Ce este consumul excesiv de zahăr?
Consumul excesiv de zahăr este un obicei din ce în ce mai des întâlnit, de la vârste tot mai fragede. Principalele cauze sunt disponibilitatea ridicată a alimentelor cu zahăr adăugat și educația nutrițională deficitară. SANADOR asigură acces la consultații realizate de medici specializați în diabet, nutriție și boli metabolice și consiliere nutrițională pentru stabilirea unei diete personalizate, echilibrate.
Gustul dulce stimulează producția unor neurotransmițători asociați cu plăcerea, precum dopamina, ceea ce poate duce la comportamente adictive. Din păcate, consumul de zahăr în exces pe termen lung reprezintă un factor de risc important pentru afecțiuni grave. Consumul excesiv de zahăr poate perturba microbiomul intestinal, favorizând dezvoltarea bacteriilor nocive și afectând echilibrul sănătății digestive.
Ghidurile internaționale de nutriție recomandă limitarea consumului de zahăr la mai puțin de 10% din aportul caloric zilnic, ideal sub 5%. Spre exemplu, în cazul unui aport zilnic de 2000 kcal, este ideal un consum de maximum 100 kcal din zahăr adăugat, echivalentul a aproximativ 25 de grame (5-6 lingurițe).
Totuși, pentru că aportul caloric și nutrițional diferă de la o persoană la alta, cantitatea maximă de zahăr admisă variază, de asemenea. În general, este recomandat:
- 25 grame (5-6 lingurițe), în cazul femeilor;
- 36 grame (8-9 lingurițe), în cazul bărbaților;
- 24 de grame (5-6 lingurițe), în cazul copiilor de 7-10 ani;
- 19 grame (4-5 lingurițe), în cazul copiilor de 4-6 ani.
Aceste cantități reprezintă limitele maxime, dar este de preferat un consum cât mai redus. Pentru copiii sub 4 ani, se recomandă evitarea zahărului adăugat în totalitate.
Aceste recomandări vizează persoanele sănătoase clinic. În cazul persoanelor cu anumite afecțiuni, precum diabet zaharat, recomandările pot fi diferite. Un consum exagerat de zahăr este atunci când depășim în mod frecvent aceste limite maxime admise.
Depășirea acestor limite este ușoară dacă dieta include alimente ultraprocesate. De exemple, o sticlă de 500 ml de suc din comerț conține aproximativ 55 de grame de zahăr, dublul cantității recomandate pentru femei și copii.
Pe lângă zahărul propriu-zis, cum ar fi cel adăugat în cafea, există numeroase alte surse de zahăr, cum ar fi:
- Dulciurile (biscuiți, napolitane, prăjituri ambalate, bomboane, jeleuri etc.), produsele de cofetărie-patiserie (croissant, foietaje, torturi);
- Sucurile din comerț;
- Cerealele pentru micul dejun;
- Siropurile;
- Iaurturile cu fructe, laptele îndulcit (cum este laptele cu ciocolată), băuturile vegetale îndulcite, deserturi sau budinci pe bază de lapte gata preparate;
- Fructe deshidratate îndulcite;
- Înghețata;
- Băuturile pe bază de cafea (cum ar fi frappe);
- Unele sosuri din comerț (cum ar fi ketchup, muștar dulce), dar și alte produse procesate în mod normal sărate;
- Anumite suplimente alimentare sau medicamente, cum ar fi pastilele pentru durerea în gât.
Zahărul poate fi regăsit în lista de ingrediente a acestor produse și sub alte denumiri, cum ar fi zaharoză, sucroză, maltoză, glucoză, sirop de glucoză-fructoză, sirop de fructoză din porumb, zahăr invertit, dextroză. Mierea și siropurile de arțar sau agave sunt, de asemenea, surse de zaharuri simple, care trebuie consumate cu modrație.
Persoanele care consumă zahăr în exces pot dezvolta dependență de zahăr, deoarece activează sistemul de recompensă din creier, similar altor adicții, prin intermediul dopaminei și opioidelor.
-
La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!