Cum sunt eliminați corpii străini din tubul digestiv?
Managementul diferă în funcție de tipul de obiect ingerat, dimensiunea acestuia și localizarea în tractul digestiv.
Corpii străini de mici dimensiuni sunt eliminați în mod natural, prin materiile fecale. Dacă obiectul nu se asociază cu risc de toxicitate, intervențiile medicale nu sunt necesare. Este recomandat un consum ridicat de lichide, pentru a favoriza un tranzit intestinal optim.
În general, poate dura până la 4-6 zile până ce obiectul traversează tubul digestiv și este eliminat din organism. În situația în care acesta nu este eliminat în mod natural, este indicată extracția prin intervenții medicale. Poate fi necesară repetarea examinarilor radiologice, pentru a verifica dacă obiectul este încă prezent în tractul gastrointestinal.
În cazul obiectelor de dimensiuni mari sau care au rămas blocate, poate fi indicată extracția endoscopică a corpilor străini, prin endoscopie digestivă. Atunci când acest lucru nu este posibil, extragerea trebuie efectuată printr-o intervenție de chirurgie generală.
În cazul în care un obiect a rămas blocat la nivelul esofagului, este necesară extragerea acestuia în 24 de ore, pentru reducerea riscului de complicații. Specialistul poate recomanda administrarea intravenoasă de glucagon, pentru relaxarea esofagului, ceea ce permite avansarea corpului strâin în stomac.
Dacă a fost ingerat un singur magnet de mici dimensiuni, acesta poate fi eliminat în mod natural. În schimb, în cazul ingestiei mai multor magneți sau unui magnet alături de un obiect metalic, este indicată intervenția endoscopică.
Îndepărtarea unui obiect blocat în rect se poate realiza manual, sub anestezie locală și sedare, cu ajutorul unui clește și al unui instrument care menține canalul rectal deschis. Ulterior, specialistul poate efectua o sigmoidoscopie (explorare folosind un tub prevăzut cu o cameră video), pentru a verifica dacă sunt prezente leziuni.
În 80% dintre cazuri, corpii străini sunt eliminați în mod natural. În aproximativ 20% dintre cazuri este necesară intervenția endoscopică pentru extragerea acestora, iar în mai puțin de 1% dintre cazuri este indicată intervenția chirurgicală.
Dacă există suspiciunea că obiectul înghițit a blocat căile respiratorii (tuse violentă, sufocare, cianoză sau albăstrirea tegumentelor), este necesară îngrijirea medicală de urgență – efectuarea manevrei Heimlich și, în anumite cazuri, a compresiilor toracice, pentru salvarea vieții pacientului.
-
Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!