Dr. Andreea Vladau ne informeaza despre rinita alergica, explica simptomele ei si ne indruma spre tratamentul adecvat. Dr. Vladau a absolvit Facultatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti si a efectuat rezidentiatul in pneumologie in cadrul Institutului National de Pneumologie ,,Marius Nasta" (INPMN) din Bucuresti. Detine un atestat in endoscopie bronsica si are numeroase lucrari publicate. In plus, dna dr. Vladau este membru al Societatii Europene de Pneumologie (ERS).

Este bine stiut faptul ca primavara este cunoscuta ca sezonul alergiilor (alergenii aerogeni in special polenurile). In aceasta perioada se pot declansa crizele de astm bronsic sau doar manifestari usoare respiratorii, de multe ori in asociere cu rinita alergica.

De aceea, dr. Andreea Vladau, medic specialist pneumolog, cu competenta bronhoscopie, ne informeaza cu privire la simptome si metode de tratament impotriva astmului: ,,Astmul este un sindrom complex cu diverse subtipuri si manifestari zilnice: alergic, nealergic, profesional, la obezi si la fumatori. Primele simptome pot aparea in copilarie, in adolescenta, in perioada de adult sau chiar in perioada sarcinii si se manifesta sub forma respiratiei dificile, insuficienta, greutate sau presiune toracica, suierat in timpul respiratiei, tuse (uneori singurul simptom), insa nu este intotdeauna tipic".

Dr. Vladau ne indeamna sa constientizam importanta simptomelor. Fie ele si minime, nu trebuie ignorate, astmul fiind o inflamatie persistenta a cailor aeriene care necesita tratament specific (inhalator, comprimate) si monitorizare. Chiar si sezonier, prezenta inflamatiei duce la scaderea functiei respiratorii in timp si dificultatea tratarii crizelor sub medicatie sau prelungirea lor.

Denumita si ,,dependenta de pufuri", este bine de stiut faptul ca necesitatea tratamentului nu este echivalenta cu dependenta de inhalator. In ceea ce priveste metodele de tratament, doamna dr. Vladau ne recomanda ca pacientul cunoscut cu alergii/rinita alergica sa fie evaluat si pneumologic.

Spirometria ca testare a functiei respiratorii este neinvaziva (pacientul respira intr-un dispozitiv special conform indicatiilor tehnicianului - medic sau asistent specializat); poate fi simpla sau cu test de bronhodilatatie pentru a evidentia blocajul cailor respiratorii. Uneori este necesara radiografia pulmonara - astm complicat, asocierea unei infectii pulmonare, suspiciune de corp strain inhalat mimand astmul. Un plus pentru diagnostic in aceste cazuri il aduce bronhoscopia cu scop de explorare a cailor respiratorii si analiza lichidului bronhoalveolar unde este necesar.

,,Imi doresc de la pacienti sa constientizeze importanta consultuluiunui medic specialist pneumolog pentru un diagnostic corect si complet, prevenind astfel inclusiv sub/supratratarea astmului. Prin comunicarea permanenta medic-pacient, impreuna cu un tratament corect administrat, in colaborare cu medicul alergolog si ORL, astmul alergic poate fi controlat", completeaza doamna dr. Andreea Vladau.

SANADOR