Ce sunt condiloamele genitale

Condiloamele genitale, cunoscute și sub numele de negi genitali, sunt excrescențe filiforme ale pielii, determinate de infecția cu virusul HPV (papiloma uman). SANADOR asigură servicii complete de diagnostic și tratament, prin consultații de ginecologie, urologie și dermato-venerologie, urmate de investigații avansate, în funcție de indicația stabilită.

Condilomatoza genitală afectează ambele sexe, fiind o afecțiune care apare, de regulă, după începerea vieții sexuale.

  • Alege SANADOR pentru diagnostic prompt și tratament modern, cu rezultate bune pe termen lung!

Cauze și factori de risc pentru negii genitali

Condilomatoza genitală este întotdeauna manifestarea unei infecții cu diferite tulpini de HPV. Virusul pătrunde în piele sau mucoase unde fie este eliminat de organism (în cazul unei imunități crescute), fie persistă o perioadă nedefinită, timp în care pătrunde în celule și determină diferite modificări, precum vacuolizarea acestora cu apariția koilocitelor.

În prezent, sunt cunoscute peste 200 de tulpini de HPV, unele cu tropism („preferință”) pentru zona ano-genitală precum 6, 11, iar altele cu tropism pentru pielea de pe palme/tălpi, precum 1, 2 și 4. Dintre toate tipurile, cele mai periculoase sunt tulpinile care sunt localizate la nivelul cervixului (16 și 18), deoarece, după o perioadă medie de 10 ani în care produc modificări insesizabile clinic la nivelul mucoasei, pot determina cancer de col uterin.

Factorii de risc pentru infecția cu HPV genital, respectiv pentru apariția de veruci genitale sunt:

Factorii care favorizează inocularea și reactivarea virusului latent la nivelul pielii includ:

  • macerația pliurilor pielii (frecventă în obezitate);
  • sarcina;
  • diabetul zaharat;
  • status socio-economic scăzut (lipsa de informații și accesul deficitar la servicii medicale).
  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Cum se manifestă condiloamele genitale

Negii în zona intimă sunt papule rotund-ovalare sau filiforme de culoarea pielii, uneori eritematoase dacă sunt iritate, ce afectează mucoasa genitală și tegumentul adiacent. Prin autoinoculare (respectiv prin scărpinat) pot avea dispunere liniară.

Astfel, la femei pot apărea condiloame la nivelul vulvei (condilomatoză vulvară), negi vaginali (pe pereții canalului vaginal) sau leziuni ale colului uterin. Negii genitali la femei au tendința să se mărească în sarcină.

Negii genitali la bărbați pot apărea pe teaca penisului, pe gland sau în regiunea anală, fiind un factor de risc pentru apariția neoplaziei de penis sau scrot (mult mai rare decât cancerul de col uterin la femei).

Toate aceste formațiuni cresc progresiv în număr și dimensiune, dar uneori involuează spontan, în funcție de capacitatea organismului de „a lupta” cu infecția virală.

Dacă leziunile sunt mari, cu baza largă de implantare, suprafața acestora devine neregulată și seamănă cu „creasta de cocoș” sau cu o „conopidă” de unde și denumirea de condiloame. O formă particulară este condilomatoza Buschke-Löwenstein, forma tumorală cu bază de implantare profundă, infiltrată și dură la palpare. În acest caz, vegetațiile au o dezvoltare rapidă și au un risc de transformare malignă de 20-40%.

  • La SANADOR ai acces la consultații asigurate de medici empatici și experimentați. Programează-te!

Diagnosticul de condilomatoză genitală

Condiloamele acuminate sunt vizibile cu ochiul liber dacă apar la nivelul pielii, însă cele de pe mucoase rămân asimptomatice un timp îndelungat. Dacă diagnosticul este incert sau medicul suspectează transformări maligne, atunci este recomandată biopsia unei leziuni și examinare histopatologică, care evidențiază papilomatoză și prezența celulelor infectate.

Analizele de sânge nu sunt utile în infecția cu HPV deoarece virusul rămâne la nivelul pielii sau mucoaselor și nu trece niciodată în circulația sangvină. Pentru identificarea tulpinii de HPV care a produs condiloamele acuminate pot fi efectuate testări PCR cu genotipare HPV.

Posibile complicații ale negilor genitali

Dacă nu sunt eliminate, vegetațiile veneriene se pot înmulți și pot fi extrem de inestetice. În plus, pot fi traumatizate cu ușurință, pot macera căpătând o culoare albicioasă sau pot sângera. Virusul HPV are tendința de a forma „colonii” în piele dacă verucile sunt vechi, motiv pentru care eliminarea lor la câțiva ani distanță de la apariție duce la o explozie de leziuni (risc ridicat de recidivă).

Condiloamele genitale în sarcină cresc riscul ca nou-născutul să fie infectat și să prezinte atât leziuni cutanate, cât și la nivelul mucoasei faringiene, însă dintre toate tipurile de complicații, cele mai grave sunt cele legate de riscul de transformare malignă.

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Tratamentul pentru condiloame genitale

Tratamentul pentru verucile genitale constă în eliminarea lor prin metode fizice sau chimice, ori o combinație între cele două variante. Astfel, metodele fizice de eliminare constau în:

  • electrocauterizarea condiloamelor genitale;
  • înghețarea negilor prin aplicarea de azot lichid (crioterapie);
  • excizia chirurgicală (pentru leziunile cu risc malign);
  • îndepărtarea cu laser.

Metodele chimice de eliminare a vegetațiilor constau în aplicarea locală de creme sau soluții. Alte tratamente pentru negii genitali la bărbați și femei constau în aplicarea locală de imunomodulatori, în leziunile mari, cu risc de transformare în cancer.

Dintre toate variantele, cea mai la utilizată este cauterizarea condiloamelor genitale, deoarece este o metodă rapidă, prin care medicul poate controla întregul proces, inclusiv profunzimea arderii. Condilomatoza vulvară și leziunile cutanate reacționează cel mai bine la acest tip de tratament, în timp ce metodele chimice de îndepărtare sunt preferate în caz de leziuni ale mucoaselor.

Prevenirea verucilor genitale

Condiloamele genitale la bărbați și condiloamele genitale la femei pot fi prevenite prin profilaxia infecției cu HPV, care constă în:

  • vaccinarea anti-HPV cu ser nanovalent (opțională în România, însă gratuită până la vârsta de 18 ani), realizată ideal înainte de începerea vieții sexuale, dar poate fi realizată indiferent de vârstă;
  • utilizarea metodelor de protecție fizică în timpul contactului sexual (folosirea prezervativului);
  • limitarea numărului de parteneri sexuali;
  • oprirea fumatului;
  • creșterea imunității prin adoptarea unui stil de viață sănătos, efectuarea regulată de efort fizic moderat și scăderea în greutate în caz de obezitate.

Diagnostic și tratament la SANADOR

SANADOR asigură acces la servicii medicale complete pentru diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor genitale, asigurând pacienților acces la consultații de specialitate, la analize și investigații performante, în funcție de indicație, esențiale pentru stabilirea unui plan de tratament adecvat.

Pacienții beneficiază de metode moderne și eficiente de tratament, adaptate nevoilor fiecărui caz în parte. În cazul pacientelor cu condiloame genitale, examinările suplimentare pot include proceduri de electrorezecție cu ansă diatermică (ERAD) sau colposcopie. Aceste intervenții sunt realizate de medici cu experiență, în cele mai bune condiții de siguranță și confort.

Programează-te

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR