Ce este consumul excesiv de alcool?
Consumul excesiv de alcool face referire atât la consumul episodic al unor cantități mari de băuturi alcoolice (intoxicație acută), cât și la consumul repetat, pe termen lung, cunoscut sub denumirea de alcoolism (etilism cronic, dependența de alcool sau intoxicație alcoolică cronică). SANADOR asigură tratament atât pentru intoxicația acută cu alcool, cât și pentru cea cronică.
Episoadele de intoxicație cu alcool produc stare de ebrietate, euforie, tulburări comportamentale, de gândire, de vorbire și coordonare. Pe lângă aceste manifestări, consecințele asupra sănătății pot fi grave.
Alcoolul se metabolizează la nivel hepatic, fiind descompus, în principal, de către două enzime: alcool-dehidrogenaza și aldehid-dehidrogenaza. Din metabolismul alcoolului rezultă un compus secundar toxic, numit acetaldehidă, cu efecte negative în special asupra ficatului.
Cantitatea maximă de băuturi alcoolice admisă este de o porție/zi la femei și două porții/zi la bărbați. O porție poate însemna:
- 350 ml bere (5% alcool);
- 150 ml vin (12% alcool);
- 45 ml lichior tare sau băuturi spirtoase, distilate.
Nivelul de alcool din sânge nu depinde doar de cantitatea de băutură și volumul de alcool, ci și de alți factori, cum ar fi prezența alimentelor în stomac, viteza de consum, producția individuală de alcool-dehidrogenază și aldehid-dehidrogenază și alte particularități fizice. Acest lucru explică de ce efectele alcoolului variază de la o persoană la alta, la aceeași cantitate consumată.
Se consideră consum exagerat de alcool la o singură ocazie:
- Peste 4 porții de băutură, în cazul femeilor;
- Peste 5 porții de băutură, în cazul bărbaților.
Consumul excesiv de alcool pe termen lung, care se asociază cu dezvoltarea dependenței de alcool, este definit de un aport de:
- Cel puțin 8 porții de băutură pe săptămână, în cazul femeilor;
- Cel puțin 15 porții de băutură pe săptămână, în cazul bărbaților.
-
021 9699 Programează-te acum!