Radiologia intervențională este domeniul medical care include procedurile minim invazive ghidate imagistic utilizate în diagnosticul și tratamentul unor afecțiuni pentru care, în trecut, era necesară chirurgia deschisă. Procedurile de radiologie intervențională pot fi folosite pentru intervenții în majoritatea organelor și sistemelor, dar lista afecțiunilor care își pot găsi o rezolvare minim invazivă ghidată imagistic crește continuu, odată cu progresul tehnologiilor imagistice.
Afecțiuni ce pun viața în pericol pot fi tratate prin această tehnică: accidentul vascular cerebral ischemic acut (în primele 6 ore de la producere), anevrismele cerebrale sau de aortă și hemoragia intracraniană. În plus, diverse forme de tumori pot fi tratate prin chimioembolizare (chemoembolizare) – SANADOR este primul centru de excelență în chemoembolizare hepatică cu miscrosfere absorbabile din Europa Centrală și de Sud-Est.
Radiologia intervențională permite pacienților tratamente cu un risc redus și cu o durată de spitalizare mult mai mică decât prin metodele clasice. Tehnicile folosite oferă noi opțiuni de tratament pentru mai multe tipuri de afecțiuni precum:
afecțiuni ale arterelor: arteriopatia obliterantă, stenoze – produse prin îngustări arteriale, cauzate în principal de ateroscleroză;
tumori hepatice primare (hepatocarcinom) sau secundare (metastaze);
anevrisme cerebrale – zone slăbite ale peretelui arterial, care duc la lărgirea și slăbirea acestuia, cu risc de ruptură;
malformații vasculare intracerebrale – diverse anomalii ale vaselor de la nivelul creierului și ale relațiilor dintre acestea
Printre afecțiunile care pot fi evaluate și tratate prin radiologie intervențională se numără: bolile coronariene (angina pectorală, infarct miocardic acut sau recent), valvulopatiile (stenoza aortică, regurgitare mitrală), suferințele vasculare aortice (anevrism de aortă, disecție de aortă), bolile vasculare severe la nivelul sistemului circulator cerebral (accidente vasculare cerebrale, malformații arteriovenoase, anevrism cerebral), aritmiile cardiace (fibrilație atrială, flutter atrial și altele), arteriopatiile periferice, tumori maligne cu metastază la nivel hepatic, angiodisplazia, afecțiuni arteriale digestive.
Tipuri de tratament
Tratamentele oferite prin radiologie intervențională sunt adaptate tipului de afecțiune:
angioplastie transluminală percutanată (PTA) în cazul stenozelor arteriale: procedură prin care se lărgește vasul afectat de ateroscleroză;
chimioembolizare (chemoembolizare) hepatică în cazul tumorilor hepatice: injectarea unor particule care conțin medicamente specifice direct în vasul arterial care alimentează tumora hepatică, cu scopul distrugerii acesteia;
embolizare cu spirale metalice în cazul anevrismelor cerebrale – prin plasarea, în interiorul vasului, a unor spirale din platină la nivelul anevrismului cerebral, se induce coagularea locală a sângelui și astfel se exclude din circulație anevrismul.
Cum decurge o procedură de Radiologie intervențională
Procedurile de radiologie intervențională au în comun faptul că permit accesul la structuri interne ale organismului uman prin intermediul orificiilor naturale sau prin incizii foarte mici, sub controlul asigurat de tehnologii de imagistică medicală.
Cele mai multe tratamente de radiologie intervențională încep printr-o înțepătură de ac. Medicul introduce printr-un vas de sânge un cateter (un fir subțire) pe care apoi îl conduce, sub control imagistic, până la organul-țintă, la nivelul căruia are loc procedura. De cele mai multe, procedurile de radiologie intervențională necesită doar anestezie locală.
Prin faptul că sunt minim invazive, procedurile de radiologie intervențională au mai puține riscuri decât chirurgia. În plus, au fost impuse standarde înalte privind siguranța pacienților și calitatea acestor proceduri.
Pentru pacienți, beneficiile includ spitalizarea de scurtă durată (adesea, procedurile se pot efectua în sistem ambulatoriu sau cu spitalizare de zi), recuperarea foarte rapidă, dar și mai puține dureri în timpul și după procedura de radiologie intervențională.
Tehnicile imagistice utilizate pentru efectuarea procedurilor de radiologie intervențională includ angiografia, ecografia, fluoroscopia, angiografia prin rezonanță magnetică (angio-RM), angiografia prin tomografia computerizată (angio-CT).
Dat fiind progresul continuu al tehnologiei și al imagisticii, noi opțiuni terapeutice își dovedesc constant beneficiile pentru diverse afecțiuni. Întreabă medicul specializat în radiologie intervențională dacă există astfel de opțiuni minim invazive pentru tratamentul de care ai nevoie. În era medicinei personalizate, fiecare caz are particularitățile sale și trebuie abordat ca atare. În cazul în care optezi pentru o procedură de radiologie intervențională, te poți bucura de un risc intervențional mai mic decât cel chirurgical, de dureri mai puține și de o recuperare rapidă.
Aparatură medicală la cele mai înalte standarde
Departamentul de Radiologie Intervențională al Spitalului Clinic SANADOR este dotat cu două angiografe de ultimă generație Philips Azurion 7. Tehnologia performantă de ultimă generație cu ghidaj imagistic și o calitate sporită a imaginii asigură o reducere a dozei de iradiere atât pentru pacient, cât și pentru doctor, cu 50% în domeniul cardiologiei și 70% în domeniul vascular periferic.
La Spitalul Clinic SANADOR, furnizăm servicii medicale de diagnostic și tratament sigure și eficiente, cu ajutorul celor mai avansate tehnologii imagistice și echipamente pentru intervenții minim invazive. Procedurile de radiologie invazivă asigură pacienților o recuperare rapidă.
STABILEȘTE O ÎNTÂLNIRE CU MEDICUL NOSTRU SPECIALIST