Ce este examenul CT de torace

Examenul CT de torace sau tomografia computerizată toracică este un test de diagnostic imagistic rapid, noninvaziv și nedureros, ce permite obținerea unor imagini multidimensionale și detaliate ale organelor și structurilor din interiorul toracelui, precum plămâni, inimă, vase de sânge, oase și mușchi. La SANADOR, pacienții beneficiază de investigații avansate realizate cu echipamente de ultimă generație și specialiști cu experiență care asigură un diagnostic corect.

În contrast cu radiografia convențională, în care structurile radiografiate apar suprapuse pe o imagine bidimensională, o tomografie computerizată toracică are avantajul obținerii unor imagini mai precise și de o mai mare acuratețe ale organelor interne, ce pot fi reformatate în mai multe planuri, ceea ce permite diagnosticul precis al unor afecțiuni toracice diverse.           

Specialist analizând rezultatele investigației CT toracic.
La SANADOR, specialiștii cu experiență asigură investigații performante pentru investigațiile CT de torace.
  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Tipuri de CT toracic

  • CT de torace nativ – utilizat, în principal, ca metodă de screening în cazul pacienților fumători, pentru a urmări evoluția unui nodul pulmonar solitar, pentru evaluarea afecțiunilor de tip inflamator și infecțios (de exemplu, pneumonii), a fibrozelor pulmonare sau pentru evaluarea pleureziei (revărsatelor pleurale); este, de asemenea, utilizată și la pacienții cu istoric de alergii la substanța de contrast sau cu funcție renală alterată, la care administrarea substanței de contrast este contraindicată;
  • CT de torace cu substanță de contrast – administrarea substanței de contrast pe bază de iod permite opacifierea vaselor toracice, care vor putea fi mai bine diferențiate față de țesuturile înconjurătoare, permițând diagnosticul rapid, în urgență, al unor afecțiuni vasculare cu risc amenințător de viață, precum trombembolismul pulmonar (TEP) sau disecția de aortă; de asemenea, o altă indicație comună a utilizării substanței de contrast pentru un CT de torace este pentru diagnosticul, stadializarea și planul terapeutic al unor formațiuni canceroase (neoplasme pulmonare sau mediastinale, inclusiv metastazele pulmonare), mai ales atunci când formațiunea respectivă prezintă densități similare cu cele ale structurilor înconjurătoare.

Indicații pentru tomografie computerizată la torace

O tomografie computerizată la torace permite diagnosticul unor afecțiuni pulmonare ce pot evolua cu durere toracică, tuse de cauză neexplicată, dispnee (dificultăți de respirație) sau febră, precum:

  • Tumori benigne sau maligne pulmonare;
  • Pneumonii;
  • Tuberculoză pulmonară;
  • Boli interstițiale pulmonare (pneumonie interstițială) care evoluează cu fibroză pulmonară;
  • Afecțiuni inflamatorii sau de tip neoplazic pleurale (de exemplu, mezoteliom);
  • Revărsate pleurale (acumularea de lichid între foițele pleurale);
  • Afecțiuni ale arborelui bronșic – bronșite, bronșiectazii;
  • Afecțiuni pulmonare congenitale – fibroza chistică.

De asemenea, având în vedere ce organe se văd la CT toracic, investigația poate fi utilizată și pentru evaluarea unor afecțiuni cardiace, vasculare (precum blocajele arteriale – TEP), esofagiene (diverticulul esofagian, hernii) sau musculo-scheletale, precum traumatisme, tumori sau fracturi osoase. Nu în ultimul rând, o tomografie computerizată de torace poate fi efectuată pentru a evalua răspunsul la tratament al unor tumori toracice și pentru efectuarea planurilor de tratament prin radioterapie.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Pregătirea pentru un examen CT la torace

Înainte de efectuarea unui CT toracic, pacientul va informa personalul medical cu privire la afecțiunile sale medicale (boli cardiovasculare, astm bronșic, diabet zaharat sau insuficiență renală), ce ar putea crește riscul unor reacții adverse la administrarea substanței de contrast. De asemenea, pacientul îi va cominica specialistului tratamentele medicamentoase pe care le urmează în prezent și despre posibile alergii la substanța de contrast.

Pentru a fi eligibili pentru administrarea substanței de contrast iodate, pacienții vor prezenta o analiză recentă, care atestă o valoare normală a creatininei sanguine (un indicator al funcției renale). În cazul pacienților alergici la substanța de contrast pe bază de iod,  pentru reducerea riscului alergic, specialistul poate administra medicație de tip steroidian sau antihistaminică înainte de efectuarea investigației.

În ceea ce privește alimentația, medicul recomandă ca înainte cu câteva ore de investigație să se consume doar lichide clare, pentru a preveni senzația de greață ce poate apărea în urma administrării substanței de contrast. În acest sens, este permis consumul de apă, supe clare, ceai, cafea sau sucuri de fructe. Femeile trebuie vor informa personalul medical cu privire la existența sau posibilitatea unei sarcini, întrucât expunerea la radiațiile ionizante poate afecta fătul. 

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Cum se realizează o tomografie computerizată toracică

Investigația va începe prin poziționarea pacientului în poziție culcată pe masa de examinare, care va deplasa lent în interiorul și în afara inelului aparatului de CT. Orice obiect de tip metalic (ceasuri, curele, bijuterii) trebuie îndepărtat înainte de efectuarea investigației, întrucât prezența acestora ar putea afecta imaginile obținute de către aparatul de CT. În cazul în care este necesară administarea substanței de contrast, asistentul de radiologie îi va monta pacientului o linie intravenoasă înainte de începerea examinării, prin care va fi injectată automat substanța de contrast.

Aparatul de CT este un aparat mare, de formă circulară, în interiorul căruia este un scurt tunel. În timpul investigației, masa de examinare se va deplasa lent în interiorul și în afara acestui tunel, timp în care un fascicul îngust de raze X se va roti rapid în jurul pacientul. În direcția opusă sursei de radiații există o serie de detectori specializați. Semnalele astfel obținute sunt procesate de computerul aparatului sub formă de secțiuni transversale ale corpului, numite „slice-uri” (felii), care vor fi ulterior afișate pe un monitor și vor fi disponibile pentru interpretare de către medicul imagist.

Pe parcursul scanării, pacientul va rămâne nemișcat și va respecta câteva instrucțiuni de respirație, precum reținerea respirației pentru câteva secunde. Astfel, sunt evitate artefactele date de mișcarea pacientului și sunt obținute imagini de înaltă calitate ale organelor toracice.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Ce urmează după un CT la torace

Dacă examinarea a necesitat utilizarea substanței de contrast, pacientul va fi monitorizat îndeaproape după investigație, pentru evaluarea unor potențiale reacții adverse. Cel mai adesea, acestea se manifestă prin greață, amețeală, durere de cap, mâncărimi, erupții cutanate sau dificultăți de respirație.

De asemenea, pacientul trebuie să alerteze personalul medical cu privire la orice durere, roșeață sau tumefacție ce poate apărea la locul de injectare a substanței de contrast intravenoase, întrucât aceste manifestări ar putea indica o reacție alergică sau chiar o infecție.

De asemenea, după o investigație de CT toracic cu substanță de contrast intravenoasă iodată este recomandată hidratarea intensă, pentru a facilita și a grăbi eliminarea pe cale renală a substanței din organism.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Interpretarea rezultatelor unui examen CT toracic

După investigație, medicul de radiologie și imagistică medicală va examina cu atenție imaginile și va pregăti un raport de examinare (rezultat) în cel mult 24-48 de ore de la investigație. Interpretarea rezultatelor de către medic va fi mai rapidă (până la o oră) în cazul investigațiilor efectuare într-o unitate de urgență.

Mai departe, medicul radiolog va trimite raportul de interpretare către medicul care a solicitat investigația, urmând ca acesta să discute, mai departe, cu pacientul, planul terapeutic și investigațiile suplimentare necesare demersului diagnostic.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Riscuri și contraindicații ale unui CT de torace

Tomografia computerizată de torace este considerată o investigație sigură pentru pacient. Cu toate acestea, dozele mici de radiații furnizate de către aparatul de CT sunt de tip ionizant, ceea ce poate crește ușor șansele de dezvoltare a unui cancer.

Din această cauză, pacientelor însărcinate le este contraindicată procedura, dacă riscurile expunerii fătului la radiații nu depășesc beneficiile efectuării investigației. De asemenea, administrarea substanței de contrast implică un risc de dezvoltare a unor reacții alergice, cel mai adesea ușoare, precum și de afectare a funcției renale la pacienții cu boală de rinichi.

Rolul examinării CT de torace în stabilirea diagnosticului

Datorită rezoluției sale, un examen CT de torace poate detecta noduli pulmonari de dimensiuni foarte mici, motiv pentru care a devenit tot mai eficient și tot mai des utilizat pentru diagnosticul precoce al cancerului pulmonar, în stadii cât mai timpurii și cu șanse mai mari de curabilitate.

Un alt avantaj al examenului computer tomograf de torace este posibilitatea efectuării de low-dose CT (LDCT), o investigație care folosește mai puține radiații, fără a diminua din calitatea imaginilor obținute. Această investigație este deosebit de avantajoasă pentru screeningul precoce al cancerului pulmonar, fiind adresată pacienților cu risc oncologic, precum cei cu istoric familial de cancer pulmonar, fumătorilor cronici sau persoanelor expuse la diverși poluanți și toxici pe parcursul mai multor ani.        

Pacient pregătit pentru realizarea investigației CT de torace.
La SANADOR, pacienții beneficiază de investigații avansate, realizate cu echipamente performante, precum CT Definition Edge 128 Slice.

Examenul CT toracic la SANADOR

SANADOR oferă acces pacienților la servicii de tomografie computerizată cu echipamente de ultimă generație, pentru a asigura imagini de înaltă calitate și diagnostic precis.

Departamentul de Radiologie și Imagistică Medicală SANADOR este dotat cu aparate CT performante, precum Siemens CT Definition Edge 128 slice, care permit efectuarea unei game largi de investigații, inclusiv cele cardiologice și angiografice. Acest echipament este disponibil la Spitalul Clinic SANADOR și la Clinica SANADOR Floreasca.

Interpretarea rezultatelor CT de torace la SANADOR este realizată de medici cu o experiență vastă în domeniu. Astfel, diagnosticul este stabilit corect, pentru recomandarea unui tratament personalizat, cu rezultate bune.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR