Recoltarea pentru testul de coprocultură extinsă
Proba de scaun pentru coprocultură extinsă trebuie să fie recoltată din scaunul emis spontan. Pentru a nu contamina proba, este indicat ca recoltarea să nu se facă direct din vasul de toaletă. Procedura poate fi realizată cu mai multă ușurință dacă pacientul pune un sac de plastic în vasul de toaletă.
Înainte de recoltare nu trebuie administrate medicamente antidiareice, nu trebuie efectuată nici clismă sau radiografiei cu bariu, deoarece acestea interferează cu rezultatele testului. De asemenea, nu este indicat tratamentul cu antibiotice înainte de prelevarea probei. Medicul trebuie informat în legătură cu alte medicamente administrate de pacient, întrucât acestea pot influența rezultatele analizei.
Recoltarea se face din mai multe zone diferite, alegându-se porțiunile de materii fecale cu mucus, striuri de sânge, consistență mai moale. Proba recoltată este introdusă într-un coprocultor steril (recipient cu gel) cu ajutorul linguriței acestuia.
Pentru a manipula proba trebuie folosite mănuși și mâinile trebuie spălate bine după realizarea procedurii, fiindcă fecalele conțin germeni care răspândesc infecția.
Dacă proba nu poate fi transportată imediat la laborator, aceasta poate fi păstrată intr-un recipient steril cu mediu de transport până la maximum 24 de ore la temperatura camerei.