Ce este decompresia subacromială?

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Decompresia subacromială, cunoscută și sub denumirea de acromioplastie, este o procedură medicală care are rolul de a diminua presiunea sau a elimina compresia în spațiul subacromial al umărului.

Din punct de vedere anatomic, spațiul subacromial se referă la zona dintre capul humerusului (osul brațului) și acromion (proeminența osoasă a spinei omoplatului). Acest spațiu adăpostește tendoanele mușchilor coafei rotatorilor și bursa subacromială, o vezică seroasă care reduce frecarea dintre tendoane și osul acromial.

Procedura de decompresie subacromială poate fi efectuată fie prin intermediul artroscopiei, folosind incizii mici, instrumente specializate și un artroscop pentru o abordare minim invazivă, fie prin intervenție chirurgicală deschisă, care necesită o incizie mai mare pentru a permite vizualizarea directă a acromionului, fără utilizarea unui artroscop și monitor.

Watch on YouTube

Cui îi este recomandată?

  • La SANADOR, operațiile se fac în blocuri operatorii moderne. Programează-te!

Decompresia subacromială este recomandată persoanelor diagnosticate cu sindromul de impingement al umărului, în special atunci când măsurile conservatoare, cum ar fi odihna, fizioterapia, terapia cu gheață, medicamentele antiinflamatorii și injecțiile cu steroizi s-au dovedit ineficiente. Adulții activi, în special pe măsură ce îmbătrânesc, se confruntă frecvent cu impingementul umărului, adesea asociat cu afecțiuni precum bursita. Această afecțiune apare atunci când tendoanele mușchilor coafei rotatorilor se confruntă cu o presiune excesivă între osului brațului și osul din partea superioară a omoplatului.

Candidații pentru decompresie subacromială prezintă, de obicei, dureri persistente la nivelul umărului și o mișcare limitată a brațului, iar procedura devine o opțiune viabilă atunci când alte măsuri terapeutice nu au reușit să ofere o ameliorare de durată. Intervenția chirurgicală urmărește să abordeze cauzele profunde ale impingementului prin lărgirea spațiului subacromial în vederea eliminării presiunii de la acest nivel.

Pregătirea pentru decompresia subacromială

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Pregătirea pentru procedura de decompresie subacromială, efectuată de un chirurg ortoped, presupune o înțelegere detaliată a întregului proces, atât înainte, în timpul, cât și după intervenție. Chirurgul va oferi explicații amănunțite pacientului, abordând orice îngrijorare și asigurându-se că acesta înțelege pe deplin în ce constau intervenția și pașii care trebuie urmați.

Înainte de operație, pacientului i se vor face teste preoperatorii sau analize de laborator conform recomandărilor medicului. În cazul fumătorilor, se va sugera oprirea fumatului pentru a minimiza riscul de infecții postoperatorii, ceea ce ar putea afecta recuperarea. De asemenea, pacientul trebuie să evite administrarea de aspirină și medicamente antiinflamatoare nesteroidiene cu o săptămână înainte de operație.

Deoarece decompresia subacromială este adesea o procedură de zi, trebuie luate măsuri pentru a asigura transportul pacientului de la spital după operație și pentru a avea o persoană care să asigure îngrijirile necesare la domiciliu.

Datorită faptului că această intervenție chirurgicală implică de obicei anestezie generală, pacientul va primi instrucțiuni cu privire la repausul alimentar, consumul de mâncare sau băuturi fiind interzis cu câteva ore înainte de procedură. Comunicarea clară între chirurgul ortoped, medicul anestezist și pacient este esențială pentru a lămuri orice neclarități și pentru a asigura un consimțământ informat al pacientului.

Cum se realizează intervenția chirurgicală

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Procedura artroscopică de decompresie subacromială reprezintă o intervenție chirurgicală minim invazivă, caracterizată prin introducerea instrumentelor chirurgicale prin incizii mici, fără a afecta țesuturile adiacente. Această operație se desfășoară sub anestezie generală, iar numărul de incizii mici poate varia între două și patru, în funcție de localizarea inflamației. În plus, pentru a minimiza durerea postoperatorie, poate fi administrat un anestezic local în jurul nervilor umărului.

În timpul procedurii, chirurgul ortoped îndepărtează o porțiune din os și țesut pentru a lărgi spațiul subacromial. Un tub subțire și flexibil, echipat cu o cameră video la un capăt, cunoscut sub denumirea de artroscop, este introdus printr-o incizie mică la nivelul umărului. Celelalte instrumente chirurgicale sunt introduse prin inciziile adiacente, iar osul și țesutul sunt îndepărtate de pe partea inferioară a acromionului.

La finalul intervenției, chirurgul îndepărtează instrumentele chirurgicale și închide inciziile, de obicei cu ajutorul copcilor. Pe durata operației, este posibil ca chirurgul să descopere leziuni suplimentare ale umărului, care pot necesita proceduri precum debridarea, repararea sau eliberarea tendonului. Eliberarea tendonului poate determina modificări în aspectul mușchiului brațului, rezultând fenomenul cunoscut sub numele de "semnul Popeye".

Recuperarea după decompresia subacromială

  • Baza de recuperare SANADOR este dotată cu echipamente moderne. Programează-te!

Recuperarea după decompresia subacromială implică un proces atent gestionat pentru a asigura o vindecare optimă a pacienților care au fost supuși intervenției. În urma intervenției chirurgicale, pacienții pot resimți o anumită durere și disconfort, care pot fi gestionate cu medicamente antialgice. Chirurgul ortoped va oferi instrucțiuni detaliate în ceea ce privește îngrijirea postoperatorie, cum ar fi utilizarea pungilor cu gheață pentru a reduce inflamația și ridicarea brațului pentru a minimiza disconfortul.

În faza inițială de recuperare, pacienții sunt sfătuiți să se odihnească și să evite activitățile intense care ar putea forța umărul. Poate fi recomandată o eșarfă pentru a susține și imobiliza brațul, ajutând în procesul de vindecare. Kinetoterapia este adesea o componentă crucială a recuperării, fiind utilizată pentru a îmbunătăți amplitudinea mișcărilor și pentru a întări mușchii umărului.

Pe măsură ce recuperarea progresează, pacienții sunt încurajați să efectueze exerciții ușoare pentru a spori flexibilitatea umărului și pentru a reintroduce treptat activitățile normale. Durata perioadei de recuperare poate varia, dar multe persoane pot reveni la activități ușoare în câteva săptămâni. Recuperarea completă și observarea beneficiilor procedurii poate dura câteva luni și este esențial ca pacienții să urmeze planul de reabilitare recomandat.

Sunt recomandate controalele medicale periodice după intervenția chirurgicală pentru a monitoriza progresul recuperării și pentru a face ajustările necesare la planul de reabilitare. Este important ca pacienții să comunice medicului orice efecte adverse survenite după decompresia subacromială. Printre acestea se numără: disconfortul sau durerile persistente, sângerările la locul intervenției, rigiditatea umărului.

În timp ce decompresia subacromială este în general asociată cu o rată de succes ridicată, experiențele fiecărui pacient în parte pot varia. Factori precum starea generală de sănătate, respectarea planurilor de reabilitare și gradul de afectare preexistentă a umărului pot influența durata și eficiența recuperării.

Tratament la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, medicii ortopezi experimentați asigură consultații complete și investigații amănunțite pentru toate afecțiunile ortopedice. Pacienții cărora li se recomandă operația de decompresie subacromială au acces la o echipă medicală formată din chirurgi ortopezi supraspecializați în artroscopie și medici ATI cu experiență îndelungată. Astfel, pacienții au garanția serviciilor de cea mai bună calitate și a îngrijirii atente.

În afară de decompresia subacromială, la Spitalul Clinic SANADOR se efectuează cu succes o gamă variată de intervenții artroscopice, în special de genunchi și umăr, pentru diferite afecțiuni și leziuni articulare. Dacă este necesar, echipa medicală efectuează și proceduri de artroplastie, cu rezultate de durată.

Pentru refacerea funcționalității umărului, pacienții au la dispoziție Baza de recuperare SANADOR, unde beneficiază de planuri de reabilitare personalizate și moderne, realizate de medici cu experiență.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR