Ce este coprocitograma

Coprocitograma este un test de laborator prin care este verificată într-o probă de scaun prezența anormală a leucocitelor, eritrocitelor sau a unor microorganisme. La SANADOR, pacienții beneficiază de consultații de specialitate și de analizele necesare pentru diagnostic rapid și tratament adecvat. 

Analiza prin coprocitogramă face parte din algoritmul de diagnostic pentru diferite boli infecțioase sau gastrointestinale. Este utilizată de obicei atunci când pacientul este suspectat de o boală diareică infecțioasă, coprocitograma fiind un test rapid, ce poate oferi rezultate revelatoare înaintea coproculturii.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Când este indicată analiza prin coprocitogramă

Coprocitograma poate fi recomandată de medic persoanelor care se prezintă cu simptomatologie precum diareea care nu se remite la tratament simptomatic.

Totodată, analiza este recomandată atunci când sunt prezente scaune ce conțin mucus sau sânge, când pacientul se confruntă cu durere abdominală difuză, greață și vărsături sau semne sistemice precum stare generală proastă și febră care nu cedează la tratament.

Afecțiuni diagnosticate prin coprocitogramă

Coprocitograma este inclusă în algoritmul diagnostic în principal pentru toate bolile diareice ce produc inflamație în tractul gastrointestinal, fie că sunt afecțiuni autoimune sau infecțioase.

Coprocitograma este considerată un test adjuvant în diagnosticarea următoarelor:

Analiza nu poate distinge între cauzele care au produs inflamația, ci este folosită pentru a diferenția o diaree cu componentă inflamatorie de una non-inflamatorie.

Pregătirea pentru analiza prin coprocitogramă

Nu există pregătire specială pentru coprocitogramă, însă este indicat ca medicul să fie anunțat dacă pacientul a urmat tratament antibiotic recent, iar dacă se află sub tratament, poate fi necesară oprirea acestuia. În plus, medicul gastroenterolog trebuie informat despre toate medicamentele și suplimentele pe care pacientul le consumă în mod curent, precum și despre existența oricărei afecțiuni cronice.

De asemenea, înaintea recoltării probei de scaun, este recomandată evitarea administrării unor substanțe precum supozitoarele sau anumite produse destinate clismelor.

Recoltarea pentru coprocitogramă

 Pentru această analiză este necesară prelevarea unei probe dintr-un scaun proaspăt, emis spontan. Pentru recoltarea probei de scaun este necesar să fie utilizate mânuși și un recipient special numit coprocultor, oferit de obicei de clinica unde urmează să fie prelucrată proba.

Proba nu trebuie să fie contaminată, adică nu trebuie să intre în contact cu alte produse biologice precum urina sau cu hârtia igienică ori cu apa din vasul de toaletă.

După plasarea probei în recipient, este necesar ca acesta să fie resigilat cât mai rapid. Ulterior, este necesară igiena riguroasă a mâinilor cu apă și săpun și apoi predarea probei.

Coprocitograma la bebeluși poate fi recoltată din scaunul prezent în scutec. Poate fi pusă o folie de plastic pe scutec, pentru a separa urina de materiile fecale. Proba recoltată de pe scutec va fi introdusă în coprocultor cu ajutorul spatulei.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Cum este realizată coprocitograma

Proba este trimisă la un laborator unde, din materiile fecale recoltate, specialistul prelevează o cantitate mică, ce va fi întinsă pe o lamă de sticlă. Ulterior, pentru a fixa proba, pot fi folosite diverse substanțe chimice sau căldură și anumiți coloranți pentru identificarea preferențială a elementelor sangvine. Sunt realizate mai multe astfel de lame colorate. 

După ce proba a fost fixată și colorată, lama este introdusă la microscopul optic, unde pot fi vizibile elemente sangvine, bacterii, paraziți sau fungi. Dacă este identificat un anumit microorganism, lama poate trece printr-un al doilea proces de colorare, cu un colorant special, pentru a evidenția microorganismul observat.

Dacă sunt prezente elemente sangvine precum leucocitele, acestea sunt numărate pentru fiecare câmp microscopic examinat, iar rezultatul final va fi reprezentat de o medie a elementelor observate.

  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Interpretarea coprocitogramei

Rezultatele coprocitogramei sunt în general exprimate prin numărul de leucocite observate pe câmpul microscopic în manieră cantitativă.

  • Câteva leucocite pe câmp (leucocite rare) reprezintă prezența a aproximativ 2 leucocite pe câmpul microscopic de examinare;
  • Leucocite în cantitate moderată înseamnă prezența a 3 până la 9 leucocite;
  • Leucocite frecvente indică un număr de peste 10 leucocite prezente per câmp.

Tipul de leucocite prezente în scaun poate ghida, de asemenea, diagnosticul. Neutrofilele sunt cel mai frecvent întâlnite în infecțiile bacteriene cu specii invazive. Creșterea izolată a monocitelor este caracteristică pentru infecția cu Salmonella Typhi.

Interpretarea coprocitogramei este realizată în aceeași manieră și pentru prezența eritrocitelor în scaun.

Controlul calității probei se face prin identificarea unui număr de celule epiteliale rare în coprocitogramă. Absența celulelor epiteliale este un marker de probă incorect recoltată și, astfel, nu poate fi utilizată pentru a formula un diagnostic.

Un număr crescut de leucocite în probă crește probabilitatea diagnostică pentru un patogen cu mecanism invaziv, cum se întâmplă în cazul infecției cu Salmonella sau cu Shigella. În cazul bacteriilor cu mecanism enterotoxigen, precum Staphylococcus și Clostridioides, leucocitoza poate să lipsească.

Absența completă sau prezența de leucocite rare în coprocitogramă indică cel mai frecvent infecții virale sau parazitar.

Prezența câtorva leucocite în asociere cu multe eritrocite în scaun sugerează o posibilă etiologie amoebiană. 

Rezultatul negativ la o coprocitogramă reflectă lipsa detecției leucocitelor în proba examinată și sugerează că simptomatologia nu este cauzată de o boală cu substrat inflamator.

Un rezultat pozitiv indică prezența leucocitelor în scaun și crește probabilitatea unei infecții bacteriene, direct proporțional cu cantitatea de leucocite identificată. Dacă suspiciunea de infecție este mare, analiza poate fi completată cu coprocultura sau coprocultură extinsă.

În cazul unei suspiciuni înalte de infecție cu Clostridioides difficile, medicul poate recomanda oprirea tratamentului antibiotic curent, înlocuirea cu un alt antibiotic țintit și asocierea de probiotice.

Coprocitograma la SANADOR

La SANADOR, pacienții au acces la consultații de gastroenterologie realizate de medici cu experiență, care recomandă analizele de laborator și investigații necesare pentru fiecare în parte. În cazul unei suspiciuni de infecție digestivă, probele din materiile fecale sunt prelucrate în Laboratoarele SANADOR, dotate cu tehnologie modernă, care oferă rezultate precise și rapide, pentru un diagnostic corect.

Pe lângă testele din materii fecale, la SANADOR pacienții au acces la analize de sânge și de urină, în funcție de indicație medicală stabilită. În cazul unei infecții digestive, medicii cu experiență în gastroenterologie stabilesc protocolul de tratament sau recomandă, după caz, investigații suplimentare. Pentru screeningul afecțiunilor gastrointestinale și pentru diagnostic avansat, pacienții beneficiază inclusiv de investigații precum colonoscopia sau endoscopia digestivă superioară.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR