Cauze și factori de risc pentru inflamația colonului
Cauzele și factorii de risc pentru inflamarea colonului variază în funcție de tipul de colită. Inflamația colonului poate fi cauzată de autoimunitate, ischemie, tratamente post-medicamentoase sau secundare, după tratamentul prin radioterapie, precum și infecții:
Rectocolita ulcero-hemoragică sau colita ulcerativă, alături de boala Crohn (denumită și colita granulomatoasă), sunt boli autoimune în care autoanticorpii se îndreaptă împotriva celulelor care intră în structura mucoasei colonului, fiind influențate de factori de mediu și de predispoziția genetică.
Factiori de risc pentru dezvoltarea colitei ischemice sunt tulburările de coagulare cu formare de emboli, sepsis, precum și insuficiența cardiacă sau fibrilația atrială.
Pe de altă parte, cauzele iatrogene de inflamare a colonului includ lezarea accidentală a acestuia în timpul procedurii de colonoscopie, în timpul pregătirii pentru această procedură și în timpul reparării unui anevrism de aortă abdominală.
Indiferent de mecanismul de apariție a colitei, un factor de risc important este disbioza intestinală, o tulburare în echilibrul microbiomului intestinal, declanșată frecvent de consumul irațional de antibiotice (fără recomandarea medicului) și diferite comorbidități.