Tratamentul colicii renale
Primul ajutor în caz de colică renală îl reprezintă administrarea unui tratament medicamentos. Sunt utilizate calmante pentru colica renală de tipul antiinflamatoarelor non-steroidiene sau analgezice. În cazurile de durere extrem de severă, medicul poate prescrie medicație mai puternică, precum cea de tipul opioid. Se recomandă totodată hidratarea corespunzătoare. Aceasta poate fi de ajutor mai ales în cazul calculilor mici, de sub 5 milimetri, care se pot elimina spontan în urină, fără nicio intervenție.
În cazul calculilor mai mari de 5 milimetri, este necesară extracție printr-o intervenție urologică. De exemplu, se poate folosi litotriția extracorporală cu unde de șoc (ESWL - Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy), o procedură prin care se transmit, cu ajutorul unui aparat, unde de șoc ce fragmentează calculul din exteriorul corpului (extracorporal) în bucățele mai mici, care se vor putea elimina apoi spontan.
ESWL este o metodă neinvazivă de tratament, care dizolvă cu succes majoritatea calculilor urinari. Pentru a fi candidat pentru această intervenție, pacientul trebuie să îndeplinească anumite condiții, stabilite printr-un consult urologic anterior.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții pot beneficia de tratament prin ESWL pentru colica renală, dacă există indicație în acest sens. Intervențiile sunt efectuate de Dr. Rucsandra Manu, medic primar chirurgie urologică, în urma unui consult urologic urmat de analizele și investigațiile imagistice necesare. Dr. Rucsandra Manu a efectuat peste 30.000 de proceduri ESWL pentru pacienți cu litiază reno-ureterală.
În cazul unor calculi mai mari, poate fi necesară montarea unui stent ureteral, cu ajutorul unui cistoscop. Cistoscopul este un tub prevăzut cu o lumină la capăt, care se introduce prin uretră în vezica urinară, cu scopul de vizualiza și efectua proceduri la nivelul acesteia, dar și pentru abordul celor două uretere. Stentul are rolul de a lărgi ureterul blocat, în scopul creării spațiului necesar pentru eliminarea calculului.