Ce provoacă apariția de convulsii la copil?
Convulsiile febrile sunt manifestări paroxistice ce apar doar atunci când temperatura crește brusc peste 38 de grade celsius. Acestea nu apar din cauza valorii la care ajunge temperatura, ci din cauza rapidității cu care temperatura crește. Creierul copilului este încă imatur și sensibil la aceste modificări. După vârsta de cinci ani, diagnosticul de convulsii febrile la copil este improbabil.
Convulsiile copilului fără un context febril pot avea multiple cauze. Intoxicațiile cu anumite substanțe toxice sau medicamente, traumatisme la nivelul capului sau tulburări metabolice, precum hipoglicemia, afecțiuni cum este galactozemia sau dezechilibre electrolitice pot cauza apariția de convulsii. Boli congenitale, moștenite sau degenerative pot fi, de asemenea, cauza convulsiilor.
Nu orice criză de convulsii trebuie să fie considerată de către părinți epilepsie. Aceasta este o boală neurologică, diagnosticată în urma unui control amănunțit la medicul neurolog pediatru. Riscul de a dezvolta epilepsie este crescut dacă există un istoric în familie al acestei boli, dacă se asociază cu alte boli neurologice, cu un istoric personal de infecții sau traumatisme cerebrale.