Ce este defectul septal atrial?

  • La SANADOR, medicii sunt experimentați și pregătiți la cel mai înalt nivel. Programează-te!

Defectul septal atrial este o breșă care vizează septul interatrial și care permite circulația anormală a sângelui la nivel cardiac. Defectul septal atrial face parte din grupul de malformații cardiace congenitale, adică defecte înnăscute care afectează structura inimii. Inima este alcătuită din patru camere, două superioare, numite atrii, și două inferioare, numite ventriculi, care sunt despărțite prin septuri.

În mod normal, sângele bogat în oxigen curge din atriul stâng în ventriculul stâng și este apoi distribuit întregului organism. Asemănător, sângele sărac în oxigen care se întoarce de la corp curge din atriul drept în ventriculul drept și este pompat la plămâni. Un defect septal atrial determină ca o parte din sângele din atriul stâng să ajungă în atriul drept, crescând astfel cantitatea de sânge care ajunge la plămâni. Defectele septale mici pot fi asimptomatice și nu au nevoie de tratament. În schimb, un defect septal atrial mare poate afecta inima și/sau plămânii și poate necesita o intervenție chirurgicală pentru a preveni complicațiile.

Cauze și factori de risc

Cauza exactă a defectului septal atrial nu este în întregime elucidată, fiind o problemă de structură cauzată de modificări genetice care afectează dezvoltarea inimii în timp ce copilul încă se dezvoltă în uterul mamei. Au fost descoperiți diverși factori de risc care pot crește riscul unui copil să se nască cu defect septal atrial, printre care:

  • consumul de alcool al mamei în timpul sarcinii;
  • consumul de tutun – sub formă de fumat țigări, trabuc sau pipă, mestecarea tutunului, inclusiv fumatul pasiv;
  • utilizarea drogurilor în timpul sarcinii;
  • unele medicamente – anticonvulsivantele și medicamente pentru tratarea tulburărilor de dispoziție;
  • infecția cu rubeolă în primele luni de sarcină;
  • genetică – unele malformații cardiace congenitale apar în familii;
  • diabetul zaharat;
  • lupusul eritematos sistemic.

Defectul septal atrial la copii

  • Consultațiile regulate ajută la monitorizarea funcționării inimii. Vino la SANADOR!

Un defect septal atrial la copii este adesea însoțit și de alte defecte cardiace, cum sunt boala valvei mitrale, stenoza pulmonară, defectul de sept ventricular, sau de tulburări genetice, printre care cel mai frecvent este sindromul Down.

Majoritatea copiilor nu prezintă semne sau simptome clinice, cel mai întâlnit, și adesea singurul semn este prezența unui suflu cardiac. Alte simptome ale copiilor cu defect de sept atrial includ: subponderalitatea, întârzieri de creștere, infecții respiratorii recurente, aritmii, oboseală și dispnee de efort (dificultate de respirație apărută la efort).

Cum se manifestă defectul septal atrial?

În multe cazuri, defectul septal atrial nu prezintă semne sau simptome clinice încă de la naștere, acestea manifestându-se la vârsta adultă. Simptomele apar din cauza afectării funcției plămânilor și inimii, iar defectele septale mici, până în 5 mm diametru, nu provoacă de obicei manifestări clinice. Semnele și simptomele defectului septal atrial includ:

  • dispnee – dificultăți de respirație, mai ales la efort;
  • oboseală persistentă;
  • edeme – umflarea picioarelor sau a abdomenului;
  • aritmii – bătăi neregulate ale inimii;
  • tahicardie – bătăi mai rapide ale inimii;
  • palpitații – bătăi ale inimii mai rapide sau neregulate resimțite de pacient;
  • cianoză – culoarea albastră a pielii extremităților și buzelor;
  • suflu cardiac – sunet care poate fi auzit de medic cu ajutorul unui stetoscop.

Investigații pentru diagnostic

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Defectele septale atriale sunt diagnosticate printr-un examen fizic amănunțit efectuat de medic și diverse investigații paraclinice care verifică structura și funcționalitatea corespunzătoarea a inimii. Unele defecte ale septului atrial pot fi diagnosticate înainte sau imediat după naștere, însă există cazuri când acestea sunt diagnosticate mai târziu în timpul vieții. La examenul clinic, prezența unui defect septal atrial poate determina descoperirea unui suflu cardiac. Investigații pentru diagnosticul defectelor septale atriale includ:

  • electrocardiograma (ECG/EKG) – test rapid și nedureros care înregistrează activitatea electrică a inimii; poate descoperi o aritmie;
  • radiografie toracică – arată starea și dimensiunea inimii, dacă atriul și ventriculul drept sunt mărite, dar și dacă sunt afectate vasele de sânge din plămâni;
  • ecocardiografie transtoracică – investigație cel mai frecvent utilizată care folosește ultrasunete pentru a crea imagini ale inimii în timp real în mișcare; se examinează cât de eficient circulă sângele prin inimă și este analizată șuntarea acestuia de la stânga la dreapta prin defectul septal; pentru un diagnostic mai precis, se utilizează deseori ecocardiografia transtoracică cu ser fiziologic barbotat sau ecocardiografia transtoracică cu substanță de contrast Sonovue;
  • ecocardiografie transesofagiană – ecografie efectuată prin esofag permite aprecierea dimensiunii, formei și locației unui defect de sept atrial;
  • ecocardiografie intracardiacă – ecografie efectuată în interiorul inimii cu o sondă ecografică mică introdusă printr-o venă periferică; folosită în timpul reparării nechirurgicale a defectului de sept atrial;
  • tomografie computerizată (CT) sau imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) – se folosesc dacă ecocardiografia nu a oferit un diagnostic de certitudine.

Posibile complicații ale defectului septal atrial

Un defect de sept atrial mic, până în 5 mm diametru, nu poate provoca vreo complicație, acestea închizându-se adesea spontan în timpul copilăriei. Defectele septale mari pot provoca complicații grave pentru că solicită suplimentar partea dreaptă a inimii, care trebuie să pompeze sângele venit din atriul stâng în plămâni. În plus, acest flux sanguin suplimentar poate deteriora vasele de sânge din plămâni. Printre complicații se numără:

Metode de tratament

Tratamentul pentru defectul septal atrial depinde de dimensiunea pe care o are deschiderea acestei malformații cardiace. Multe defecte ale septului atrial se închid de la sine în timpul copilăriei, iar cele mici rămase până la vârsta adultă nu necesită tratament. Medicii cardiologi recomandă intervenția chirurgicală pentru a repara defectele de sept atrial medii și mari chiar dacă nu provoacă simptome, pentru a preveni complicațiile grave care pot apărea.

Medicamentele nu pot repara un defect septal atrial, dar pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Pot fi indicate medicamente beta-blocante, pentru controlul bătăilor inimii, anticoagulante, care reduc riscul de formare a cheagurilor de sânge, sau medicamente pentru scăderea hipertensiunii pulmonare.

Intervenția de reparare a defectului septului atrial se poate efectua în două moduri:

  • intervenție percutanată (nechirurgicală) – cea mai folosită metodă de tratament care realizează repararea defectului septal folosind un tub subțire și flexibil, numit cateter, care este introdus într-un vas de sânge și ghidat către inimă; un dispozitiv special asemănător unui plasture de plasă este poziționat pentru a închide orificiul, țesutul cardiac crescând peste acesta în timp, închizând permanent defectul;
  • intervenția chirurgicală – reparație chirurgicală pe cord deschis care implică de obicei utilizarea unui plasture de țesut din propriul pericard (membrana care acoperă inima la exterior) pentru a închide defectul septal atrial.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR