Ce înseamnă consum excesiv de sare?

Consumul excesiv de sare se asociază cu riscul de a dezvolta probleme medicale, motiv pentru care moderația reprezintă una dintre cele mai importante recomandări privitoare la nutriție. Excesul de sare în organism se asociază cu hipertensiune arterială, boli cardiovasculare și renale.

Cantitatea maximă de sare recomandată la adulți și copii peste 11 ani este de 6 grame sau o linguriță rasă pe zi, care echivalează cu 2300 mg sodiu. În cazul copiilor cu vârste de 7-10 ani, se recomandă un consum de maximum 5 grame/zi. Copiii cu vârste de 4-6 ani nu trebuie să consume mai mult de 3 grame de sare/zi, iar cei cu vârste de 2-3 ani, nu mai mult de 2 grame/zi. Un consum exagerat de sare apare atunci când consumăm o cantitate mai mare decât atât în fiecare zi sau în mod frecvent.

Este indicat consumul de sare iodată (fortificată cu iod), pentru a preveni deficitul de iod și afecțiunile tiroidiene. Bebelușii sub 1 an nu trebuie să consume sare adăugată. La această vârstă, rinichii nu sunt suficient de dezvoltați pentru a procesa sodiul.

În cazul persoanelor cu anumite afecțiuni, cum ar fi cei cu boala Graves, hipertensiune arterială și cei cu insuficiență cardiacă severă, care prezintă edeme (picioare umflate, abdomen mărit de volum), este indicată restricția de sodiu la 1500 mg/zi sau 2000 mg/zi (3,7 g până la 5 g de sare). De asemenea, persoanele aflate sub tratament cu corticosteroizi trebuie să evite complet sarea. Totuși, recomandări personalizate privind aportul de sare sunt oferite de către medic în context clinic.

În afară de sare, sodiul se găsește și sub forma de monoglutamat de sodiu, nitrat de sodiu și bicarbonat de sodiu, ingrediente regăsite în compozița multor alimente procesate industrial.

Alimentele cu un conținut ridicat de sare includ:

  • Conservele;
  • Murăturile;
  • Sosul de soia și alte sosuri din comerț (muștar, ketchup, maioneză etc.);
  • Covrigeii și biscuiții sărați;
  • Chipsuri și snacksuri;
  • Mezeluri (salam, cârnați, jambon, prosciutto etc.);
  • Măslinele;
  • Produse gata de consum sau semipreparate (cum ar fi burgeri congelați, mese comercializate la caserole, supe la borcan, pizza congelată, sandwichuri ambalate);
  • Sosuri pentru paste;
  • Sos de roșii sau bulion;
  • Cuburile pentru condimentarea supei și unele condimente la plic;
  • Produse de patiserie;
  • Brânza topită;
  • Telemeaua și alte varietăți de brânză sărată;
  • Produsele fast-food (cartofii prăjiți, burgerii);
  • Pește afumat;
  • Nuci, alune, fistic, migdale și semințe prăjite și sărate.
  • 021 9699 Programează-te acum!

Semne și simptome provocate de consumul de sare în exces

Următoarele manifestări pot semnala faptul că un consum prea ridicat de sare:

  • Sete frecventă – sodiul este implicat în menținerea echilibrului lichidian, prin atragerea apei. Excesul de sodiu în organism cauzează senzație de sete, deoarece corpul necesită mai multă apă pentru a echilibra concentrația de sodiu;
  • Urinare frecventă – consumul de sare necesită un consum mai mare de apă și impune utilizarea mai frecventă a toaletei;
  • Edeme și balonare – umflarea gleznelor, picioarelor, zonei de sub ochi, degetelor și abdomenului reprezintă semnul că organismul reține apă. Acest lucru se întâmplă deoarece rinichii economisesc apa, în loc să o elimine, pentru a compensa excesul de sodiu din organism;
  • Poftă de sărat și senzația că mâncarea nu e destul de sărată, ceea ce determină adăugarea de sare suplimentară în farfurie;
  • Creșterea tensiunii arteriale – sarea crește tensiunea arterială prin creșterea volumului de sânge, care pune presiune pe pereții arterelor;
  • Creștere rapidă în greutate – câștigul în greutate mai mult de 1-2 kg într-o săptămână poate fi cauzat de o retenție lichidiană în contextul consumului de sare în exces;
  • Semne de deshidratare, cum ar fi dureri de cap, gură uscată și oboseală – din cauza dezechilibrului lichidian;
  • Tulburări de somn – creșterea tensiunii arteriale, setea și nevoia de a utiliza toaleta frecvent pot provoca insomnie.
  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Afecțiuni provocate de excesul de sare în organism

Consumul exagerat de sare poate produce afecțiuni atât pe termen scurt, cât și pe termen lung:

  • Hipernatremia – pe termen scurt, consumul excesiv de sare produce creșterea nivelului de sodiu în sânge. Acesta este diluat rapid prin creșterea retenției de apă și volumului de sânge. Totuși, în unele cazuri, aceste mecanisme pot eșua din diferite cauze. Hipernatremia poate provoca oboseală, convulsii, confuzie și poate evolua spre comă;
  • Creșterea tensiunii arteriale – creșterea nivelului de sodiu în organism și retenția de apă face ca volumul de sânge să crească, ceea ce determină consecutiv hipertensiune arterială prin creșerea forței coloanei de sânge asupra pereților arteriali;
  • Boli cardiovasculare și evenimente cardiovasculare majore – hipertensiunea arterială este un factor de risc important pentru afecțiunile inimii și vaselor de sânge. Aceasta deteriorează pereții arteriali, crește riscul de insuficiență cardiacă și moarte prematură prin accident vascular cerebral și infarct miocardic;
  • Afecțiuni renale – un consum ridicat de sodiu crește riscul de a dezvolta litiază renală (pietre la rinichi). De asemenea, rinichii pot fi deteriorați de hipertensiunea arterială;
  • Osteoporoză – reprezintă pierderea densității minerale osoase. Aceasta se poate instala din cauza faptului că pierderile urinare de calciu cresc odată cu un consum excesiv de sare;
  • Cancer gastric – unele cercetări sugerează o legătură între consumul de sare în exces și dezvoltarea cancerului la stomac.
  • Dacă ai simptome de afecțiuni care pot fi provocate de consumul excesiv de alcool, programează-te!

Afecțiuni agravate de consumul exagerat de sare

Următoarele afecțiuni sunt exacerbate în contextul unui consum de sare în exces:

  • Hipertensiunea arterială – dacă o persoană este deja diagnosticată cu hipertensiune arterială, creșterea consumului de sodiu nu face decât să crească și mai mult valorile tensionale. O alimentație hiposodată, în schimb, poate ajuta la ținerea sub control a tensiunii arteriale;
  • Insuficiența cardiacă – această afecțiune este caracterizată de incapacitatea inimii de a pompa sânge în mod corect, ceea ce determină creșterea retenției de fluide. Un consum de sare în exces în cazul pacienților cu insuficiență cardiacă duce la exacerbarea edemelor și simptomelor, motiv pentru care este indicată o restricție de sodiu;
  • Boala cronică de rinichi – consumul de sodiu în exces deteriorează rinichii și crește pierderile urinare de proteine, exacerbând insuficiența renală cronică.

Cum este diagnosticat excesul de sodiu din organism?

Excesul de sodiu în organism poate fi depistat printr-un examen clinic, care relevă prezența edemelor și tensiunea arterială ridicată. În cadrul anamnezei, medicul va adresa întrebări cu privire la obiceiuri și simptome.

Analiza compoziției corporale cu ajutorul unui analizor profesional cu bioimpedanță poate reflecta excesul de apă în organism.

Uneori, măsurarea sodiului în sânge poate fi utilă, de asemenea. Aceasta poate releva, în unele cazuri, o hipernatremie – cum ar fi dacă sunt prezente afecțiuni renale, deshidratare sau dacă reglarea senzației de sete este alterată (cum se poate întâmpla în cazul persoanelor cu demență).

Cu toate acestea, deoarece organismul diluează sodiul prin creșterea aportului  de apă și retenției lichidiene, nivelul de sodiu din sânge are adesea niveluri normale. Astfel, nu este un criteriu de diagnostic pentru consumul ridicat de sare.

  • La SANADOR, investigațiile moderne asigură diagnosticarea precisă. Programează-te!

Cum să reduci consumul de sare?

Următoarele strategii te vor ajuta să menții consumul de sare în limite normale:

  • Citirea etichetei nutriționale – alegerea produselor ambalate cu mai puțin de 0,3 g sare sau 120 mg sodiu/100 g;
  • Evitarea adăugării de sare suplimentară în farfurie și măsurarea cantității de sare adăugată în timpul gătitului;
  • Folosirea de ierburi aromatice pentru aromatizarea preparatelor culinare și reducerea, în același timp, a adaosului de sare – oregano, rozmarinul, busuiocul, pătrunjelul, mărarul, tarhonul, turmericul, usturoiul, ghimbirul, piperul, cimbrul sunt câteva condimente care îmbunătățesc aroma preparatelor culinare; trebuie evitate condimentele cu adaos de sare sau monoglutamat de sodiu;
  • Alegerea alimentelor proaspete, nu a celor conservate;
  • Alegerea oleaginoaselor neprăjite și nesărate (crude), cum ar fi nuci, migdale, semințe de floarea-soarelui, fistic, caju;
  • Consumul unor porții moderate de murături;
  • Limitarea consumului de brânzeturi sărate;
  • Alegerea alimentelor cât mai naturale, care să fie preparate acasă cu ingrediente cunoscute, evitându-le pe cele ultraprocesate industrial;
  • Îndepărtarea solniței de pe masă, pentru a înfrânge tentația adăugării de sare în farfurie;
  • Prepararea sosurilor acasă și evitarea celor din comerț;
  • Consumul de alimente bogate în potasiu, pentru a restabili echilibrul electrolitic – o varietate de fructe, legume și leguminoase boabe; banana, avocado, merele, legumele cu frunze verzi sunt doar câteva alimente care conțin potasiu.

Diagnosticul și tratamentul afecțiunilor provocate de consumul excesiv de sare, la SANADOR

SANADOR pune la dispoziția pacienților o gamă largă de consultații, analize și investigații, pentru diagnosticul tuturor afecțiunilor provocate de consumul excesiv de sare. Echipa medicală bine pregătită asigură tratamentul acestora și al complicațiilor asociate. Echipamentele utilizate pentru diagnostic și tratament sunt de ultimă generație, iar toate procedurile sunt realizate în condiții de siguranță deplină.

Pentru bolile cardiovasculare, pacienții beneficiază de tratament avansat, la standarde internaționale. Bolile renale sunt tratate modern, la SANADOR fiind disponibile proceduri de îndepărtare a calculilor renali fără operație, ca litotriția extracorporală cu unde de șoc și ureteroscopia flexibilă. Persoanele care consumă multă sare și au dificultăți în menținerea unei diete sănătoase se pot adresa medicilor specializați în nutriție, diabet și boli metabolice de la SANADOR, care au experiență îndelungată în astfel de cazuri și acordă consiliere nutrițională adaptată fiecărui pacient.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR