Ce este colita ulcerativă
Colita ulcerativă este o boală inflamatorie intestinală de cauză autoimună, caracterizată de inflamație și ulcerații la nivelul colonului și rectului. Boala afectează mucoasa intestinală și face parte din categoria bolilor inflamatorii intestinale, alături de boala Crohn.
Afecțiunea poate apărea la orice vârstă, însă debutul acesteia este mai des întâlnit la persoane cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani. Deoarece este o afecțiune cronică, tratamentul nu vindecă boala, însă o poate ține sub control în mod eficient. Măsurile dietetice sunt importante pentru controlul simptomatologiei și prevenirea puseurilor.
-
Pentru investigații și tratamente moderne, alege SANADOR!
De obicei, acest tip de colită debutează la nivelul rectului, segmentul intestinal aflat în apropierea anusului, apoi se extinde spre colon. Dacă leziunile sunt limitate la rect, afecțiunea se numește proctită ulcerativă. Atunci când afectează rectul și ultima parte a colonului, boala poartă denumirea de proctosigmoidită. Totuși, afecțiunea se poate extinde la nivelul întregului colon, caz în care se numește pancolită. Dacă leziunile sunt limitate doar la colonul descendent și sigmoid (localizate în partea stângă), afecțiunea este denumită colită distală.
Boala este caracterizată, de asemenea, de perioade active (puseuri sau exacerbări), în alternanță cu perioade de remisiune, când simptomele pot dispărea aproape complet.