Ce sunt convulsiile neonatale?

Convulsiile neonatale sunt o disfuncție neurologică și apar în urma modificării transmiterii neuronale. Acestea au loc în primele 28 de zile de viață, în special la nou-născuții prematuri. Convulsiile neonatale pot fi dificil de identificat de către părinți, deoarece au diverse forme de manifestare, în multiple moduri, în funcție de tipul acestora. Perioada neonatală este caracterizată prin imaturitatea creierului. Convulsiile ce apar în această perioadă necesită investigații suplimentare. Alege SANADOR pentru diagnostic și tratament!

  • 021 9699 Sună la SANADOR!

Tipuri de convulsii la nou-născuți

Convulsiile pot fi subtile (atipice), clonice, tonice, tonico-clonice sau mioclonice. Convulsiile subtile, denumite convulsii neonatale atipice, se pot manifesta prin mișcări ale gurii (precum mestecatul, protruzia limbii), ale globilor oculari (fixarea cu privirea, clipitul), sau ale întregului corp (oprirea respirației – apnee, mișcări ale picioarele precum pedalatul).  Acestea imită mișcări ce au loc în mod normal și, din acest motiv, pot fi dificil de identificat.

Convulsiile clonice la nou-născuți pot afecta un membru sau pot fi bilaterale. Acestea reprezintă mișcări rapide, necontrolate, ce nu se opresc atunci când mama încearcă să apuce cu mâna acel membru. Convulsiile tonice la nou-născuți sunt caracterizate prin rigiditate a întregului corp sau doar a unui segment. Convulsiile tonico-clonice reprezintă o combinație între cele două tipuri descrise, ce încep cu o fază tonică (rigidă) și apoi continuă cu tremor (clonii). Convulsiile neonatale mioclonice se manifestă prin tremor, însă mișcarea este neregulată. Aceste tipuri de crize, precum și cele subtile pot să nu fie evidențiate pe înregistrările EEG. Spasmele mioclonice la bebeluși pot imita reflexul Moro, prezent în mod normal, în care nou-născutul își întinde brațele și apoi le împreunează ca răspuns la anumiți stimuli din exterior. Convulsiile mioclonice afectează mai frecvent prematurii.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cauze și factori de risc care declanșează convulsiile neonatale

Convulsiile la nou-născut sunt cauzate de lipsa oxigenului la nivel cerebral, infecții ale sistemului nervos central, malformații congenitale ale sistemului nervos central sau boli metabolice. Encefalopatia hipoxic-ischiemică este cauza a până la 80% dintre crizele convulsive ce au loc în primele 48 de ore de viață. Hemoragiile intracraniene și infarctul cerebral pot cauza convulsii din cauza scăderii oxigenării cerebrale.

Factorii de risc pentru dezvoltarea convulsiilor neonatale pot fi materni sau fetali. Diabetul gestațional, obezitatea în sarcină, fumatul matern, mama aflată la prima sarcină sau infecțiile (grupul TORCH – Toxoplasma gondii, Others – virusul Zika, enterovirusuri –, Rubeolă, Citomegalovirus, Herpes-virus) cresc riscul ca nou-născutul să dezvolte convulsii. Nou-născuții prematuri de sex masculin, suferința perinatală ce produce hipoxie (scăderea oxigenării) cerebrală, precum hemoragiile intracraniene, hipoglicemia sau alte tulburări metabolice (hipocalcemia, hipomagneziemia) reprezintă factori de risc fetali pentru dezvoltarea convulsiilor neonatale.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cum se manifestă convulsiile la nou-născuți?

Convulsiile la bebeluși pot prezenta manifestări multiple. Mișcări repetitive ale gurii pot imita mestecarea sau suptul în timpul crizei convulsive. De asemenea, ochii dați peste cap sau privirea fixă pot fi alte manifestări atipice ale convulsiilor. 50% dintre convulsii la nou-născut sunt convulsii atipice sau subtile. Crizele motorii pot implica unul dintre membrele superioare sau inferioare, ambele sau tot trunchiul. Segmentul afectat din corp poate fi rigid (mișcări tonice), se poate mișca rapid, repetitiv și incontrolabil (clonii) sau poate face mișcări mai ample, dar de asemenea repetitive (mioclonii).

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Complicațiile convulsiilor la bebeluși

Un procent de până la 30% dintre nou-născuții ce prezintă convulsii neonatale pot dezvolta epilepsie, dacă au modificări ale electroencefalogramei. Convulsiile sunt asociate, de asemenea, cu paralizie cerebrală, dificultăți de învățare și retard psihomotor. Convulsiile neonatale ce nu prezintă modificări pe EEG au un prognostic favorabil.

  • Complicațiile convulsiilor neonatale pot avea consecințe severe. Vino la SANADOR!

Analize și investigații indicate pentru convulsiile neonatale

Convulsiile neonatale necesită investigații suplimentare. Analizele de sânge includ dozarea glicemiei, sodiului, calciului și magneziului, deoarece valori scăzute ale acestor probe pot explica apariția convulsiilor. Hemograma, proteina C reactivă, hemocultura sau probe din lichidul cefalorahidian pot fi necesare în cazul suspiciunii unei infecții a sistemului nervos central. Pentru excluderea bolilor metabolice, în cadrul cărora convulsiile neonatale pot fi prezente, e nevoie de dozarea acidului lactic și piruvic din sânge sau a aminoacizilor din urină.

Ecografia transfontanelară este o investigație neinvazivă, cu durată mică, ce poate fi realizată facil. Electroencefalografia (EEG) înregistrează activitatea cerebrală și identifică descărcările anormale din timpul crizelor de convulsii. Modificările electroencefalogramei diferențiază crize epileptice de cele non-epileptice și influențează atât cursul tratamentului, cât și prognosticul, în funcție de rezultatele investigației. Examenul computer tomograf (CT) și rezonanța magnetică (IRM) pot evidenția detalii suplimentare ale structurii cerebrale.

Tratamentul pentru convulsii neonatale

Convulsiile neonatale necesită, de cele mai multe ori, tratament anticonvulsivant. Medicul neurolog pediatru va supraveghea copilul care a avut crize convulsive neonatale până atinge vârsta de optsprezece ani. Opțiunile de tratament recomandat de medicul neurolog pediatru pot fi multiple. Tratamentul poate fi utilizat doar în criză, pentru a opri convulsiile, sau ca medicație de întreținere, în vederea prevenirii apariției lor. Dacă encefalopatia hipoxic-ischemică este cauza convulsiilor, tratamentul este reprezentat de scăderea temperaturii nou-născutului (hipotermie terapeutică). Antibioticele sunt utilizate ca tratament în sepsis sau meningită, dacă sunt cauzele apariției de convulsii.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La Maternitatea SANADOR, pacientele beneficiază de servicii medicale complete, adaptate fiecărui caz în parte, iar nașterea se desfășoară în condiții de deplină siguranță pentru mamă și copil. Bebelușii născuți la Maternitatea SANADOR sunt îngrijiți în Secția de Neonatologie de către medici dedicați și bine pregătiți. Secția de Terapie Intensivă Neonatală asigură cele mai bune îngrijiri pentru bebelușii care vin pe lume cu probleme de sănătate, echipa medicală având experiență vastă în îngrijirea nou-născutului prematur și a celor cu diferite afecțiuni sau malformații.

La Secția de Neurologie pediatrică SANADOR, serviciile medicale sunt asigurate de medici empatici, care pot suplimenta consultul de specialitate cu diverse investigații specifice, paraclinice sau de imagistică medicală, pentru care folosesc aparatură medicală ultraperformantă. Copiii îngrijiți de medicii SANADOR beneficiază de consulturi interdisciplinare și tratament personalizat; medicii neurologi pediatri lucrează în echipă cu medici pediatri, terapeuți de recuperare fizică și alți specialiști cu rol important în terapia copilului.

Dacă este nevoie, părinții pot apela oricând Compartimentul de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic SANADOR. Acesta are o linie de gardă destinată urgențelor pediatrice, astfel că nou-născuții primesc tratament prompt, de la medici specialiști.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR