Colonoscopia (denumită și endoscopia digestivă inferioară) este o procedură endoscopică prin care se examinează tractul digestiv inferior, compus din intestin subțire, colon și rect. Se efectuează în urma unui consult de specialitate și numai la recomandarea medicului specialist.

Este o metodă de diagnostic și tratament sigură, care aduce informații utile despre interiorul intestinelor. Este cea mai bună metodă de a depista inflamația, ulcerațiile, tumorile sau alte leziuni ale tractului digestiv inferior. Este important ca pacientul să înțeleagă în ce constă această procedură deoarece este necesară o pregătire riguroasă înaintea efectuării colonoscopiei.

Watch on YouTube
  • Vino la SANADOR pentru a efectua în siguranță colonoscopia recomandată de medicul specialist!

Colonoscopia este realizată de medicul gastroenterolog, care introduce un dispozitiv denumit colonoscop prin anus și apoi endoscopul avansează pe toată lungimea colonului, uneori până la nivelul ultimei porțiuni a intestinului subțire. Colonoscopul este un tub subțire flexibil care are în vârf o cameră video și o lanternă cu lumină puternică. Durata totală a procedurii nu depășește 60 de minute. Dacă este nevoie, în timpul colonoscopiei se pot preleva biopsii ale mucoasei intestinale sau se pot îndepărta fragmente de țesut.

Spitalul Clinic SANADOR dispune de cele mai performante tehnici endoscopice disponibile în prezent

Colonoscopia și endoscopia digestivă superioară sunt cele mai utile investigații endoscopice disponibile în gastroenterologie, fiind frecvent utilizate atât în scop diagnostic, cât și în scop terapeutic.

Când efectuăm colonoscopia?

Medicul gastroenterolog îți poate recomanda o colonoscopie pentru a investiga cauzele anumitor simptome. Sângerarea rectală, diareea, constipația, durerea abdominală cronică, balonare, flatulența excesivă, durerea pelvină, scăderea inexplicabilă în greutate sunt manifestări clinice care trag un semnal de alarmă.

Colonoscopia se poate efectua pentru a depista, pentru a supraveghea evoluția sau pentru a trata afecțiuni precum:

  • Spitalul Clinic SANADOR dispune de cele mai performante tehnici endoscopice disponibile astăzi. Sună la 021.9699, call center disponibil nonstop, pentru o programare!

Colonoscopia este considerată procedura standard „de aur” pentru diagnosticul cancerului colorectal sau pentru urmărirea recidivei cancerului de colon. Prelevarea de biopsii în timpul colonoscopiei este importantă pentru diagnosticul de certitudine al anumitor boli.

Pregătirea pentru colonoscopie

În vederea efectuării unei colonoscopii de calitate, intestinul trebuie să fie curat. Golirea completă a intestinelor înaintea efectuării procedurii este foarte importantă. Respectarea indicațiilor medicului și înțelegerea pașilor ce trebuie urmați înaintea efectuării colonoscopiei sunt esențiale. Clarificați cu medicul dumneavoastră eventualele nelămuriri. În cazul în care intestinul nu este complet golit de conținut, medicul nu va putea vizualiza leziunile existente. Astfel, va fi nevoie ca pacientul să reia procedura în altă zi, conform indicațiilor medicului.

Cu 3–4 zile înainte de efectuarea colonoscopiei, nu este recomandabil sa se consume: crudități, vegetale verzi, fructe (mai ales struguri, kiwi, smochine), roșii, cărbune medicinal, uleiuri laxative, preparate pe bază de fier. Este recomandat să consumați pâine albă, ouă, smântână, lapte, iaurt, brânză, carne, paste, orez, cartofi, ceai, zahăr, ulei, înghețată, suc de fructe.

În ziua dinaintea explorării se poate mânca obișnuit, numai până la ora 15. După această oră, nu este permisă decât ingestia de lichide limpezi, ceai îndulcit, apa plată, cafea slabă.

Începând cu ora 15, cu o zi înaintea explorării, se beau în decurs de 4–5 ore 2–3 litri dintr-un lichid special. Acesta va curăța interiorul intestinului de materiile fecale existente. Este important ca lichidul să fie băut lent și cât mai constant, ca să prevenim balonarea abdominală, greața și vărsăturile. Dacă gustul este greu tolerat de către pacient, se pot adăuga zeamă de lămâie, zahăr, suc de grepfrut sau portocale. Obiectivul final este eliminarea unui scaun apos, aproape limpede. Dacă scaunul nu este apos, pacientul va trebui să contacteze personalul medical de la laboratorul de endoscopie. În unele cazuri va fi nevoie ca pacientul să mai bea un litru de substanță până când scaunul devine complet lichid.

Personalul medical vă va explica cum se efectuează pregătirea pentru colonoscopie, deoarece aceasta poate fi diferită în funcție de ora la care efectuați procedura, dar și în funcție de indicațiile medicului.

Cum se efectuează colonoscopia?

Procedura se efectuează cu programare prealabilă, după o pregătire corespunzătoare și durează între 30 și 45 de minute. Pacientul va veni la examinare cu însoțitor dacă se vor administra substanțe analgezice sau sedative și nu va avea voie să conducă mașina pentru 6–8 ore. Dacă pacientul utilizează medicație anticoagulantă, trebuie să consulte medicul pentru întreruperea acesteia. De asemenea, pentru efectuarea biopsiei și a polipectomiei, sunt necesare rezultatele recente ale analizelor de laborator (hemogramă, teste de coagulare – INR, APTT).

La recomandarea medicului, pacientul poate fi sedat și adormit în timpul procedurii sau poate să i se inducă o stare de relaxare. În timpul examinării vor fi măsurate constant tensiunea arterială și pulsul.

Medicul va introduce prin anus un tub flexibil de diametrul degetului arătător. Pentru a vizualiza mai ușor interiorul intestinului, medicul va introduce aer cu ajutorul colonoscopului, iar acesta se va dilata. Este posibil ca pacientul să aibă senzația de balonare și de a merge la toaletă. Crampe abdominale pot apărea și în timp ce medicul înaintează cu colonoscopul.

Watch on YouTube

În timpul procedurii, dacă va fi nevoie, medicul va putea recolta bucăți mici de țesut (biopsia țesutului) sau va putea exciza polipi colonici. Prelevarea de biopsii de la nivelul colonului și intestinului subțire nu este dureroasă, chiar și în cazul colonoscopiilor fără sedare. Biopsiile se efectuează introducând o pensă subțire prin canalul colonoscopului. Cu această pensă se recoltează câteva fragmente din leziunea identificată. Fragmentele prelevate vor fi trimise către Laboratorul de anatomie patologică pentru examenul histopatologic.

Înaintea efectuării colonoscopiei, medicul explică pacientului procedura, inclusiv posibilele complicații ce pot apărea. Procedura este sigură, iar complicațiile foarte rare. În urma biopsierii sau exciziei polipilor colonici, este posibil să apară o sângerare minimă, care să necesita ulterior manevre endoscopice de oprire a sângerării. Foarte rar, colonoscopul poate trece prin peretele intestinal, cauzând o ruptură ce necesită tratament chirurgical. De menționat că administrarea de sedative poate avea reacții adverse precum greața și vărsăturile.

Colonoscopia la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, colonoscopia se efectuează cu aparatură performantă, de ultimă generație, iar pacienții beneficiază de sedare profundă cu ajutorul unui medic anestezist dedicat, pentru a asigura confortul și siguranța manevrei medicale, dar și pentru protecția pacientului și a medicului investigator.

În funcție de indicație, la SANADOR pacienții au acces și la examinare prin colono-CT sau prin capsulă endoscopică.

Vino la SANADOR pentru a fi sigur că vei fi examinat de medici cu experiență în efectuarea colonoscopiei!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR