Corpii străini în tubul digestiv

Ce sunt corpii străini în tubul digestiv?

Corpii străini în tubul digestiv sunt obiecte necomestibile care ajung în tractul gastrointestinal și care pot rămâne blocate în diferite părți ale acestuia – esofag, stomac, intestin subțire, rect. În Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR persoanele care au corpi străini în tractul digestiv sunt evaluate rapid și primesc îngrijirile medicale de care au nevoie.

Watch on YouTube

Prezența unui corp străin în tubul digestiv se poate asocia cu o serie de complicații grave, amenințătoare de viață. Înghițirea accidentală a obiectelor este o problemă frecvent întâlnită în rândul copiilor, însă aceasta nu este singura cale prin care un corp străin poate ajunge în tractul digestiv. Ingestia unui obiect străin impune consultația medicală de urgență și efectuarea unor investigații amănunțite.

Cum ajung corpii străini în tubul digestiv?

De regulă, corpii străini ajung în tractul gastrointestinal prin înghițire intenționată sau accidentală.

În general, copiii mici sunt cei mai predispuși la înghițirea obiectelor, în special cei cu vârste cuprinse între 6 luni și 6 ani. În această etapă a vieții, micuții explorează lumea înconjurătoare și pot introduce în gură diferite obiecte, ceea ce crește riscul de a ingera corpi străini.

Copiii sunt mai predispuși la a dezvolta, de asemenea, o tulburare de comportament alimentar cunoscută sub denumirea de pica, definită de ingestia voluntară a unor obiecte necomestibile (cum ar fi pământ, cretă sau hârtie).

Uneori, corpii străini pot fi ingerați accidental odată cu alimentele, fără a realiza acest lucru (cum ar fi oasele de animale sau de pește). Riscul este mai mare la persoanele cu probleme de dentiție și în cazul celor aflate în stare de ebrietate. Pe de altă parte, persoanele diagnosticate cu boli psihiatrice pot înghiți voluntar, în mod repetat, diferite obiecte necomestibile.

Semne și simptome provocate de corpi străini în tubul digestiv

Atunci când obiectul ingerat are dimensiuni mici, pacientul nu prezintă simptome. Manifestările apar atunci când corpii străini au dimensiuni mari, au margini ascuțite și provoacă diferite complicații, cum ar fi perforația stomacului.

Printre semnele și simptomele posibile se numără:

  • Corp străin în esofag: durere în gât, disconfort toracic, dificultăți de înghițire, hipersalivație, urme de sânge în salivă, reflex de vomă, senzația de blocaj în gât, sufocare;
  • Corp străin în stomac și intestin: crampe, balonare, dureri abdominale, greață și vărsături, lipsa apetitului. În caz de ocluzie intestinală completă, apare constipația;
  • Corp străin în rect: urme de sânge în fecale (rectoragie), durere bruscă și severă în timpul defecației.

Complicațiile corpilor străini în tubul digestiv

Majoritatea obiectelor înghițite sunt de dimensiuni mici, fiind eliminate în mod natural, fără implicarea personalului medical.

Totuși, obiectele de dimensiuni mari, ascuțite sau cele care conțin substanțe nocive, pot duce la diferite complicații, unele fiind potențial fatale:

  • Perforația stomacului, intestinului subțire sau gros și hemoragii interne;
  • Peritonită (inflamația și infecția peritoneului, membrana care căptușește cavitatea abdominală) și sepsis (infecție sistemică) – din cauza scurgerii conținutului digestiv, inclusiv a materiilor fecale, prin zonele perforate. De asemenea, peritonita poate apărea după ingestia magneților sau a unui magnet alături de obiecte metalice. Acestea sunt atrase unele de altele prin peretele intestinal, cauzând obstrucție, fistule (comunicare anormală între două cavități), necroză tisulară, volvulus, perforație și peritonită;
  • Obstrucția, abraziunea și perforația faringelui sau a esofagului – ca urmare a presiunii exercitate și edemului, ceea ce deteriorează pereții esofagieni. Se pot asocia cu infecții de țesuturi moi și abces retrofaringian (infecție severă în gât);
  • Mediastinită – inflamația țesuturilor dintre cei doi plămâni, ca urmare a perforației esofagului de către un obiect ascuțit. Aceasta apare din cauza scurgerii alimentelor și altor substanțe din esofag în mediastin și este o complicație amenințătoare de viață;
  • Ocluzie intestinală – caracterizată de blocajul corpului străin în intestin;
  • Deces – blocajul bateriilor rotunde cu litiu în esofag produce acumularea de hidroxid de sodiu, ce are ca rezultat leziuni severe și arsuri interne rapide. Acest lucru poate favoriza apariția unei fistule în interiorul unui vas de sânge major, ceea ce produce o hemoragie fatală. De aceea, extragerea acestui corp străin din esofag trebuie efectuată în primele 2 ore de la ingestie.

Diagnosticul de corpi străini în tubul digestiv

Identificarea și localizarea corpilor străini în tubul digestiv poate fi realizată prin:

Corpii străini intrarectali pot fi depistați prin examinare rectală.

Cum sunt eliminați corpii străini din tubul digestiv?

Managementul diferă în funcție de tipul de obiect ingerat, dimensiunea acestuia și localizarea în tractul digestiv.

Corpii străini de mici dimensiuni sunt eliminați în mod natural, prin materiile fecale. Dacă obiectul nu se asociază cu risc de toxicitate, intervențiile medicale nu sunt necesare. Este recomandat un consum ridicat de lichide, pentru a favoriza un tranzit intestinal optim.

În general, poate dura până la 4-6 zile până ce obiectul traversează tubul digestiv și este eliminat din organism. În situația în care acesta nu este eliminat în mod natural, este indicată extracția prin intervenții medicale. Poate fi necesară repetarea examinarilor radiologice, pentru a verifica dacă obiectul este încă prezent în tractul gastrointestinal.

În cazul obiectelor de dimensiuni mari sau care au rămas blocate, poate fi indicată extracția endoscopică a corpilor străini, prin endoscopie digestivă. Atunci când acest lucru nu este posibil, extragerea trebuie efectuată printr-o intervenție de chirurgie generală.

În cazul în care un obiect a rămas blocat la nivelul esofagului, este necesară extragerea acestuia în 24 de ore, pentru reducerea riscului de complicații. Specialistul poate recomanda administrarea intravenoasă de glucagon, pentru relaxarea esofagului, ceea ce permite avansarea corpului strâin în stomac.

Dacă a fost ingerat un singur magnet de mici dimensiuni, acesta poate fi eliminat în mod natural. În schimb, în cazul ingestiei mai multor magneți sau unui magnet alături de un obiect metalic, este indicată intervenția endoscopică.

Îndepărtarea unui obiect blocat în rect se poate realiza manual, sub anestezie locală și sedare, cu ajutorul unui clește și al unui instrument care menține canalul rectal deschis. Ulterior, specialistul poate efectua o sigmoidoscopie (explorare folosind un tub prevăzut cu o cameră video), pentru a verifica dacă sunt prezente leziuni.

În 80% dintre cazuri, corpii străini sunt eliminați în mod natural. În aproximativ 20% dintre cazuri este necesară intervenția endoscopică pentru extragerea acestora, iar în mai puțin de 1% dintre cazuri este indicată intervenția chirurgicală.

Dacă există suspiciunea că obiectul înghițit a blocat căile respiratorii (tuse violentă, sufocare, cianoză sau albăstrirea tegumentelor), este necesară îngrijirea medicală de urgență – efectuarea manevrei Heimlich și, în anumite cazuri, a compresiilor toracice, pentru salvarea vieții pacientului.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Extragerea corpilor străini din tubul digestiv la Spitalul Clinic SANADOR

Pentru asistență medicală de urgență, pacienții cu corpi străini în tubul digestiv se pot adresa Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR. Aici sunt evaluate și gestionate cu succes atât urgențe pediatrice, cât și urgențele pentru adulți. Pentru diagnosticul rapid și localizarea cu precizie a corpilor străini gastrointestinali sunt disponibile nonstop investigații imagistice performante, precum CT 128 slice și radiografii digitale.

Extracția corpilor străini este realizată endoscopic atunci când acest lucru este posibil. Intervenția are loc în deplină siguranță, cu sedare, echipa medicală folosind echipamente performante, de ultimă generație, pentru o procedură rapidă și precisă.

Atunci când este necesară o intervenție chirurgicală, operația este efectuată la în regim de urgență la Spitalul Clinic SANADOR, într-unul dintre cele mai moderne blocuri operatorii din țară, cu sprijinul Secției de Anestezie și Terapie Intensivă de categoria I.

Spitalul Clinic SANADOR deține de asemenea o flotă proprie de ambulanțe și dispecerat propriu (telefon 021.9699), pentru îngrijiri avansate prespitalicești și transport specializat la spital.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR