Ce este criptococoza

Criptococoza este o infecție fungică apărută prin inhalarea sporilor de Cryptococcus, o ciupercă prezentă în special în solul contaminat cu excremente de păsări, în lemnul în descompunere și în scorburile copacilor. La SANADOR, pacienții beneficiază de servicii medicale performante pentru diagnosticul și tratamentul bolilor infecțioase.

Capsula ciupercii care provoacă criptococoza conține polizaharide, acestea fiind principalii factori ce contribuie la virulența agentului patogen. În general, infecția afectează plămânii (pneumonie criptococică) și creierul (meningită criptococică), dar se poate răspândi și în alte regiuni ale corpului (criptococoză diseminată).

Diferitele specii de Cryptococcus sunt răspândite în multe regiuni ale lumii, însă majoritatea persoanelor expuse nu dezvoltă boala. Criptococoza poate fi letală și necesită tratament cu medicamente antifungice. Screeningul poate ajuta la depistarea și tratarea infecției înainte ca simptomele să devină evidente sau severe.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Tipuri de infecție cu Cryptococcus

Ciupercile Cryptococcus sunt organisme care pot exista sub forme asexuate (drojdii) și forme sexuate (telomorfe), producând colonii mucoide albe atunci când sunt cultivate pe mediile de cultură. Există două specii predominante (Cryptococcus neoformans și Cryptococcus gattii), care se răspândesc prin inhalare și provoacă un spectru similar de boli, afectând diverse categorii de indivizi.

Cryptococcus neoformans provoacă de obicei infecții la persoanele cu sistem imunitar compromis, cum ar fi cele care suferă de HIV/SIDA. Pe de altă parte, Cryptococcus gattii poate cauza infecții și la persoanele cu un sistem imunitar intact.

Deși plămânii sunt locul obișnuit de intrare a patogenului în organism, existând două forme de manifestare clinică a infecției, meningoencefalita este cea mai des întâlnită. Astfel, avem:

  • Meningita criptococică - se manifestă de obicei în 1-2 săptămâni. Simptomele pot fi febra, starea generală de rău, cefaleea, rigiditatea gâtului, fotofobia, greața și vărsăturile. Rareori, boala poate progresa spre comă și deces.
  • Pneumonia criptococică se poate manifesta prin tuse și dispnee, iar în cazuri mai rare poate fi afectată pielea, când apar erupțiile cutanate (criptococoză cutanată). De asemenea, examinarea fizică poate evidenția uneori deficite neurologice focale și tensiune diastolică ridicată, repere pentru diagnosticul de presiune intracraniană crescută.

Cauze și factori de risc pentru criptococoză

Ciupercile Cryptococcus gattii și Cryptococcus neoformans, responsabile pentru criptococoză, sunt prezente în mediul înconjurător — în sol, pe copaci și în excrementele de păsări, fiind întâlnite în diverse regiuni ale lumii, inclusiv în Australia, Canada, SUA și Asia de Sud-Est.

Criptococoza se contractează prin inhalarea sporilor de Cryptococcus din aer, care sunt invizibili, ceea ce face dificilă evitarea infectării în zonele în care apar frecvent. Majoritatea persoanelor inhalează ciuperca fără a manifesta simptome. Totuși, la unii indivizi, ciuperca se dezvoltă în plămâni sau se răspândește în organism, ajungând la creier și provocând boala. Uneori, ciuperca poate persista în plămâni perioade îndelungate, devenind activă și cauzând simptome atunci când o altă afecțiune sau administrarea unor medicamente slăbesc sistemul imunitar.

Criptococoza nu este contagioasă. Infecția cu Cryptococcus neoformans apare mai frecvent la persoanele cu un sistem imunitar compromis, precum cele care suferă de HIV/SIDA sau anumite tipuri de cancer (cum ar fi limfoamele și leucemiile), dar și la persoanele care au trecut printr-un transplant de celule stem, de organ sau de măduvă osoasă sau care au afecțiuni care necesită utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor în doze mari (precum în unele boli pulmonare cronice și tulburări autoimune).

Infecția cu Cryptococcus gattii poate afecta atât pe cele cu un sistem imunitar compromis, cât și pe cele cu un sistem imunitar sănătos.

Cum se manifestă o infecție cu Cryptococcus

Forma clinică predominantă a criptococozei este meningoencefalita diseminată, adesea întâlnită la pacienții cu HIV. Simptomele sunt diverse: durerea de cap și febra moderată sunt experimentate de majoritatea pacienților, în timp ce amețelile, iritabilitatea, confuzia, convulsiile, somnolența sau chiar coma, paralizia nervilor cranieni și deficiențele motorii pot apărea în 20-50% dintre cazuri. Evoluția rapidă a simptomelor și semnele hipertensiunii intracraniene pot indica un prognostic rezervat, iar, în absența tratamentului, agravarea simptomelor și decesul sunt inevitabile.

Infecția poate fi localizată și la nivelul plămânilor, generând o formă de pneumonie cu simptome nespecifice (tuse și febră moderată), sau poate afecta orice alt organ. Leziunile cutanate, provocate de diseminarea ciupercii în sânge, pot apărea sub forma unor papule nedureroase care pot deveni ulcerative.

Deoarece unii pacienți pot fi asimptomatici, diagnosticul infecției în astfel de cazuri se realizează prin examinare directă sau prin examen histopatologic, pentru a determina prezența drojdiei înconjurate de un halou clar în probe de țesut sau de lichid. Ciupercile Cryptococcus poate fi identificate în aceste probe sau se poate detecta antigenul specific în serul sanguin sau în lichidul cefalorahidian.

Stabilirea diagnosticului de criptococoză

Diagnosticul criptococozei se bazează pe o evaluare cuprinzătoare, combinând examen clinic, teste de laborator și imagistică medicală. Manifestările clinice pot varia semnificativ în funcție de localizarea infecției, fie că este vorba despre creier sau plămâni. Confirmarea diagnosticului se realizează prin identificarea fungilor Cryptococcus neoformans sau Cryptococcus gattii în probe de țesuturi sau în fluide corporale, cum ar fi sângele și lichidul cefalorahidian.

De asemenea, antigenul specific al criptococului poate fi detectat în aceste probe, iar pentru a sprijini diagnosticarea rapidă la patul pacientului au fost dezvoltate teste rapide de tipul Point of Care Testing (POCT).

Pe lângă analiza simptomelor și a istoricului medical al pacientului, medicii pot recurge la tehnici imagistice, precum radiografiile toracice, tomografia computerizată și rezonanța magnetică (RMN) pentru a evalua modificările apărute în plămâni sau creier. Diagnosticul prompt este crucial în special pentru pacienții cu sistem imunitar compromis, având în vedere că criptococoza poate conduce la complicații severe și, în anumite zone ale lumii, la o mortalitate ridicată.

Complicații provocate de infecția cu ciuperca Cryptococcus

Criptococoza poate provoca complicații grave, mai ales în cazul în care infecția afectează creierul. Printre acestea se numără:

  • creșterea presiunii intracraniene, un exces de presiune cauzat de acumularea excesivă de lichid care poate duce la leziuni cerebrale dacă nu este tratată corespunzător;
  • apariția orbirii parțiale sau complete;
  • boli sau inflamații oculare;
  • slăbiciune în mușchii care controlează mișcările ochilor, cunoscută sub denumirea de pareză a mușchilor extraoculari;
  • recidiva simptomelor după tratament;
  • sindromul de reconstrucție inflamatorie imună (IRIS), o boală în care sistemul imunitar reacționează exagerat după terapie, agravând simptomele, mai frecventă la cei cu HIV, dar prezentă și la cei care nu sunt infectați.

Tratamentul pentru criptococoză

Tratamentul pentru criptococoză implică utilizarea unor medicamente antifungice, iar durata și tipul tratamentului depind de severitatea infecției și de starea sistemului imunitar al pacientului. În cazurile severe, cum ar fi meningita criptococică sau boala pulmonară severă, tratamentul inițial durează de obicei câteva săptămâni, iar îmbunătățirea clinică poate fi lentă, necesitând între una și două săptămâni pentru a observa ameliorare.

De asemenea, medicii mai pot recomanda folosirea de corticosteroizi, intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea maselor mari de fungi, puncția lombară efectuată în scop terapeutic sau montarea de shunturi (tuburi speciale), pentru a reduce presiunea asupra creierului.

Este important de menționat că, uneori chiar și cu un tratament adecvat, există riscul de sechele post-recuperare, iar pacienții cu HIV primesc adesea tratament profilactic pentru a preveni recidivele, până când sistemul lor imunitar este stabilizat prin terapia antiretrovirală.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cum poate fi prevenită infecția cu Cryptococcus

Prevenirea infecției cu Cryptococcus implică măsuri specifice, mai ales pentru persoanele cu sistem imunitar compromis. Deoarece ciuperca Cryptococcus este prezentă în mediu, în special în sol și în excrementele de păsări, evitarea expunerii la aceste surse este esențială.

Persoanele cu imunitate slăbită, cum ar fi cei cu HIV sau cei care au suferit transplanturi de organe, cum ar fi un transplant hepatic, ar trebui să evite contactul cu zonele contaminate de exemplu cu excremente de porumbei. De asemenea, este recomandată evitarea curățării zonelor unde se acumulează excrementele păsărilor, pentru a reduce riscul de inhalare a sporilor.

Un alt aspect important al prevenirii infecției cu Cryptococcus este gestionarea eficientă a bolilor care pot slăbi sistemul imunitar. Pacienții cu HIV, de exemplu, ar trebui să urmeze tratamente antiretrovirale, reducând astfel riscul de infecții oportuniste, inclusiv criptococoza. Monitorizarea regulată a sănătății și consultarea medicului pentru a discuta despre măsurile preventive pot contribui semnificativ la reducerea riscurilor asociate cu această infecție.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții cu infecții fungice beneficiază de consultații efectuate de medici cu o vastă experiență și de toate investigațiile medicale necesare în cazul bolilor infecțioase. Analizele de sânge și alte probe biologice, esențiale pentru evaluarea infecțiilor fungice, sunt realizate în Laboratoarele SANADOR, folosind tehnică de ultimă generație.

De asemenea, pentru un diagnostic precis, evaluarea combină testele rapide serologice și de fluide corporale cu investigații de imagistica medicală cu echipamentele de ultimă generație, precum RMN 3 Tesla și CT 128 slice. Tratamentul infecțiilor fungice este stabilit întotdeauna personalizat, în funcție de localizarea infecției și de severitatea acesteia.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR