Cura chirurgicală a herniei abdominale

Ce este cura chirurgicală a herniei abdominale?

Cura chirurgicală a herniei abdominale este o operație pentru hernie localizată la nivelul peretelui abdominal. În cazul unei hernii, un organ trece prin peretele muscular sau țesutul care îl menține în poziție. Prin intervenție chirurgicală pentru hernie abdominală, medicul poate repoziționa organul și țesutul herniat la locul lor inițial și întări bariera folosind suturi sau plasă chirurgicală.

Watch on YouTube

Obiectivul operației pentru hernia abdominală este să repare deschiderea din peretele abdominal, prevenind astfel reapariția herniei. Operația de hernie contribuie la refacerea structurii și tensiunii peretelui abdominal prin închiderea defectului și reașezarea mușchilor. Utilizarea plasei chirurgicale este o opțiune frecventă pentru consolidarea peretelui abdominal în timpul acestei intervenții.

  • 021 9699 Apelează la SANADOR!

Tipuri de intervenții chirurgicale pentru hernia abdominală

Intervenția chirurgicală pentru hernia abdominală este o procedură frecventă și, de obicei, simplă, care utilizează des tehnici minim invazive pentru a reduce disconfortul și timpul de recuperare al pacientului. Există trei tipuri de intervenții chirurgicale: deschisă, laparoscopică și robotică. Tehnicile laparoscopice și robotice implică efectuarea de incizii mai mici, ceea ce poate contribui la o recuperare mai rapidă. Cu toate acestea, în unele situații, cum ar fi herniile mai complicate sau cele care nu pot fi tratate eficient prin metode minim invazive, poate fi necesară utilizarea unei abordări mai invazive, precum chirurgia deschisă.

Intervenția chirurgicală deschisă a herniei ventrale este o tehnică tradițională în care chirurgul face o incizie mai mare pentru a accesa și repara direct zona afectată. Această metodă poate fi preferată în cazurile severe sau în cazurile în care accesul este dificil prin metode minim invazive.

Intervenția laparoscopică și cea robotică sunt două metode moderne, minim invazive, utilizate tot mai frecvent pentru repararea herniilor abdominale. Aceste tehnici implică utilizarea unor incizii mici prin care se introduce un laparoscop sau instrumente chirurgicale controlate robotic, pentru a efectua repararea. Chirurgul beneficiază de o vizualizare detaliată pe un ecran și de o precizie crescută în timpul operației, ceea ce duce la o recuperare mai rapidă pentru pacient.

  • La SANADOR beneficiezi de proceduri moderne de tratament chirurgical. Programează-te!

Pregătirea pentru operație de hernie abdominală

Pregătirea pentru tratamentul chirurgical al herniei abdominale începe cu o examinare fizică detaliată efectuată de medic, însoțită de solicitarea unor teste, precum analize de sânge, EKG și radiografii, pentru a confirma că pacientul este un candidat potrivit pentru operație.

Este recomandată renunțarea la fumat cu cel puțin o lună înainte de orice operație pentru hernie, deoarece fumatul poate crește riscul de recidivă a herniei și de complicații postoperatorii. De asemenea, pacientul trebuie să discute cu medicul despre medicamentele administrate, inclusiv aspirina și anticoagulantele, și să respecte instrucțiunile specifice privind întreruperea acestora înainte de operație.

În unele cazuri, este necesar consumul unei soluții speciale, pentru a asigura golirea intestinelor înainte de intervenție. Medicul poate cere oprirea consumului de alimente și lichide la o anumită oră înainte de operație.

  • Chirurgii SANADOR au experiență în cura chirurgicală a herniilor abdominale. Programează-te!

Cum este realizată operația de hernie abdominală?

În timpul operației de hernie abdominală, procedura variază în funcție de tipul de intervenție necesară: deschisă, laparoscopică sau robotică. Primul pas este administrarea de medicamente pentru a preveni durerea. Pentru chirurgia laparoscopică, este necesară anestezia generală pentru a adormi complet pacientul, în timp ce pentru operațiile deschise poate fi suficientă anestezia locală sau regională, permițând pacientului să rămână treaz, dar fără senzație în zona operată.

Chirurgul efectuează o singură incizie mai mare pentru operația deschisă sau mai multe incizii mici, de obicei trei sau patru, pentru chirurgia laparoscopică. În urma inciziilor, chirurgul repoziționează țesutul herniat la locul său și repară țesuturile slăbite din jur. Acest lucru poate include suturarea țesutului sănătos pentru a crea o barieră solidă și utilizarea unei plase chirurgicale pentru a asigura un sprijin suplimentar și pentru a preveni recidiva herniei. După finalizarea operației, inciziile sunt închise cu fire de sutură și se aplică bandaje.

Durata pentru operație de hernie poate varia semnificativ, de la 30 de minute pentru reparații simple până la cinci ore pentru intervenții mai complexe, în funcție de natura herniei și de tipul de intervenție chirurgicală necesară.

Acest tratament pentru hernie abdominală implică utilizarea diferitelor tipuri de plase chirurgicale pentru a sprijini repararea peretelui abdominal afectat. Pentru herniile mici, cum sunt cele epigastrice sau ombilicale, nu este întotdeauna necesară utilizarea plasei, deoarece acestea pot fi gestionate prin alte metode chirurgicale. În schimb, pentru herniile care apar în urma operațiilor anterioare, se utilizează plase pentru a întări peretele abdominal și pentru a preveni complicațiile ulterioare.

Recuperarea după operația de hernie abdominală

După tratament pentru hernie prin intervenție chirurgicală, majoritatea pacienților pot fi externați în aceeași zi sau, în cazuri mai complexe, pot avea nevoie să rămână în spital peste noapte. Durerea resimțită după intervenție poate varia și poate fi gestionată cu medicamente fără prescripție medicală, precum paracetamol sau ibuprofen, sau prin aplicarea de gheață. Dacă disconfortul persistă, medicul poate prescrie tratamente mai puternice.

În câteva zile, pacienții pot relua activitățile obișnuite, cum ar fi mersul pe jos, dar este important să respecte sfaturile medicului cu privire la nivelul de activitate și orice restricții postoperatorii. Reluarea activităților fizice mai solicitante poate necesita o perioadă mai lungă de recuperare. În decurs de aproximativ 2-4 săptămâni de la intervenție, va fi programată o consultație de urmărire cu medicul chirurg, pentru a evalua progresul recuperării.

Operație pentru hernie abdominală la Spitalul Clinic SANADOR

Herniile abdominale, inclusiv hernia incizională, sunt tratate minim invaziv la Spitalul Clinic SANADOR, prin chirurgie laparoscopică sau chirurgie robotică, cu avantaje semnificative: incizii mici, risc redus de complicații, mai puțină durere, recuperare rapidă și spitalizare mai scurtă. Intervențiile de chirurgie robotică a herniilor abdominale, cea mai avansată formă de tratament, sunt realizate cu cel mai performant robot chirurgical existent, da Vinci Xi, de către chirurgi supraspecializați, într-un bloc operator bine dotat.

Sistemul robotic, coordonat de chirurg printr-o consolă, poate realiza incizii foarte fine, în unghiuri imposibile mâinii umane, cu precizie extraordinară. De asemenea, medicul are acces vizual în câmpul operator, la rezoluție înaltă. Secția de Anestezie și Terapie Intensivă, acreditată ca Secție ATI de categoria I, nivel de competență extinsă, asigură îngrijire optimă și siguranța deplină a pacienților.  

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR