Ce este coprocultura

Coprocultura este o analiză frecvent utilizată pentru a diagnostica infecții ale tractului digestiv. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de gastroenterologie și gastroenterologie pediatrică realizate de medici experimentați și de analize de laborator efectuate în Laboratoarele SANADOR, dotate cu aparatură performantă, pentru rezultate rapide și corecte.

Microbiomul intestinal conține o multitudine de bacterii implicate în procesul de digestie. Atunci când microbiomul este dezechilibrat, bacteriile nocive pot determina simptome de gastroenterită, precum durerea abdominală, diareea, greața și vărsăturile sau febra. În acest caz, medicul poate recomanda efectuarea unei coproculturi, pentru a investiga prezența unei bacterii în sistemul digestiv.

  • La SANADOR beneficiezi de analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Când este indicat testul de coprocultură

Dacă scaunul prezintă, timp de mai multe zile, modificări de culoare, consistență sau frecvență, este indicată o coprocultură. De asemenea, alte simptome care pot trimite către recoltare pentru coprocultură sunt greața, vărsăturile, febra sau prezența de mucus sau sânge în scaun.

De asemenea, este indicată o analiză de coprocultură în cazul în care diareea apare după o călătorie în zone endemice, pentru a identifica diferite tipuri de bacterii ce determină enterocolita. Acest tip de diaree este denumită diareea călătorului și, în multe cazuri, poate fi necesară o coprocultură extinsă, pentru identificarea bacteriei care a determinat simptomele.

În cazul copiilor, aceștia prezintă frecvent gastroenterită de cauză virală. Coprocultura la copii este recomandată pentru a stabili diferența între bolile digestive virale și cele bacteriene.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Pregătirea pentru recoltarea coproculturii

În cadrul pregătirii pentru recoltarea coproculturii, pacientul trebuie să achiziționeze de la farmacie un recipient special pentru coprocultură. Unele dintre acestea sunt incluse în kituri care au și o folie de plastic, care poate fi pusă în vasul de toaletă, pentru a facilita recoltarea probei. Varianta alternativă pentru recoltare este folosirea unui vas de plastic separat, pentru a evita contaminarea cu apa din toaletă.

Dacă medicul a recomandat recoltare coprocultură în recipient cu gel, se va specifica la farmacie acest aspect, deoarece recipientul este unul special, ce conține un mediu de transport (Cary-Blair).  Acest gel asigură viabilitatea bacteriilor pentru a putea fi identificate ulterior în laborator.

Un aspect important ce trebuie respectat este faptul că, înainte de recoltarea probei, pacientul nu trebuie să urmeze tratament cu antibiotice. Acesta ar putea să modifice rezultatele analizei. Antibioticele pot fi administrate doar după recoltarea coproculturii.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Procedura de recoltare a probei de coprocultură

Materiile fecale sunt recoltate cu ajutorul unei spatule de plastic și sunt introduse în recipientul achiziționat de la farmacie. Recipientul nu trebuie umplut, fiind suficientă o cantitate mică pentru analize, atât cât încape în lingurița spatulei. Este recomandat ca recoltarea să se realizeze din zonele cu mucus sau sânge, dacă acestea există.

Pentru a recolta o coprocultură la bebeluși, părinții trebuie să fie atenți ca urina să nu contamineze proba din scaun. Uneori acest lucru este dificil de făcut, în special dacă scaunul diareic este absorbit în scutec. Pentru recoltare, poate fi utilizat un tampon steril sau o sondă intra-rectală, atunci când recoltarea se face în spital. Pentru recoltare coprocultură la copii, poate fi utilizată olița.

Este indicat ca proba să fie adusă la laborator în cel mai scurt timp posibil. Dacă acest lucru nu este posibil, după recoltare, o probă de coprocultură poate fi depozitată maximum 24 de ore la frigider.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Cum este realizată analiza de coprocultură

În cadrul unui examen de coprocultură este necesară o cantitate mică din materiile fecale. Proba va fi însămânțată pe o placă ce conține un mediu de cultură. Rezultatele pentru această analiză vor fi comunicate în 2-7 zile. Dacă nu este prezentă nicio bacterie în probă, rezultatul unui test de coprocultură este disponibil în 1-2 zile.

Dacă pe placa de însămânțare crește o bacterie, va fi efectuată și antibiogramă, pentru a observa care sunt antibioticele la care este sensibilă sau rezistentă acea bacterie. Testul se numește coprocultură cu antibiogramă și are un rol important în a orienta medicul asupra schemei potrivite de tratament antibiotic. În acest caz, rezultatele vor fi comunicate în 5-7 zile.  

  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Interpretarea rezultatelor analizei de coprocultură

O coprocultură negativă semnifică faptul că nu există bacterii în proba de scaun recoltată. O coprocultură pozitivă indică prezența unei bacterii în tractul digestiv. Aceasta poate fi E. Coli, Shigella, Salmonella, Campylobacter etc.

Antibiograma efectuată indică antibioticele la care este sensibilă bacteria respectivă sau cele la care este rezistentă. Intepretarea rezultatelor analizei de coprocultură se face în context clinic, în funcție de simptomele și de vârsta pacientului. Ce se poate depista la coprocultură poate fi, de asemenea, investigat și prin panel digestiv - test PCR pentru bacterii, care este mai specific.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Ce se poate depista la coprocultură

La o examinare microbiologică din materii fecale pot fi depistate diferite bacterii care determină gastroenterită acută. Coprocultura nu poate investiga virusuri sau paraziți - pentru acestea pot fi realizate teste rapide pentru antigen viral sau examen coproparazitologic. Bacteriile care pot fi identificate prin coprocultură sunt E. Coli, Shigella, Salmonella, Clostridium etc.

Diferența între coprocultură și examen coproparazitologic

Coprocultura reprezintă o examinare microbiologică din scaun, ce poate detecta doar prezența bacteriilor. Diferența între coprocultură și examen coproparazitologic este că în cadrul examenului coproparazitologic este depistată prezența sau absența paraziților intestinali, precum Giardia.

Ambele teste sunt realizate din materii fecale pentru infecții digestive, însă investighează cauze diferite ale bolilor tubului digestiv.  În coprocultură, proba este însămânțată într-un mediu de cultură, în timp ce pentru examenul coproparazitologic proba este analizată la microscop.

Rolul testului de coprocultură în stabilirea diagnosticului

Coprocultura are rolul de a stabili cauza afecțiunii digestive și de a orienta tratamentul. Analiza este efectuată în orice enterocolită despre care se suspicionează că este determinată de o bacterie. Deși tratamentul antibiotic poate fi început imediat după recoltarea probei de scaun, acesta poate fi modificat în funcție de rezultatele antibiogramei.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Test de coprocultură la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consulturi de gastroenterologie realizate de medici cu experiență, pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor digestive. În funcție de specificul fiecărui caz în parte, medicii recomandă diferite investigații sau analize de laborator, precum teste serologice sau teste din scaun, care sunt prelucrate în Laboratoarele SANADOR, cu tehnologie performantă, pentru rezultate corecte, furnizate în timp cât mai scurt.

În funcție de recomandare, pacienții beneficiază la SANADOR și de alte teste, precum examen coproparazitologic, coprocultură extinsă sau coprocitogramă. De asemenea, dacă există indicație, pot fi realizate investigații suplimentare, precum endoscopia digestivă superioară sau colonoscopia, pentru precizia diagnosticului. În timpul procedurilor, medicul poate recolta mici probe de țesut, prin biopsie, pentru examinare în Laboratorul de Anatomie Patologicăă SANADOR. Procedurile de endoscopie digestivă sunt realizate cu sedare, în deplină siguranță, la Spitalul Clinic SANADOR sau la Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca.

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR