Coriocenteza (biopsia de vilozități coriale)

Ce este coriocenteza?

Coriocenteza sau biopsia de vilozități coriale (CVS) este o investigație prenatală care presupune prelevarea unei probe de țesut placentar, care conține ADN-ul fătului, pentru testare genetică. Procedura este utilizată pentru diagnosticul prenatal al unor afecțiuni genetice sau anomalii cromozomiale, precum sindromul Down, Patau sau Edwards. La SANADOR, pacientele beneficiază de toate analizele și investigațiile prenatale indicate de medic, iar testele genetice prenatale sunt prelucrate în Laboratorul de Genetică Medicală SANADOR, pentru rezultate rapide și de acuratețe.

CVS este recomandată atunci când există factori de risc pentru boli genetice sau când rezultatele testelor de screening prenatal sunt anormale. Un avantaj este faptul că rezultatele au o precizie ridicată, iar riscul de complicații este mic. Coriocenteza se efectuează în săptămânile 10-13 de sarcină, atunci când există indicație. Totuși, această investigație nu poate detecta toate defectele congenitale. De exemplu, spre deosebire de amniocenteză, coriocenteza nu poate depista spina bifida.

Conf. dr. Doru Herghelegiu realizează o eocgrafie de sarcină la SANADOR. Coriocenteza poate fi recomandată în urma unei ecografii de sarcină.
La SANADOR, pacientele beneficiază de investigații prenatale complete, asigurate de medici foarte experimentați.

Indicații pentru biopsia de vilozități coriale

Biopsia de vilozități coriale nu se realizează de rutină, ci doar în următoarele cazuri:

  • Mama are vârsta peste 35 de ani;
  • Vârstă paternă înaintată;
  • Mama are deja un copil cu o afecțiune genetică;
  • Mama sau tatăl prezintă istoric familial de boli genetice – cum ar fi fibroză chistică, talasemie, anomalii cromozomiale, anemia falciformă, neurofibromatoză;
  • Rezultate anormale ale screeningului prenatal (cum ar fi ADN fetal din sângele matern și dublu test), care indică un risc ridicat de sindroame genetice (cum ar fi Down sau Edwards), sau ale ecografiei de sarcină.

Pregătirea pentru coriocenteză

În general, nu este necesară o pregătire specială pentru coriocenteză. Pacienta poate bea lichide și poate mânca în mod obișnuit înainte de procedură. Este important să îi comunice medicului eventuale alergii la medicamente sau alte substanțe și dacă are Rh negativ. De asemenea, medicul trebuie să fie informat cu privire la toate medicamentele și suplimentele alimentare administrate.

În unele cazuri, poate fi necesar ca vezica urinară să fie plină înainte de a realiza coriocenteza. Medicul îi va spune pacientei dacă este necesar să bea mai multă apă și să evite utilizarea toaletei înainte de procedură.

Cum este realizată coriocenteza?

Puncția de vilozități coriale se realizează în ambulatoriu, nefiind necesară spitalizarea. Procedura durează între 10 și 30 de minute. Înainte de a efectua intervenția, specialistul va măsura pulsul fătului și va verifica poziția placentei și a bebelușului printr-o ecografie.

Investigația poate fi realizată prin 2 metode:

  1. Transabdominal – este cea mai folosită tehnică. Aceasta presupune inserarea unui ac prin abdomen, pentru a extrage țesut placentar. După aseptizarea pielii, medicul injectează un anestezic local, apoi introduce o seringă cu ac lung și subțire. Acesta este ghidat cu ajutorul ecografiei până la nivelul placentei, de unde medicul extrage celulele. Metoda poate provoca o durere ușoară sau disconfort. La final, se aplică un bandaj compresiv la locul puncției;
  2. Transcervical – se realizează pe masa ginecologică, în mod similar cu o consultație de ginecologie. Medicul inseră un speculum, dispozitiv prin care deschide vaginul și expune colul uterin. Primul pas este curățarea vaginului și a cervixului cu o soluție antiseptică. Apoi, sub ghidaj ecografic, medicul introduce un tub subțire până la nivelul placentei și extrage celule prin aspirație cu ajutorul unei seringi, prin intermediul acestui tub.

Proba de vilozități corionice este trimisă la laborator, iar medicul verifică din nou semnele vitale ale mamei și fătului.

Pacienta va rămâne sub monitorizare pentru aproximativ o oră sau mai mult, apoi  poate merge acasă și poate relua activitățile obișnuite chiar în următoarea zi. Trebuie evitate activităție fizice intense pentru cel puțin 24 de ore, iar locul puncției să fie îngrijit conform indicațiilor medicului. Este normal să apară spotting (scurgere cu urme de sânge) și crampe ușoare câteva ore după procedură. În general, contactul sexual este contraindicat pentru 2 săptămâni.

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Rezultatele biopsiei de vilozități coriale

Rezultatele CVS pot indica o anomalie cromozomială (cum ar fi prezența unui cromozom în plus sau absența unui cromozom din ADN-ul copilului) și alte afecțiuni genetice, cum ar fi:

  • Sindromul Down (trisomia 21);
  • Sindromul Edwards (trisomia 18);
  • Sindromul Patau (trisomia 13);
  • Fibroza chistică;
  • Boala Tay-Sachs;
  • Anemia falciformă.

Totuși, procedura nu măsoară severitatea bolii.

Rezultatele coriocentezei au o precizie ridicată (de aproximativ 99%) și oferă informații corecte cu privire la starea de sănătate a copilului, încă de la începutul sarcinii.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Riscurile unei intervenții de coriocenteză

Precum orice procedură medicală, coriocenteza se asociază cu unele riscuri. Sângerările, infecția, ruptura prematură a membranelor, scurgerea lichidului amniotic sunt principalele riscuri asociate cu biopsia de vilozități coriale.

Spottingul apare la 32% dintre paciente, fiind mai frecvent după tehnica transcervicală. În schimb, scurgerea de lichid amniotic și infecția sunt raportate foarte rar, cu o prevalență de sub 0,5%. Avortul spontan poate apărea la 1 din 300-500 de cazuri.

De asemenea, dacă proba de vilozități corionice este prelevată mai devreme de 10 săptămâni, există riscul ca fătul să dezvolte defecte structurale ale membrelor. Riscul este, de asemenea, redus (6 din 10.000 de cazuri) și nu diferă de riscul populației generale. 

Foarte rar (sub 0,5% dintre cazuri), proba poate fi nesatisfăcătoare, astfel încât rezultatele sunt incerte, în această situație fiind indicată repetarea procedurii.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Coriocenteză la SANADOR

SANADOR asigură pacientelor acces la consultații de obstetrică-ginecologie, completate cu ecografii de sarcină, analize și proceduri medicale avansate, pentru diagnostic prenatal corect. Investigațiile minim invazive, precum amniocenteza, coriocenteza sau cordocenteza, la indicația specialistului, sunt realizate în deplină siguranță, iar probele recoltate sunt analizate în Laboratorul de Genetică Medicală SANADOR, care furnizează rezultate de încredere.

Testele genetice prenatale disponibile la SANADOR includ cariotip din lichid amnioticcariotip din produs de concepție sau cariotip din vilozități coriale. Pentru un diagnostic mai precis, pacientele pot efectua un cariotip molecular din vilozități coriale. La SANADOR, aceste teste genetice avansate sunt recomandate și interpretate de un medic genetician cu vastă experiență, în urma unui sfat genetic, pentru estimarea corectă a factorilor de risc și stabilirea pașilor necesari în continuare.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR