Ce este colita alergică?

Colita alergică este o afecțiune ce apare la bebeluși în primul an de viață și implică o reacție alergică la anumiți agenți alimentari. Majoritatea bebelușilor cu colită alergică vor prezenta simptome în primele 2 luni după naștere, însă boala poate debuta și la vârsta de 6 luni, când are loc diversificarea alimentației. Datorită răspunsului imun exagerat, se produce inflamație la nivel intestinal. Laptele de vacă, oul, grâul, soia, arahidele, nucile, peștele și fructele de mare sunt alimentele la care pacienții alergici pot să dezvolte o reacție alergică. Vino la SANADOR pentru investigații avansate și tratament modern!

Simptomatologia colitei alergice diferă de la bebeluș la bebeluș. Unii pot să prezinte simptome ușoare, în timp ce alți bebeluși pot să experimenteze scaune cu sânge sau mucus. Iritabilitatea, balonarea și scaunele cu sânge pot să interfereze cu alimentația bebelușului. Aceștia se hrănesc mai greu, iar prin urmare nu asimilează nutrimentele necesare dezvoltării optime. Un mic procent din nou-născuți prezintă această patologie. S-a observat că în familiile cu istoric de alergie alimentară, astm sau alte alergii, riscul de a prezenta colită alergică este mai crescut.

Cea mai frecventă formă de colită alergică este alergia la proteinele din lapte. Copilul poate să fie expus la aceste proteine fie prin ingestia laptelui de vacă, fie prin ingestia formulelor de lapte care conțin aceste proteine, fie prin alimentația la sân atunci când mama a consumat lapte de vacă.

  • 021 9699 Sună la SANADOR pentru servicii medicale la cel mai înalt nivel!

Cauze și factori de risc

Atunci când mama consumă lapte de vacă, soia, ouă și alune, alergenii din aceste alimente vor ajunge în laptele matern. Alimentația la sân poate transfera alergenii către bebeluș, iar aceștia, odată ajunși la nivelul tubului digestiv, pot declanșa o reacție alergică și un răspuns inflamator.

Colita alergică la copii poate să apară în momentul diversificării alimentației. La vârsta de 6 luni aceștia sunt expuși la noi alergeni care pot să declanșeze o reacție alergică. Alergenii provin din produsele lactate, ouă, alune, nuci, grâu, pește și fructe de mare.

Copiii cu istoric familial de boli alergice cum ar fi astmul, eczema sau rinita alergică prezintă un risc crescut de a dezvolta colită alergică. S-a mai observat că expunerea la fumul de țigară sau aerul poluat crește riscul de a dezvolta reacții alergice la nou-născuți.

  • La SANADOR beneficiezi de toate analizele și investigațiile necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Cum se manifestă colita alergică?

Majoritatea bebelușilor cu colită alergică vor prezenta semne și simptome în primele două luni de viață, însă există și cazuri în care acestea apar în timpul diversificării alimentare la vârsta de 6 luni.

Scaunele prezintă mucus sau sânge, semn specific colitei alergice. Acestea sunt de consistență normală sau puțin scăzută. Diareea și vărsăturile apar mai rar. Congestia nazală sau eczema sunt semne specifice unei reacții alergice. Dispoziția bebelușului este rar afectată.

Mulți bebeluși pot să fie complet asimptomatici, iar sângele și mucusul să nu fie observate cu ochiul liber. Pentru aceștia există un test pentru hemoragii oculte, test care evidențiază sângele din materiile fecale.

Odată ce boala se agravează, bebelușul se alimentează mai greu, iar acesta prezintă o stare de iritabilitate. În timp, absorbția scăzută a proteinelor și a nutrimentelor vor duce la scăderea în greutate.

  • 021 9699 Apelează la SANADOR!

Stabilirea diagnosticului

Dacă bebelușul dumneavoastră prezintă vărsături, balonare sau scaune cu sânge se recomandă consultul pediatric. Medicul pediatru va examina starea generală a bebelușului și va căuta semnele specifice prezente în reacțiile alergice. Testele de sânge și testul evidențierii sângelui din scaun pot să ghideze diagnosticul.

Uneori, diagnosticul nu poate fi confirmat de analizele paraclinice. De aceea, se recomandă eliminarea alimentului despre care se crede că a declanșat reacția alergică.

După eliminarea alergenului, se urmărește evoluția semnelor și simptomelor. Dacă acestea se remit, atunci se încearcă menținerea unei alimentații fără respectivul alergen. În cazul în care simptomatologia persistă, atunci se caută un alt alergen cauzator. Există teste în care se pot determina imoglobulinele E (IgE) specifice pentru alergenii alimentari. Aceste teste includ alergiile la ou, lapte, țelină, roșii, cartofi, morcovi, portocale, mere, grâu, soia și pește.

  • 021 9699 Vino la SANADOR pentru investigații avansate!

Complicațiile colitei alergice

Complicațiile colitei alergice sunt legate de incapacitatea sistemului digestiv de a asimila proteinele, vitaminele și nutrimentele necesare creșterii și dezvoltării adecvate a bebelușului. Deshidratarea, dezechilibrul hidroelectrolitic, iar mai târziu anemia prin deficiență de fier sunt complicații care apar cel mai frecvent în alergia la proteinele de lapte. Toate acestea vor duce la întârzierea creșterii adecvate a copilului.

  • 021 9699 Nu aștepta apariția complicațiilor! Vino la SANADOR!

Tratamentul pentru colita alergică

Tratamentul colitei alergice constă în eliminarea alergenului responsabil de reacția alergică. În cazul în care sugarul este alimentat cu formule de lapte, este recomandată schimbarea formulei de lapte la una hipoalergenică.

În cazul în care alimentația bebelușului constă în laptele matern, atunci trebuie eliminat alimentul și din dieta mamei. Alergenul se elimină în aproximativ 72 de ore din laptele mamei. De aceea este recomandat ca timp de 3 zile, bebelușul să fie alimentat cu formule de lapte hipoalergenice, iar după să fie reluată alimentația la sân.

După schimbarea alimentației, sângele din scaun o să dispară după aproximativ 72-96 de ore. În rare cazuri, vindecarea mucoasei intestinale poate dura mai mult de 2 săptămâni și de aceea sângele în scaun poate să persiste. Odată cu vindecarea inflamației la nivel intestinal, copilul o să devină mai vioi, iritabilitatea va scădea, iar acesta se va alimenta mai bine. În consecință, copilul va începe să crească în greutate. După vârsta de 11 luni se poate încerca reintroducerea în alimentație a laptelui de vacă, deoarece există posibilitatea ca alergia să nu mai fie prezentă după un anumit timp.

  • Medicii pediatri de la Spitalul Clinic SANADOR sunt experimentați și bine pregătiți. Programează-te!

Regimul alimentar pentru colita alergică

Cel mai importat pas în colita alergică este excluderea alimentului care a provocat reacția alergică. Prin urmare, în cazul alergiei la proteinele de lapte, trebuie excluse formulele de lapte care conțin proteine de lapte de vacă și laptele de vacă din alimentația bebelușului. În momentul în care alergia apare la gluten, soia, alune sau ouă, atunci acestea trebuie eliminate din alimentație.

Se recomandă o alimentație bogată în alimente ușor de digerat, cum ar fi legumele gătite sau orezul. Cel mai bine este să vă sfătuiți cu medicul pediatru și cu un dietetician.

  • 021 9699 Vino la SANADOR!

Diagnostic și tratament la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, copiii cu manifestări de colită alergică sunt consultați de pediatrii experimentați, cu pregătire vastă. Testele pentru diagnosticare sunt realizate rapid și cu precizie, în Laboratorul SANADOR, care are dotări de cel mai înalt nivel. Medicii monitorizează atent starea copilului și oferă recomandări legate de hrănirea și îngrijirea adecvată a acestuia.

Complicațiile colitei alergice pot afecta semnificativ starea bebelușului, de aceea este necesar tratamentul prompt. Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Clinic SANADOR este pregătit să acorde tratament adecvat pacienților pediatrici, pentru orice problemă de sănătate care necesită intervenție de urgență. CPU SANADOR este disponibil nonstop, 7 zile din 7, și deține propriul serviciu de ambulanță, cu dispecerat propriu. Pacienții sunt preluați rapid și îngrijiți de o echipă dedicată și bine organizată, care asigură servicii medicale la standarde de excelență.

  • 021 9699 SANADOR asigură investigații avansate și tratament modern. Sună acum!

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR