Cum combatem efectele negative ale exceselor din vacanță asupra sănătății și frumuseții pielii?

Vacanța de vară este unul dintre cele mai așteptate momente. Încă din copilărie, vacanța de vară era asociată cu un program liber, fără constrângeri de niciun fel, cu mersul la mare sau la munte, cu plecarea la bunici sau cu somnul de dimineață prelungit către prânz.

Dar vacanța de vară înseamnă și expunerea de lungă durată la soare, contactul cu apa sărată sau cu apa de piscină, modificări ale stilului de viață și ale modului de îngrijire a pielii. Foarte frecvent, în vacanță, ne schimbăm modul de alimentație și avem tendința să consumăm mai multe dulciuri, mai multe preparate de tip fast-food sau mai multe băuturi alcoolice față de stilul nostru de viață obișnuit.

Pe de altă parte, în vacanță ne schimbăm orarul de somn, iar unele persoane au „obiceiul” să se apuce de fumat! Fiecare dintre acești factori din vacanța de vară are importante efecte negative asupra sănătății și frumuseții noastre, atât prin acțiunea directă, cât și prin variate combinații mai puțin fericite pentru pielea noastră.

  • 021.9699 Sună și programează-te la consultație!

Sănătatea pielii și percepțiile din societate

Sănătatea și aspectul pielii joacă un rol foarte important în viața noastră și, ca urmare a vizibilității permanente, ne influențează în mod direct stima de sine și statusul mental, interacțiunile sociale și calitatea vieții.

Studiile de atractivitate subliniază că aspectul fizic este foarte important în obținerea unor avantaje sociale cu efecte directe asupra creșterii calității vieții persoanei respective. În plus, aspectul fizic de „mai bătrân” comparativ cu vârsta cronologică are un impact psihologic negativ enorm, de scădere dramatică a auto aprecierii.

Cultura modernă a promovat, în mod total greșit, faptul că pielea bronzată ar fi o piele sănătoasă și frumoasă, iar rezultatul a fost o creștere alarmantă a cazurilor noi de cancer de piele plus o accelerare a procesului de îmbătrânire al pielii!

Datele din literatura de specialitate arată că primele modificări subclinice determinate de radiațiile ultraviolete sunt prezente încă de la vârsta de 15 ani, în timp ce modificările vizibile ale pielii, chiar în zonele non-expuse, apar de la vârsta de 30 de ani.

Efectele radiațiilor solare asupra pielii sunt foarte importante, până la 90% din elementele asociate cu îmbătrânirea pielii sunt determinate de expunerea la soare, iar cele mai importante efecte asociate cu expunerea la soare sau solar sunt modificările de culoare și textură a pielii, precum și apariția precoce de riduri.

  • Expunerea necontrolată la soare este factorul principal care conduce la dezvoltarea unor afecțiuni grave de tip cancer de piele sau cataractă.

Factori care influențează sănătatea pielii

Fumatul este implicat în foarte multe afecțiuni dermatologice, respectiv apariția de variate forme de cancer de piele și accelerarea procesului de îmbătrânire a pielii, acnee și psoriazis, variate tipuri de eczemă și căderea părului. Fumatul exercită efecte negative atât prin variatele componente iritante directe asupra epidermului, prin substanțele prezente în fumul de țigară, precum și prin efectele indirecte asupra dermului prin efectele negative asupra circulației sângelui.

Ceea ce mâncăm ne influențează foarte mult sănătatea și frumusețea, iar excesul de zahăr din timpul vacanțelor accelerează procesul de apariție a ridurilor printr-un fenomen denumit glicație, fenomen care are efecte negative directe asupra a două tipuri importante de molecule din organismul nostru: fibrele de colagen și fibrele elastice.

Colagenul este o proteină vitală, cu importante proprietăți mecanice de tip rezistență și elasticitate, precum și cu o implicare activă în variate procese celulare. Procesul de glicație al colagenului afectează în sens negativ aceste proprietăți și determină accelerarea procesului de îmbătrânire a pielii.

Procesul extrinsec de îmbătrânire a pielii, responsabil de aproximativ 80% din semnele vizibile de îmbătrânire, este influențat, pe lângă expunerea la soare și fumat, de alimentația noastră și de gradul de poluare, și de obiceiurile și rutinele noastre de îngrijire a pielii.

Referitor la somn, privarea de somn este asociată atât cu accelerarea procesului intrinsec de îmbătrânire a pielii, cât și cu recuperarea mai lentă a barierei cutanate (principala funcție de protecție a pielii).

  • 021.9699 Sună și programează-te la consultație!

Ce probleme pot apărea?

După cum am văzut, vacanța de vară poate reprezenta și un cumul important de pericole, adeseori nevăzute, la adresa sănătății și a frumuseții pielii noastre. De asemenea, există și o serie de boli dermatologice a căror simptomatologiei se agravează în perioada de vară, respectiv acneea, rozaceea (cuperoza) sau melasma.

Fiecare dintre factorii amintiți, respectiv soarele și contactul cu apa sărată sau din piscină, dulciurile și fumatul, schimbarea ritualurilor de îngrijire a pielii, determină efecte negative specifice asupra aspectului pielii, cum ar fi modificările de textură și apariția ridurilor, lipsa de fermitate a pielii și laxitatea, apariția unor modificări ale vaselor de sânge și apariția de pete pigmentare, mărirea dimensiunilor porilor, deshidratarea pielii și accentuarea ridurilor, reducerea tonusului și apariția unui aspect neomogen al pielii etc.

Practic, vacanța de vară reprezintă un important pericol pentru accelerarea procesului de îmbătrânire al pielii!

  • Vacanța de vară poate constitui o sursă inepuizabilă de factori de traumatizare sau modificare a alunițelor. Mergi la medicul dermatolog pentru controlul alunițelor!

Efectele negative ale expunerii la soare

Efectele negative ale expunerii la soare sunt arsurile solare, îmbătrânirea prematură, afectarea sistemului imun, cancerul de piele, agravarea unor boli și afectarea oculară (cataracta).

De exemplu, expunerea în exces la soare determină o serie de modificări ale pielii de tipul pierderea elasticității, pielea devine subțire și translucidă, apar riduri sau aspectul de piele uscată, aspră, scorțoasă.

La unele persoane, expunerea la soare determină apariția unor vase capilare sparte și dilatate, accentuarea pistruilor, dezvoltarea de variate tipuri de pete pigmentare localizate pe față, decolteu sau dosul mâinilor, dar și accentuarea leziunilor de acnee. Modificările de pigmentare a pielii ca urmare a expunerii la soare sau la surse artificiale de ultraviolete sunt extrem de vizibile și caracteristice, iar studiile de specialitate au arătat că distribuția culorilor la nivelul pielii ne poate îmbătrâni cu până la 20 de ani!

Fumatul exercită efecte negative asupra sănătății și frumuseții prin accelerarea apariției ridurilor, prin distrugerea fibrelor de colagen și reducerea producției de colagen de către fibroblaste, precum și prin mișcările la nivelul buzelor și mușchilor faciali.

Ca urmare, în cele mai multe cazuri, după vacanța de vară, pielea noastră suferă, devine mai uscată și mai aspră, cu reducerea tonusului și apariția de pete pigmentare, cu creșterea dimensiunilor porilor și dezvoltarea de vase sparte vizibile, cu un aspect lipsit de vitalitate și neomogen.

  • 021.9699 Sună și programează-te la consultație!

Ce este de făcut?

Primul pas este programarea cât mai repede la un consult dermatologic, atât pentru evaluarea impactului asupra sănătății și frumuseții pielii de către combinația de tip 3S, respectiv Sun (expunerea la soare), Sugar (modificarea obiceiurilor alimentare și consumul de alimente cu un conținut ridicat de zahăr) și Skin care (schimbarea ritualurilor de îngrijire a pielii, inclusiv schimbarea pH-ului și a durității apei), cât și pentru stabilirea unui tratament adecvat, inclusiv intervenții laser, și a unei scheme de îngrijire a pielii adaptată.

De asemenea, este esențială evaluarea alunițelor după vacanța de vară, în special dacă unele dintre aceste alunițe și-au modificat aspectul sau culoarea, sau dacă au fost traumatizate sau au crescut brusc!

Aspectul tipic al feței după vacanța de vară este de tip pătat și neomogen, cu senzația de piele aspră și uscată, cu accentuarea ridurilor fine și lipsa de tonus și vitalitate, porii sunt dilatați și proemină la suprafața pielii cu un aspect de tip „coajă de portocală”.

Pacienții cu acnee constată o accentuare a erupțiilor, cu apariția de noi coșuri și dezvoltarea unor zone roșii (eritem post-acnee) la nivelul unor leziuni care s-au vindecat, iar bolnavii cu melasma prezintă accentuarea petelor existente, precum și dezvoltarea unor noi pete pigmentare.

Elementele de bază ale unui regim personalizat de îngrijire a tenului sunt protecția (în special față de radiațiile ultraviolete și de poluare), curățarea și nutriția, iar preparatele care conțin principii active de tip vitamina C și E, derivați de vitamina A și resveratrol sunt înglobate în rutina zilnică de îngrijire și protecție a pielii.

Primul pas pentru o piele frumoasă și sănătoasă este un consult dermatologic!

  • Solicită o programare la SANADOR pentru a beneficia de recomandări concrete privind stilul de viață și de monitorizarea atentă a evoluției bolii tale de piele!

Informații oferite de Dr. Victor Gabriel Clătici, medic primar dermatologie-venerologie la SANADOR.

SANADOR