot apărea pe parcursul vieții, din cauza factorilor mutageni, cum ar fi anumite infecții virale, expunerea necontrolată la radiații UV sau ionizante;
  • Alți factori care pot provoca o carență secundară de coenzima Q10: terapia cu statine, bolile cardiovasculare, afecțiuni genetice, boala Parkinson, HIV/SIDA, hipertensiune arterială.
  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Cum se manifestă nivelul scăzut de coenzimă Q10

Severitatea și varietatea simptomelor, precum și vârsta de debut a deficitului de ubichinonă variază de la un pacient la altul. Simptomele pot apărea la orice vârstă.

Un nivel scăzut de coenzimă Q10 poate provoca o combinație de manifestări, în funcție de complicațiile asociate, printre care:

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Complicații provocate de scăderea nivelului de coenzima Q10

Carența de coenzima Q10 poate provoca multiple complicații, cum ar fi:

  • Disfuncție cerebrală severă – afectarea funcției creierului;
  • Dizabilitate intelectuală;
  • Întârzieri de creștere și dezvoltare;
  • Pierderea auzului;
  • Anemie;
  • Rigiditate musculară progresivă, distonie (contracții involuntare) – deficitul de coenzima Q10 și sănătatea musculară sunt strâns legate;
  • Nistagmus – mișcări oculare involuntare;
  • Ataxie cerebeloasă – pierderea coordonării și echilibrului;
  • Diminuarea vederii, din cauza degenerării nervului optic.

Boli asociate cu deficiența de coenzimă Q10

Deficiența de coenzimă Q10 poate provoca o serie de afecțiuni serioase, printre care:

  • Encefalopatia – disfuncție severă a creierului, în combinație cu slăbiciune musculară;
  • Retinopatia – deteriorarea retinei și a nervului optic poate duce la pierderea vederii;
  • Sindromul nefrotic – deteriorarea funcției renale. Se poate asocia cu hipercolesterolemie, ascită, edeme, hematurie, proteinurie, scăderea nivelului de globule albe și infecții urinare frecvente. În lipsa tratamentului, tulburarea evoluează către insuficiență renală ireversibilă;
  • Cardiomiopatie hipertrofică – inimă mărită de volum, asociată cu pierderea funcției de pompă (insuficiență cardiacă).

Diagnosticarea deficitului de coenzimă Q10

Deficitul de coenzimă Q10 poate fi depistat printr-o analiză de sânge care măsoară nivelul acesteia în organism. Același test poate fi utilizat pentru a monitoriza tulburarea în timpul tratamentului.

În orice caz, o metodă mai precisă de a măsura nivelul coenzimei Q10 este analiza unei probe de biopsie musculară sau a fibroblastelor din piele.

Tratamentul pentru deficit de ubichinonă

Tratamentul pentru deficit de ubichinonă presupune administrarea orală de suplimente pentru corectarea deficitului de coenzima Q10, cu prescripție medicală, pentru tot restul vieții. Doza potrivită este stabilită de către specialist în funcție de greutatea pacientului.

Inițierea cât mai rapidă a tratamentului poate preveni deteriorarea organelor interne. De asemenea, terapia deficitului de coenzimă Q10 are ca rezultat corectarea tulburărilor biochimice la nivel celular, îmbunătățirea funcției cardiace, optimizarea funcției musculare, neurologice și motorii, restabilirea funcției renale, întârzierea progresiei bolii. De asemenea, pot fi necesare și alte tratamente specifice pentru gestionarea complicațiilor apărute.

Prevenirea deficitului de coenzimă Q10

Deficitul de coenzimă Q10 de cauză genetică (primar) nu poate fi prevenit.

Deficitul secundar poate fi prevenit. Prin urmare, dacă prezentați factorii care predispun la carența de coenzima Q10, spre exemplu dacă vă aflați sub terapie cu statine, este recomandată monitorizarea nivelului de coenzimă Q10 din organism prin analize de sânge. Dacă valorile sunt în scădere, specialistul va prescrie un supliment potrivit cu ubiquinonă pentru a preveni deficitul.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR asigură acces la servicii medicale complete pentru diagnosticarea și tratamentul unor carențe nutriționale, cu identificarea și gestionarea corectă a cauzei care le-a determinat. Abordarea multidisciplinară ajută la stabilirea cu precizie a cauzelor de deficiență și la determinarea impactului pe care îl are acest deficit asupra organismului.

Analizele de sânge sunt efectuate în Laboratoarele SANADOR, care dispun de tehnologie de ultimă generație, pentru rezultate precise și rapide. În funcție de recomandare, testele imagistice precum RMN și CT, completează investigațiile medicale. Echipa medicală de la SANADOR monitorizează îndeaproape evoluția pacienților, asigurându-se că aceștia primesc îngrijiri de cea mai înaltă calitate, pentru a îmbunătăți funcțiile afectate și a preveni complicațiile asociate deficitului de coenzimă Q10.

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR