Ce este colita

Colita este o inflamație a mucoasei colonului sau intestinului gros, care reprezintă ultima parte a tractului digestiv. Colita poate fi acută sau cronică și afectează atât adulții, cât și copii, cauzele apariției fiind multiple. SANADOR asigură acces la servicii medicale performante, prin consultații de gastroenterologie, analize de laborator și investigații specifice, pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor digestive.

Tipuri de colită

Cele mai frecvente tipuri de colită includ:

  • enterocolita (inflamarea colonului concomitent cu intestinul subțire), cel mai adesea de cauză infecțioasă, fiind freventă la copii;
  • rectocolita ulcero-hemoragică și boala Crohn (afecțiuni autoimune);
  • colita ischemică (scăderea bruscă și severă a aportului de sânge la nivelul colonului);
  • colita microscopică, întâlnită în boala celiacă, diabet zaharat de tip I, disfuncții tiroidiene;
  • colita post-medicamentoasă, cauzată de consumul anumitor medicamente (de exemplu, antiinflamatoare nesteroidiene, inhibitori de pompă de protoni, beta-blocante).

Cauze și factori de risc pentru inflamația colonului

Cauzele și factorii de risc pentru inflamarea colonului variază în funcție de tipul de colită. Inflamația colonului poate fi cauzată de autoimunitate, ischemie, tratamente post-medicamentoase sau secundare, după tratamentul prin radioterapie, precum și infecții:

Rectocolita ulcero-hemoragică sau colita ulcerativă, alături de boala Crohn (denumită și colita granulomatoasă), sunt boli autoimune în care autoanticorpii se îndreaptă împotriva celulelor care intră în structura mucoasei colonului, fiind influențate de factori de mediu și de predispoziția genetică.

Factiori de risc pentru dezvoltarea colitei ischemice sunt tulburările de coagulare cu formare de emboli, sepsis, precum și insuficiența cardiacă sau fibrilația atrială.

Pe de altă parte, cauzele iatrogene de inflamare a colonului includ lezarea accidentală a acestuia în timpul procedurii de colonoscopie, în timpul pregătirii pentru această procedură și în timpul reparării unui anevrism de aortă abdominală.

Indiferent de mecanismul de apariție a colitei, un factor de risc important este disbioza intestinală, o tulburare în echilibrul microbiomului intestinal, declanșată frecvent de consumul irațional de antibiotice (fără recomandarea medicului) și diferite comorbidități.

Semne și simptome de colită

Cele mai frecvente semne și simptome de colită includ:

  • La SANADOR beneficiezi de analize și investigații necesare pentru un diagnostic rapid și corect. Programează-te!

Complicațiile provocate de colită

Complicațiile provocate de inflamația colonului pot fi acute sau cronice, precum:

  • Vino la SANADOR și beneficiază de îngrijire medicală de performanță!

Diagnosticul de colită

Diagnosticul de colită se stabilește prin anamneză, examen clinic, analize de laborator și, atunci când este cazul, prin investigații imagistice. Din anamneză și examenul clinic, medicul gastroenterolog poate suspecta cu ușurință o cauza infecțioasă (mai frecventă la copii și la cei cu diferite comorbidități) și poate obține informații cu privire la medicamentele care au fost administrate pacientului.

Analizele de laborator pot include:

  • analize de sânge care pot indica o anemie, leucocitoză (creșterea numărului de celule albe din sânge), alături de markeri ai inflamației (VSH și proteina C reactivă);
  • dozarea electroliților (Na, K, Cl), ureei, creatininei și a proteinelor serice (albumină) în caz de deshidratare;
  • coprocultură (creșterea bacteriilor din materiile fecale pe medii speciale) cu antibiogramă după caz;
  • examen coproparazitologic (pentru identificarea parazițiilor și/sau a ouălelor acestora în scaun);
  • test hemocult (pentru depistarea sângerărilor oculte, microscopice din scaun).
  • SANADOR dispune de tehnologie medicală de ultimă generație, pentru diagnostic avansat și tratament eficient. Programează-te!

Tratamentul pentru colită

Tratamentul pentru colită constă în hidratarea organismului printr-un aport de lichide, administrarea de probiotice, anti-diareice, antibiotice, antiparazitare. De asemenea, este recomandat și un regim alimentar timp de 7-10 zile. Formele severe de colită necesită spitalizare, iar tratamentul constă în administrare intravenoasă de săruri, electroliți și antibiotice.

Colita ischemică necomplicată include repaus alimentar cu alimentație parenterală (prin sondă nazogastrică), administrare de oxigen și reechilibrare hidro-electrolitică. Intervenția chirurgicală de rezecție a colonului este rezervată cazurilor complicate cu peritonită.

Regim alimentar în colită

Regimul alimentar în colita infecțioasă este esențial și include:

  • hidratarea adecvată prin consumul a 2-3 litri de apă pe zi;
  • consumul de alimente sărace în fibre, precum orezul fiert, pâinea prăjită sau bananele;
  • consumul de alimente cu probiotice naturale, precum iaurtul sau brânza de vaci;
  • evitarea fructelor (cu excepția bananelor) și a legumelor proaspete;
  • evitarea alcoolului și a sucurilor dulci;
  • evitarea sosurilor și a maionezei, precum și a mâncărurilor de tip fast-food.
  • Vino la SANADOR pentru investigații avansate, esențiale în stabilirea unui diagnostic rapid și precis!

Cum poate fi prevenită inflamarea colonului

În funcție de tipul de colită, măsurile de prevenție includ:

  • Pentru enterocolita infecțioasă - Spălarea mâinilor cu apă și săpun înainte de masă, consumul de alimente preparate termic corespunzător și de lactate pasteurizate, depozitarea corespunzătoare a alimentelor și menținerea unei igiene riguroasă a spațiilor de depozitare;
  • Pentru colita cronică - Evitarea sucurilor acidulate și a alimentelor de tip fast-food cu aditivi și conservanți, hidratarea corespunzătoare, evitarea alimentelor care pot declașa pusee de boală, respectarea cu strictețe a medicației și a controalelor periodice.

Diagnostic și tratament la SANADOR

La SANADOR, pacienții cu tulburări digestive au acces la consultații de gastroenterologie efectuate de medici experimentați și la analize performante, realizate în Laboratoarele SANADOR, dotate cu echipamente moderne, pentru rezultate rapide și de încredere.

În funcție de recomandarea stabilită de medicul gastroenterolog, pacienții beneficiază de investigații avansate, printre care se numără intervenții de colonoscopie, și examinări imagistice, efectuate cu echipamente de ultimă generație, precum RMN 3 Tesla și tomografie computerizată, care furnizează informații suplimentare.

Tratamentul este stabilit individualizat, în funcție de tipul de colită și de severitatea simptomatologiei, pentru prevenirea complicațiilor și îmbunătățirea calității vieții pacienților. De asemenea, la SANADOR pacienții au acces la consultații de specialitate asigurate de medici specializați în nutriție, diabet zaharat și boli metabolice, pentru stabilirea unui regim alimentar personalizat.

Programează-te!

Introduceți datele personale și vă vom contacta în cel mai scurt timp

SANADOR