Ce sunt corpii liberi intraarticulari?

Corpii liberi intraarticulari, cunoscuți și sub denumirea de fragmente osteocartilaginoase, sunt fragmente osoase sau de cartilaj, situate în cavitatea articulară. Aceste fragmente sunt rezultatul oricărui mecanism care duce la discontinuități în structura cartilajului articular. Prin urmare, ele pot bloca sau limita amplitudinea mișcărilor articulare, pot duce la degradarea articulară și la accentuarea artrozei.

Termenul de „corp liber” nu este aprobat de mulți specialiști, deoarece fragmentele nu sunt libere propriu-zis în articulație, de aceea este preferat termenul de „corp intraarticular” sau „fragment intraarticular”.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Corpii liberi intraarticulari au dimensiuni variabile, care pot varia de la câțiva milimetri până la câțiva centimetri. Sunt des întâlniți și sunt o constatare frecventă în timpul artroscopiei, fiind observați mai ales la nivelul articulațiilor mari (genunchi, șold, umăr), dar și la nivelul mâinii și cotului.

Tipuri de corpi liberi intraarticulari

 În funcție de structura celulară, corpii liberi intraarticulari pot fi:

  • corpi liberi fibroși, cartilaginoși, osoși și cristalini;
  • corpi străini articulari exogeni.

Cel mai frecvent tip întâlnit sunt corpii liberi intraarticulari osoși, care au un nucleu osos, care acoperă periferia exterioară a cartilajului.

Un alt tip sunt corpii liberi cartilaginoși, de formă rotundă și suprafață netedă, care sunt compuși în întregime din cartilaj, fiind alcătuiți din două straturi: profund și superficial. Stratul celular profund are un nivel mai redus de nutriție, în timp apărând moartea celulară și calcifierea.

Celulele stratului celular superficial formează mai multe straturi cartilaginoase care, în timp, vor duce la mărirea corpului intraarticular. Nutriția corpilor osteocartilaginoși este realizată prin intermediul lichidului sinovial. 

Cauze și factori de risc

Cauzele care duc la formarea corpilor intraarticulari sunt multiple. În general, sunt afecțiuni articulare-sinoviale preexistente (însoțite de instabilitate articulară) sau cauze traumatice.

Printre afecțiunile articulare, cele mai frecvente cauze sunt:

  • Artroza sau boala degenerativă severă - artroza este o afecțiune degenerativă a sistemului articular. Membrana sinovială care căptușește suprafața interioară a capsulei articulare are un rol crucial în mecanismul artrozei și al inflamației. În cazul artrozei, sinoviala prezintă modificări precoce în structura și compoziție. Acestea apar anterior degenerării cartilajului articular. Prezența unui traumatism la nivelul articulației produce un răspuns pro-inflamator prelungit. Ulterior va apărea fibroza, cu lipsa regenerării și acumularea în exces a țesutului conjunctiv și cu riscul formării fragmentelor osteocartilaginoase.
  • Fracturile osteocondrale - sunt leziuni ale suprafeței articulare, cu implicarea cartilajul articular și a plăcii osoase subcondrale.
  • Osteocondrita disecantă - este separarea aseptică a unui fragment osteocondral, cu fragmentarea progresivă a suprafeței articulare și apariția defectului osteocondral. Afectează deseori genunchiul, dar există și osteocondrita disecanta a talusului, a coatelor sau a șoldului.
  • Fragmentele intraarticulare - sunt un tip de corpi intra-articulari rezultați în urma leziunilor traumatice (fracturi, luxație de șold și leziuni condrale).
  • Osteofite fragmentate - sunt proliferări osoase cunoscute și sub denumirea de pinteni osoși. Acestea se dezvoltă frecvent la marginile articulației sinoviale. Se consideră a fi o formă de răspuns la afectarea cartilajului articular.
  • Articulația neuropatică - cunoscută și sub denumirea de articulație Charcot (neuro-artropatie), este o afecțiune articulară progresivă, degenerativă și distructivă. Apare la pacienții cu senzație anormală de durere și propriocepție și se asociază frecvent cu diabetul zaharat.
  • Condromatoza sinovială – este o afecțiune rară, caracterizată prin creșteri aberante ale sinovialei și prin apariția nodulilor cartilaginosi, deci a corpilor intraarticulari multipli.
  • Boli inflamatorii articulare - poliartrita reumatoidă, artrita idiopatică juvenilă, artrita inflamatorie seronegativă, precum și infecțiile cu micobacterii atipice determină un proces inflamator atipic la nivelul sinovialei. În urma acestuia, se formează structuri tipice, de dimensiuni reduse, similare boabelor de orez (rice body), care apar la nivelul umărului, genunchiului și pumnului.
  • Traumatismele (din activitățile sportive sau accidentele de muncă) pot provoca leziuni ale cartilajului (leziuni de cartilaj ale genunchiului, de exemplu) și formarea corpilor liberi intraarticulari.

O importanță majoră este acordată evaluării corpilor liberi și etiopatogeniei acestora. Specialistul urmărește simptomatologia pacientului, localizarea, dimensiunea și numărul corpilor liberi.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Semne și simptome provocate de corpii liberi intraarticulari

Fragmentele osteocartilaginoase pot duce la disconfort. Pacientul poate simți blocaj articular sau limitarea miscării, uneori dureri articulare și pot să apară tumefacții.

În majoritatea cazurilor, identificarea corpilor liberi intraarticulari se realizează artroscopic sau în urma examenului imagistic, neexistând o constatare clinică specifică.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Stabilirea diagnosticului

Pentru diagnosticarea fragmentelor de cartilaj, imagistica medicală este esențială.

  • Examenul radiologic - va evidenția fragmentele de cartilaj sau osoase din structura corpilor intraarticulari.
  • Examenul CT – poate fi solicitat când medicul suspectează prezența fracturilor sau a fragmentelor osoase.
  • Examenul RMN sau artrografia RMN- apreciază structura unui corp liber intraarticular, mai ales când este format din cartilaj sau a apărut în urma unei condromatoze sinoviale. Astfel, examenul RMN este util în aprecierea numărului, dimensiunii și localizării corpilor intraarticulari.
  • Artrografia – este o tehnică imagistică mai rar utilizată în practica curentă. Poate aduce detalii imagistice în cazul localizării corpilor liberi intraarticulari în articulațiile mici, cum sunt cele de la nivelul mâinii.

Posibile complicații determinate de corpii liberi intraarticulari

Într-un studiu realizat de Yiannakopoulos și colab. s-a evidențiat prezența corpilor liberi intraarticulari la aproximativ 16% dintre pacienții cu instabilitate a umărului acută sau cronică. 

Acești corpi liberi cartilaginoși (condromatoza sinovială secundară) au potențialul de a crește în volum, prin proliferarea celulelor țesutului conjunctiv și metaplaziei cartilaginoase. Pot genera durere cronică. De aceea, mai mulți specialiști recomandă îndepărtarea acestora.

Condromatoza sinovială, entitate cu potențial agresiv și distructiv (ca posibilă sursă pentru corpii liberi intraarticulari), se poate asocia poliartritei reumatoide. Rar, duce la afectarea marcată a articulației umărului.

Tratamentul recomandat

Opțiunile non-chirurgicale sunt limitate, în contextul efectului mecanic pe care corpii liberi intraarticulari îl au asupra articulației. Ameliorarea simptomelor apare în general după îndepărtarea acestora.

În cazul unor corpi liberi intraarticulari de mici dimensiuni, care nu provoacă semne și simptome, tratamentul cu antiinflamatoare și recuperarea medicală pot fi suficiente. Obiectivele terapiei conservatoare sunt: reducerea durerii, stimularea reparării cartilajului și prevenirea degenerării articulare. Nu există un tratament standard.

În cazul tratamentului chirurgical, scopul este îndepărtarea în întregime a fragmentelor osteocartilaginoase. Tratamentul se poate realiza prin artroscopie și artrotomie.

La Spitalul Clinic SANADOR, intervențiile de artroscopie sunt efectuate de chirurgi ortopezi cu experiență îndelungată, într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din țară.

În prezent, standardul de aur este artroscopia, cunoscută ca și artroscopie de curățare. Este o intervenție minim invazivă, cu risc redus de complicații. Printr-o mică incizie, o cameră este introdusă în cavitatea articulară, corpul osteocartilaginos fiind îndepărtat cu ajutorul unei ventuze. Este o procedură minim invazivă și permite explorarea detaliată a articulației, în vederea identificării leziunilor cartilaginoase. Este cea mai bună metodă de diagnostic și tratament. În funcție de localizarea corpilor intraarticulari, medicul poate recomanda artroscopia de gleznă, de genunchi, de umăr, etc.

Artrotomia reprezintă o intervenție ortopedică mai complexă, dedicată eliminării corpilor liberi intraarticulari de dimensiuni crescute. De asemenea, este indicată în cazul corpilor osteocartilaginoși multipli sau atunci când există afectarea sinovialei.

Extirparea singură nu este întotdeauna tratamentul complet, corpii liberi intraarticulari nefiind entități separate. Evaluarea corectă și o conduită terapeutică adecvată permit ameliorarea simptomatologiei. 

Pentru a preveni formarea fragmentelor de cartilaj, este importantă identificarea și tratarea bolilor asociate.

De asemenea, măsurile de prevenție pot include:

  • Menținerea greutății optime - Excesul ponderal duce la o creștere a presiunii exercitate asupra articulațiilor (în cazul articulațiilor mari, de încărcare, cum sunt șoldul și genunchiul). Astfel, pot apărea degradarea cartilajului și, secundar, fragmentele osteocartilaginoase.
  • Protecția articulară - purtarea echipamentului de protecție în cazul practicării unei activități sportive sau a oricărei activități care presupune creșterea presiunii la nivel articular.
  • Tratarea afecțiunilor preexistente - Prezența unei boli articulare, în special osteoartroza, necesită atenție tocmai pentru a evita degradarea accelerată și riscul apariției corpilor liberi intraarticulari.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la investigații imagistice performante, realizate cu aparatură de ultimă generație, precum RMN 3 Tesla și CT 128 slice, pentru un diagnostic rapid și corect al corpilor liberi intraarticulari.

Pentru diagnostic avansat și tratament minim invaziv, pacienții beneficiază de artroscopie, procedura fiind realizată la Spitalul Clinic SANADOR de chirurgi ortopezi cu experiență îndelungată, foarte bine pregătiți profesional, într-unul dintre cele mai bine dotate blocuri operatorii din țară. În funcție de indicația medicală stabilită, tratamentul chirurgical poate fi realizat și prin intervenții clasice, deschise.

Pentru o reabilitare optimă, care să permită recâștigarea mobilității articulare și eliminarea sau ameliorarea disconfortului, SANADOR asigură pacienților un program personalizat de recuperare medicală, stabilit de un medic specialist, toate procedurile fiind realizate sub supravegherea unui personal calificat.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR