Ce este coprocultura extinsă

Coprocultura extinsă este o analiză a materiilor fecale care permite identificarea unui număr mai mare de agenți patogeni comparativ cu coprocultura standard. Este un test recomandat pentru a depista anumite bacterii responsabile de apariția diareei, dar și a altor semne și simptome gastrointestinale, precum dureri abdominale, balonare, flatulență, care pot fi însoțite și de febră. La SANADOR, pacienții beneficiază de o gamă variată de analize de laborator, cu rezultate rapide și corecte, interpretare de medici experimentați.

Care este diferența dintre coprocultură și coprocultură extinsă

Coprocultura standard include identificarea speciilor de Salmonella spp., Shigella spp. și E. coli-enteropatogen (identificare doar in cazul copiilor cu varsta mai mica de 2 ani). Tot in cadrul coproculturii clasice se pot identifica și speciile de Klebsiella, doar in cazul copiilor sub 2 luni.

Probele de materii fecale pentru coprocultură trebuie să fie recoltate într-un recipient special.

În plus față de acești agenți patogeni, coprocultura extinsă poate identifica și alte bacterii care pot provoca boli diareice: Aeromonas spp., Plesiomonas spp., Campylobacter spp. E.coli-enterohemoragic (EHEC) si Yersinia enterocolitica.

Când este recomandată coprocultura extinsă

Dacă problema digestivă, spre exemplu diareea, persistă sau se agravează și rezultatul la coprocultura uzuală este negativ, medicul clinician poate recomanda coprocultura extinsă atunci când suspectează o infecție de etiologie bacteriană cu eliminarea a mai mult de trei scaune diareice pe zi, pe o perioadă de peste trei zile consecutive.

Recoltarea pentru testul de coprocultură extinsă

Proba de scaun pentru coprocultură extinsă trebuie să fie recoltată din scaunul emis spontan. Pentru a nu contamina proba, este indicat ca recoltarea să nu se facă direct din vasul de toaletă. Procedura poate fi realizată cu mai multă ușurință dacă pacientul pune un sac de plastic în vasul de toaletă.

Înainte de recoltare nu trebuie administrate medicamente antidiareice, nu trebuie efectuată nici clismă sau radiografiei cu bariu, deoarece acestea interferează cu rezultatele testului. De asemenea, nu este indicat tratamentul cu antibiotice înainte de prelevarea probei. Medicul trebuie informat în legătură cu alte medicamente administrate de pacient, întrucât acestea pot influența rezultatele analizei.

Recoltarea se face din mai multe zone diferite, alegându-se porțiunile de materii fecale cu mucus, striuri de sânge, consistență mai moale. Proba recoltată este introdusă într-un coprocultor steril (recipient cu gel) cu ajutorul linguriței acestuia.

Pentru a manipula proba trebuie folosite mănuși și mâinile trebuie spălate bine după realizarea procedurii, fiindcă fecalele conțin germeni care răspândesc infecția.

Dacă proba nu poate fi transportată imediat la laborator, aceasta poate fi păstrată intr-un recipient steril cu mediu de transport până la maximum 24 de ore la temperatura camerei.

Interpretarea rezultatelor coproculturii extinse

Rezultatele obținute prin testul de coprocultură extinsă pot fi:

•  Rezultat negativ - înseamnă că nu au fost identificate bacterii patogene. În această situație, medicul clinician poate recomanda efectuarea altor investigații, pentru a stabili cauzele simptomatologiei.

•  Rezultat pozitiv - înseamnă că în scaun au fost identificate bacterii patogene. Bacteriile identificate sunt menționate pe buletinul de analiză și li se efectuează antibiograma, astfel încât tratamentul cu antibiotice să fie țintit.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Ce urmează după testarea prin coprocultură extinsă

Dacă rezultatul la coprocultura extinsă este pozitiv, medicul stabilește diagnosticul și prescrie un tratament cu antibiotice, pentru a elimina bacteriile responsabile de infecția digestivă.

De asemenea, poate indica și soluții de rehidratare orală, pentru prevenirea dezechilibrelor electrolitice, iar rezultatele tratamentului sunt monitorizate prin controale regulate.

Atunci când testul este negativ, pot fi necesare și alte investigații, în funcție de caz.

Coprocultura extinsă la SANADOR

La SANADOR, pacienții cu tulburări de tranzit intestinal și cu simptomatologie care sugerează o infecție digestivă au acces la consultații de gastroenterologie efectuate de medici experimentați și la analizele și investigațiile indicate de aceștia.

Analizele din materii fecale, precum coproculturile și coprocitograma, sunt prelucrate în Laboratoarele SANADOR, dotate cu tehnologie performantă, pentru furnizarea unor rezultate precise și rapide. Medicii cu experiență în gastroenterologie asigură interpretarea acestora, stabilesc diagnosticul corect și recomandă tratamentul potrivit. 

Dacă diareea acută provoacă deshidratare severă, pacienții se pot adresa Compartimentului de Primiri Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, care funcționează nonstop și asigură acces la servicii medicale de urgență și la investigații suplimentare complete.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR