Ce sunt convulsiile tonico-clonice?
O criză tonico-clonică, cunoscută în trecut și drept criză grand mal, provoacă pierderea conștienței, rigiditate musculară și contracții musculare violente. În timpul acesteia, există o explozie de activitate electrică în creier, care produce schimbări în comportament și în mișcări.
Astfel de crize pot fi focale, ceea ce înseamnă că explozia de activitate electrică se produce doar într-o anumită zonă a creierului, sau pot fi generalizate, când explozia cuprinde toate ariile cerebrale. Convulsiile tonico-clonice prelungite constituie o urgență neurologică, impunând intervenție imediată pentru prevenirea statusului epileptic.
-
La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!
Aceste crize apar în diferite tipuri de epilepsie, la copii și la adulți, dar există și alte cauze care pot duce la declanșarea acestor convulsii. Este important să cunoaștem măsurile de prim ajutor pe care trebuie să le luăm atunci când o persoană suferă o criză de acest fel. În cazuri rare, sindromul Churg-Strauss poate determina convulsii din cauza afectării sistemului nervos central. În anumite situații, convulsiile pot indica o afecțiune gravă care necesită intervenție rapidă, putând face parte din tabloul clinic al unor urgențe chirurgicale.