Ce înseamnă consum excesiv de sare?
Consumul excesiv de sare se asociază cu riscul de a dezvolta probleme medicale, motiv pentru care moderația reprezintă una dintre cele mai importante recomandări privitoare la nutriție. Excesul de sare în organism se asociază cu hipertensiune arterială, boli cardiovasculare și renale.
Cantitatea maximă de sare recomandată la adulți și copii peste 11 ani este de 6 grame sau o linguriță rasă pe zi, care echivalează cu 2300 mg sodiu. În cazul copiilor cu vârste de 7-10 ani, se recomandă un consum de maximum 5 grame/zi. Copiii cu vârste de 4-6 ani nu trebuie să consume mai mult de 3 grame de sare/zi, iar cei cu vârste de 2-3 ani, nu mai mult de 2 grame/zi. Un consum exagerat de sare apare atunci când consumăm o cantitate mai mare decât atât în fiecare zi sau în mod frecvent.
Este indicat consumul de sare iodată (fortificată cu iod), pentru a preveni deficitul de iod și afecțiunile tiroidiene. Bebelușii sub 1 an nu trebuie să consume sare adăugată. La această vârstă, rinichii nu sunt suficient de dezvoltați pentru a procesa sodiul.
În cazul persoanelor cu anumite afecțiuni, cum ar fi cei cu boala Graves, hipertensiune arterială și cei cu insuficiență cardiacă severă, care prezintă edeme (picioare umflate, abdomen mărit de volum), este indicată restricția de sodiu la 1500 mg/zi sau 2000 mg/zi (3,7 g până la 5 g de sare). De asemenea, persoanele aflate sub tratament cu corticosteroizi trebuie să evite complet sarea. Totuși, recomandări personalizate privind aportul de sare sunt oferite de către medic în context clinic.
În afară de sare, sodiul se găsește și sub forma de monoglutamat de sodiu, nitrat de sodiu și bicarbonat de sodiu, ingrediente regăsite în compozița multor alimente procesate industrial.
Alimentele cu un conținut ridicat de sare includ:
- Conservele;
- Murăturile;
- Sosul de soia și alte sosuri din comerț (muștar, ketchup, maioneză etc.);
- Covrigeii și biscuiții sărați;
- Chipsuri și snacksuri;
- Mezeluri (salam, cârnați, jambon, prosciutto etc.);
- Măslinele;
- Produse gata de consum sau semipreparate (cum ar fi burgeri congelați, mese comercializate la caserole, supe la borcan, pizza congelată, sandwichuri ambalate);
- Sosuri pentru paste;
- Sos de roșii sau bulion;
- Cuburile pentru condimentarea supei și unele condimente la plic;
- Produse de patiserie;
- Brânza topită;
- Telemeaua și alte varietăți de brânză sărată;
- Produsele fast-food (cartofii prăjiți, burgerii);
- Pește afumat;
- Nuci, alune, fistic, migdale și semințe prăjite și sărate.
-
021 9699 Programează-te acum!